Irlanda, el nou amic de Catalunya al món
Amb la inauguració de l'intergrup d'amistat a la cambra de representants de Dublín, ja són cinc els països europeus que en tenen un
Catalunya continua teixint una xarxa de potencials aliats al món per un possible moment de xoc entre el Principat i l’Estat espanyol i aquesta setmana és el moment d’Irlanda. El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, ha assistit a la sessió inaugural de l’intergrup d’amistat que s’ha posat en marxa al Parlament irlandès, on ha afirmat a l’ACN: “Aquesta és una prova que la situació política actual a Catalunya desperta un gran interès a l’estranger”. De fet, representants dels tres grans partits del país –Fine Gael, Fianna Fáil i el Sinn Féin, que sumen uns dos terços de la cambra– formen part del nou organisme, en el qual també formen partit diputats independents. Un dels grans diaris irlandesos, The Irish Times, també ha mostrat interès pel procés en diverses ocasions.
"Ningú hauria de tenir por al debat"Un dels impulsors de la iniciativa, el senador del Sinn Féin Trévor Ó Clochartaigh, ha dit que un dels objectius de l’intergrup d’amistat és arrossegar suports pel dret a l’autodeterminació de Catalunya: “Estem intentant construir suports al parlament al voltant de totes aquelles qüestions sobre Catalunya que s’han de posar sobre la taula, particularment sobre democràcia, el dret a votar i el dret a l’autodeterminació”, ha dit també a l’ACN. Segons ell, el grup vol “organitzar diversos esdeveniments on la gent pugui explicar què està passant a Catalunya i, amb sort, votar sobre diversos temes relacionats amb la seva situació política”. I ho ha reblat: “Ningú hauria de tenir por al debat”.
Els altres 'amics' de Catalunya a Europa
La cambra de representants d’Irlanda no és la primera a Europa que engega un intergrup d’amistat amb Catalunya, però. Estònia, Suïssa i Finlàndia van iniciar l’any passat organismes similars. Enguany, el Regne Unit també n’ha començat un, que inclou gran part de l’espectre ideològic britànic, des dels conservadors fins als laboristes, passant pels liberals, independentistes escocesos, nacionalistes gal·lesos i nord-irlandesos i diputats independents.
Notícies relacionades
- El parlament d'Irlanda crea un grup sobre Catalunya i convida Romeva a la seva primera reunió 20.05.2017.
- Diputats europeus consideren “gravíssim” el cas Forcadell 20.12.2016.
- El procés català segueix imparable, els parlaments de Suïssa i Estònia creen un grup per seguir-lo 09.12.2016.
- La ‘premier’ britànica dóna una nova lliçó de democràcia a Rajoy 18.05.2017.
- Westminster rep Romeva el dia després de la sentència del TSJC 14.03.2017.
- Un congressista deixa astorada una delegació unionista per malparlar del procés 10.04.2017.
- El segon diari d’Irlanda creu que Catalunya “ha trencat motlles” i veu possible una DUI 27.03.2017.
- El procés també ‘corona’ el parlament finlandès i provoca un ridícul de la ‘caverna’ 26.10.2016.