Plataforma per la Llengua denuncia discriminacions de l’Estat contra el català d’escàndol
L'entitat en detecta 22 durant el 2016 i ja en suma més de 100 en l'última dècada
La Plataforma per la Llengua ha presentat un informe on posa de relleu una vintena de casos concrets de discriminació lingüística contra el català per part de les administracions de l’Estat. El document, titulat ‘No tenemos el examen en valenciano; o lo haces en castellano o te vas’, recull casos als jutjats, en exàmens d’oposicions, a Correus, a la Federació Espanyola de Tennis Taula, a Renfe, a la policia espanyola, a una oficina de la Seguretat Social, a l’Aeroport del Prat (gestionat per AENA) i a la Guàrdia Civil, entre d’altres. Un reguitzell de situacions inversemblants en alguns casos que la Plataforma titlla de “discriminacions lingüístiques greus”.
Més de cent casos flagrants de discriminacions de l'Estat en els últims anysA més, l’entitat recorda que aquestes 22 s’han de sumar a les 87 que ja s’havien recollit entre 2007 i 2015. Així, en els darrers 10 anys l’Estat ha agredit els seus ciutadans catalanoparlants un mínim de 109 vegades, segons la Plataforma. Ara bé, els casos detectats en l’informe es limiten a aquells que han estat denunciats públicament als mitjans de comunicació o que han estat comunicats expressament a l’ONG del català, així que no es pot descartar que n’hi hagi hagut més. En l’última dècada, les forces de seguretat de l’Estat i la justícia acumulen gairebé tres quartes parts de les denúncies.
"Estamos en España", va etzibar el director d'una sucursal de Correus abans d'expulsar un client que es queixava de poca presència del català
El cas que la Plataforma per la Llengua ha utilitzat per titular l’informe és el d’un examen d’oposició a auxiliar administratiu a l’Ajuntament de Godella, el País Valencià. Un dels candidats va demanar la versió en valencià de la prova, però el president del tribunal va dir-li: “El examen no lo tenemos en valenciano y no te lo vamos a dar; así que o lo haces en castellano o te vas”. El rebombori es va fer tan gran que la prova va acabar sent declarada nul·la. Un altre cas és el de l’expulsió d’un home d’una oficina de Correus de Barcelona per alertar que només tenien postals de felicitació en castellà: “Estamos en España”, li va etzibar el director de la sucursal.
Notícies relacionades
- La Plataforma per la Llengua escenifica la desconnexió de l'estat espanyol 22.04.2017.
- La salut del català al conjunt dels PPCC millora gràcies a la davallada del PP 12.05.2017.
- La Plataforma per la Llengua avisa que el català s’acosta a la “mort clínica” en l’àmbit judicial 30.03.2017.
- Plataforma per la Llengua fa una crida a rebatre els atacs a la CatalApp 28.03.2017.