L'arribada dels cooperants desferma la satisfacció dels partits
Hereu ho considera 'una magnífica notícia' · Rivera commina el govern espanyol a donar explicacions sobre la gestió de l'alliberament
L'alliberament aquest dilluns dels cooperants segrestats el passat 29 de novembre per Al-Qaida ha provocat una onada de satisfacció dels partits polítics catalans. El final del segrest de Roque Pascual i Albert Vilalta, que ahir a la nit ja volaven cap a Barcelona, ha estat acollit amb notòries mostres d'alegria. Jordi Hereu ha qualificat de 'magnífica notícia' el retorn a Barcelona dels membres de Barcelona Acció Solidària (BAS), alhora que ha recordat les reclamacions pel seu alliberament que cada setmana s'han fet 'amb discreció i esperança'. En la mateixa línia s'ha mostrat Alícia Sánchez-Camacho, que ha dit que 'és el moment de celebrar el retorn dels catalans'. Per la seva banda, Josep Antoni Duran Lleida ha volgut destacar la 'discreció' del treball del govern espanyol i s'ha situat, d'aquesta manera, a les antípodes de les manifestacions d'Albert Rivera, que s'ha preguntat de quina manera s'ha gestionat la llibertat de Pascual i Vilalta.
Després de 268 dies de tensions i esperes, els dos cooperants segrestats al Magreb Islàmic han aterrat a Barcelona. En un avió militar procedent de Burkina Faso i acompanyats per les seves esposes, Roque Pascual i Albert Vilalta han acabat el malson que es va iniciar el passat 29 de novembre quan van ser segrestats per la facció del grup territorista Al-Quaida a Mauritània juntament amb Alícia Gàmez, alliberada el passat 10 de març. Durant aquest dilluns, les mostres de satisfacció s'han reproduït en les seus de les formacions polítiques que han qualificat de 'bona notícia' el final del segrest.L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, s'ha mostrat satisfet així com també ho ha fet la líder del PPC Alícia Sánchez-Camacho, que ha rebutjat parlar sobre la gestió del govern espanyol i ha asseverat que 'ara és moment de celebrar-ho'. El que si ha volgut destacar el treball del govern espanyol ha estat Josep Antoni Duran Lleida, a qui ha felicitat per la 'discreció' en que ha dut les negociacions. Per la seva part el republicà Joan Puigcercós ha posat com a exemple el segrest dels cooperants per 'reflexionar sobre els viatges de onegés i turistes a alguns punts del planeta'.
Dubtes sobre l'operació
Albert Rivera, líder de Ciutadans, ha anat més enllà de les meres celebracions, i s'ha preguntat de quina manera s'han dut a terme les gestions per desencallar el segrest més llarg de la història en la zona del Sàhara. Rivera ha comminat al govern espanyol a explicar els detalls de la operació i si 's'han pagat diners o hi han hagut intercanvis polítics'. Aquest és un dels secrets més ben guardats del govern espanyol, que no ha desmentit ni confirmat les hipòtesis d'intercanvis de presoners amb Vilalta i Pascual.