directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 12:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PSC es queda sol a Prada defensant l'Estatut

CiU, ERC i ICV van més enllà i demanen el dret a l'autodeterminació

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els partits catalanistes han debatut aquest dimecres dins la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada quin ha de ser el nou horitzó de Catalunya després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol, i ha quedat clar que la majoria dels catalans ja ha deixat enrere l'Estatut i aposta per l'autodeterminació. En aquest sentit, els representants de CiU, Esquerra i Iniciativa han coincidit en situar el dret a decidir dels catalans en el punt de mira, mentre que només la socialista Laia Bonet ha reivindicat l'Estatut i ha assegurat que 'encara és viu'. La participació de Bonet ha estat l'única que ha despertat alguns comentaris de reprovació entre els assistents. Per la seva banda, el president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha assenyalat el context internacional actual com el més 'favorable' per a la independència, i fins i tot el representant d'Unió, Antoni Castellà, ha assegurat que s'ha trencat el pacte constitucional i cal anar més enllà.
L'estat ha segella els límits catalans

El diputat d'Unió Antoni Castellà, en representació de CiU, ha iniciat la seva intervenció remarcant que la sentència del TC ha dibuixat sobre el paper per primera vegada fins on està disposat l'estat espanyol a permetre l'autogovern de Catalunya. 'Per primer cop han quedat quins són els límits del nostre autogovern dins l'Estat'. Per a Castellà, la sentència ha trencat el pacte constitucional.

Castellà ha assenyalat el dret a decidir 'com a la nova perspectiva' per al país i ha emplaçat els partits catalanistes a fer un front comú a Madrid per aconseguir-la.

PSC: 'L'Estatut és viu'

Laia Bonet ha estat l'única participant dels quatre del debat que ha rebut per part dels assistents alguna petita mostra de reprovació. La socialista ha defensat l'Estatut assegurant que es tracta d'una 'eina útil' i ha recriminat a CiU que el qualifiqui de norma 'a la via morta'. 'Amb què pensen governar si finalment arriben al Govern?', els ha preguntat reiteradament.

La representant del PSC ha demanat també a la federació nacionalista que es mulli definitivament i aclareixi si són o una formació 'independentista'. Bonet ha recordat que el PSC no ho és i ha aventurat que 'CiU tampoc no ho és'. En referència a la sentència del TC, la diputada ha volgut subratllar que no es tracta d'un atac d'Espanya cap a Catalunya.


El govern espanyol vol fracturar el país

Per a Puigcercós, el recurs presentat al TC contra la llei d'acollida és tan sols l'enèssima prova que el govern espanyol persevera en la seva intenció de desunir els catalans. El president d'Esquerra ha tret a la llum que en temps del Partit Popular, el llavors ministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja, va reunir-se amb personalitats catalanes com Albert Boadella,Francesc de Carreras o Arcadi Espada, entre d'altres, i aquests van aconsellar-li que per afeblir Catalunya allò principal era trencar la seva cohesió social.

Puigcercós ha detectat una involució en l'autoestima catalana. Si abans, en relació a la resta de l'estat, els catalans tenien 'un sentiment de superioritat', ara el tenen d''inferioritat'. 'Ja ens estava bé donar més perquè ells eren més pobres, tenien menys recursos, això era un sentiment de superioritat'. Però 'Espanya, començant per Madrid, s'ha fet més forta, i Catalunya més dèbil'. La 'capital cultural i política que és Madrid' ara ens ha fet sentir-nos inferior, 'el més greu però és que ho han aconseguit amb els nostres recursos, els dels Països Catalans'. Els diners han provingut 'sobretot' de les Illes Balears, de Catalunya i del País Valencià.

El líder d'Esquerra ha defensat durant el debat que a l'actualitat es donen dues condicions que converteixen aquest en l'escenari més propici en la història catalana per a la independència del país. D'una banda, el context internacional, actualment més favorable que durant la Guerra de Successió o durant els anys 30. De l'altra la crisi econòmica, que provoca que la ciutadania vegi la independència com una sortida esperançadora.

Puigcercós també ha al·ludit a la prohibició dels toros per assegurar que el fet que la seva supressió a les Illes Canàries no despertés cap reacció a l'estat espanyol suposa una conducta 'racista' cap als catalans.

En defensa del dret a decidir

Els ecosocialistes, després de la sentència de l'Estatut, demanen un front comú dels partits catalanistes units sota un mínim comú denominador. Aquest serà reclamar que es respecti la integritat del text estatutari referendat pel poble i una aposta clara pel dret d'autodeterminació. I això últim 'no significa necessàriament la independència catalana'.

Bosch ha recordat que el darrer estudi d'opinió fet després de la sentència apuntava que un 25% dels catalans vol la independència, un 25% vol un estat propi català federat amb l'estat espanyol i un 38% encara vol que el país romangui com una comunitat autònoma. Per això cal centrar-se per ara en demanar 'el dret a decidir'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
joan fletxa Cornellà del Terri
20 d'agost de 2010, 12.24 h

NO EM PUC DONAR DE BAIXA DE SOLIDARITAT CATALANA. Em vaig apuntar com a "simpatitzant" de solidaritat catalana, però m'he adonat que em vaig equivocar, i ara no hi ha manera d'esborrar-me. És una formació sense estatuts i amb una direcció formada pels tres fundadors, que són els que tallen el bacallà a la seva conveniència. REAGRUPAMENT ÉS MOLT MÉS FIABLE , sens dubte.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Quim fletxa PPCC.
19 d'agost de 2010, 23.45 h

#15
El veritable tripartit sempre ha estat i serà convergència+Unió+PP, o Convergència+Unió+Psoe, segons bufi el vent. Abans de dir segons quines coses ex-llepa de l´estartort t´ hauries de netejar la boca que et put l´alé a cul convergent i unionista. Me n´alegro de veure que estàs tant desesperat que cada dia que passa perds més els papers. Per què deu ser? Ha ha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha ha ha.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
19 d'agost de 2010, 19.05 h

#14 El tripartit és un desastre i ERC n'és l'arquitecte.

Sense ERC no hauria sigut possible el tripartit.

I ara que venen eleccions, molts d'escarafalls, però durant uns quants anys, amb la xorra sociata al cul, i ben a gust, pel que hem vist.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 37
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Daniel fletxa Les Borges Blanques
19 d'agost de 2010, 18.12 h

ERC es va equivocar amb el segon tripartit,sens dubte,ara bé,CIU és una alternativa per als qui volem la independència?.Només cal mirar la indefinició dels seus líders,què és això de ser independentista "en la intimitat", o ets independentista o no o ets!,i quant a les seves bases,susposo que hi ha de tot,però recordeu que aproximadament un 30% dels seus votants ,a les eleccions generals voten PP.El tripartit és un desastre,però CIU ,en matèria de país ,ja veurem que faran.Persona... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
19 d'agost de 2010, 17.39 h

#1 No entenc el seu comentari i això que l'he rellegit tres vegades. Quan diu que "només els partits catalans, siguin de l'ideologia que siguin defensen els nostres interessos....", què vol dir ???. Quins interessos defensen i quins són aquests partits que els defensen ???. PPC (peperos de Catalunya), PSC (socialistes de Catalunya), ICV (Iniciativa per Catalunya que vol continuar unit a espanya), i CiU (què li he de dir d'aquest partit que no sàpiga ja Vostè???), després tenim ERC, que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
19 d'agost de 2010, 17.25 h

El PSC es queda sol a Prada defensant l'Estatut, però gràcies a ERC ho controla tot, tot i tot.

ERC son els tontos ùtils dels P$OEmontillistes.

Vota a ERC i et trobarás un puto sociata espaÑÑolista a la teua vida.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 34
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
euro fletxa Republica de Catalunya
19 d'agost de 2010, 14.51 h

#10
I en Toni Castellà aquest, ja ho sap aixó qué dius que, " en privat es decanta per la independència" ??? ha ha ha ha ha


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Julià fletxa Barcelona
19 d'agost de 2010, 14.01 h

Atenció al Toni Castellà, autèntic tapat per succeir Duran i Lleida al front d'UDC. Controla la Unió de Joves de la que va ser president i al costat d'altres joves diputats s'ha decantat sewmpre pel dret a decidir -i en privat per la independència. Aquests senyals són els que ens ha de fer estar esperançats, malgrat tota la merda que els hooligans d'ERC vulguin llençar damunt de tots els altres partits -excepció feta del PSC. Serà perquè aspiran a escindir-lo (ha ha ha). Però tots s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 31
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
19 d'agost de 2010, 13.49 h

#8 Incongruencia és fer-se dir independentista i lliurar totes les institucions politiques que n'han tingut ocasió al P$OE.

Recorda, a Girona hi havia un acord de govern municipal CiU ERC i ordres de Calabria varen obligar a fer un pacte ERC P$OE.

I coses així, a grapats.

Els fets diuen que votar ERC és possar un P$OEcialista a la nostre vioda.

Incongruencia diu!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 22
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Dani fletxa Cerdanyola
19 d'agost de 2010, 12.20 h

Buff, hi ha tanta incongruència... Ex-votant, no vols pas dir que no ets una mica massa taxatiu a l'hora de col·locar adjectius i realitzar afirmacions? Si es comença a jugar a aquest joc, podem dir que tots els de Convergència són uns fatxes, tots els del PSC uns xarnegos, tots els d'ICV una colla de fumadors de marihuana i la gent de RCat uns nousvinguts oportunistes... Per no parlar dels escalfacadires d'ERC... Ho veus com no quadra, que a tot arreu hi ha de tot, i que potser, només po... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.