Mas assenyala quin és l'horitzó de CiU: demanar el concert econòmic la primavera del 2012
Quan ja hi hagi constituït un nou govern espanyol · 'No es pot arribar al final del camí en quatre dies ni ràpidament', afirma
Artur Mas, ja té pensada l'estratègia per plantejar al govern espanyol el concert econòmic. Si és president, el líder de CiU esperarà el moment oportú per proposar formalment un pacte fiscal català l'inici de la propera legislatura espanyola, a la primavera del 2012, després de les eleccions espanyoles i amb un nou govern a l'Estat. Aquest és l'objectiu a mig termini que es marca CiU en el marc de la seva aposta pel dret a decidir. Mas ha advertit que no s'arriba al final del camí 'en quatre dies', i ha recordat que 'els mateixos que parlen d'independència són els que han fet José Montilla president de la Generalitat'. Després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) contra l'Estatut, CiU ha dibuixat un full de ruta amb una primera etapa molt clara: el concert econòmic.
La primera fase passa per tenir una gran majoria en el Parlament, i la segona per 'esperar el moment oportú en la política espanyola per plantejar' aquesta proposta.Això vol dir, ha dit Mas, que CiU no plantejaria el concert a l'actual executiu, sinó que s'esperaria a després de les properes eleccions generals per proposar formalment aquesta qüestió. I si les eleccions són quan toquen, això seria a la primavera del 2012.
Fins llavors, el Govern liderat per Mas es dedicaria a fer un estudi intern del concert per tenir-ho 'perfectament planificat', aprofitant també per explicar a la societat catalana per què Catalunya necessita formular aquesta demanda, perquè 'això requereix no només que hi hagi una majoria política, sinó també una majoria social que ho reclami'.
De tota manera, s'ha mostrat convençut que no hi haurà falta de quòrum. El que sí que ha admès és que serà molt difícil que el govern espanyol accedeixi a la petició catalana. 'Sóc conscient que és posar el llistó molt alt, però també crec que ens hem de fixar objectius col·lectius ambiciosos i posar tota la carn a la graella', ha argumentat. És més, ha assegurat que signaria ara mateix poder acabar la propera legislatura amb l'objectiu aconseguit.
Mas ha parlat d'un 'pacte fiscal català' en lloc de referir-se al terme concert, perquè 'no es tracta de reproduir la fórmula estricta del País Basc'. El líder de CiU, però, ha evitat parlar de contrapartides a canvi del concert, perquè tot dependrà de qui governa a Espanya la propera legislatura i quins suports necessita.
De fet, no ha volgut pressuposar amb qui serà més fàcil o més difícil la negociació, subratllant que tant PP com PSOE 'han demostrat que són bastant antipàtics i només deixen de ser tan antipàtics quan necessiten' el suport de la federació. Ha recordat que amb el PSOE van aprovar l'Estatut, i amb el PPC van aconseguir eliminar els governadors civils, la transferència dels ports de Barcelona i de Tarragona, el desplegament dels Mossos d'Esquadra i la supressió del servei militar obligatori. 'Quan et necessiten, tots dos obren una mica la porta; quan et deixen de necessitar la tornen a tancar', ha constatat.
No cal reformar la Constitució
Mas també s'ha dirigit al president de la Generalitat, José Montilla, i li ha recordat que no cal reformar la Constitució per plantejar el concert econòmic. 'Això no és veritat, la Constitució en cap lloc diu que el País Basc ha de tenir un sistema fiscal diferenciat de la resta, ni Navarra tampoc', ha indicat. El líder de CiU ha recordat que Euskadi i Navarra tenen drets històrics, però també els té Catalunya i, per tant, pot aspirar també al concert.
Una altra qüestió que ha volgut deixar clara és que el concert econòmic no és el model que fixava l'Estatut del 30 de setembre, perquè els socialistes 's'hi van negar i ERC es va acomodar a què no hi hagués concert per poder arribar a un acord amb el PSC'. 'Era més del que tenim ara, però no era el concert, com alguns ens volen fer creure', ha reblat. En aquest punt, ha recordat que CiU va plantejar el concert, però ERC el va rebutjar perquè el PSC, el seu soci de govern, no el volia.
La independència no pot arribar en quatre dies
El concert és el primer esglaó en el dret a decidir que propugna CiU després de la sentència del TC. L'última fase d'aquest camí la fixarà la majoria del poble de Catalunya. Mas ha opinat que no se li ha de posar límit al dret a decidir, però també ha advertit que cal fer pedagogia entre la societat catalana per fer entendre a la gent que 'no es pot arribar al final del camí en quatre dies ni ràpidament'. 'Això és atractiu de plantejar, però no porta enlloc', ha avisat.
I és que Mas ha subratllat que 'els mateixos que ara parlen d'independència són els que han fet José Montilla president de la Generalitat'. 'Posar un dirigent que depèn del PSOE de president de Catalunya i després reclamar la independència, això no funciona així, això funciona d'una altra manera', ha dit en al·lusió directa a ERC.
El candidat de CiU a la Presidència de la Generalitat ha apostat per fer molta pedagogia i per allunyar-se de les 'fórmules fàcils'. En aquest sentit, ha assegurat que la seva campanya electoral no es plantejarà perquè tothom pugui sentir allò que vol sentir, perquè això significaria enganyar la ciutadania. Per tant, el fet que el sentiment independentista pugui estar creixent no farà que CiU canviï el seu discurs. Al contrari, ha dit Mas, la situació requereix ara explicar quines són les opcions de futur, sabent que 'el camí del tripartit i dels dirigents socialistes porta clarament a una dependència cada vegada més gran de l'estat espanyol'. 'I això ho diu Antoni Castells, no ho diu l'Artur Mas', ha afegit.
En qualsevol cas, Mas ha recordat que la independència clàssica ja no existeix, però sí ha opinat que es podria parlar d'una Catalunya similar a Holanda o a Dinamarca. 'Si la societat va evolucionant cap aquí, algun dia es podrà arribar a plantejar', ha opinat.