L'Assemblea del Barri de Sants apel·la la prohibició del 'brindis per les preses'
Recorda que l'acte es celebra des del 1994 en homenatge a 'tots els presoners del món'
L’Assemblea del Barri de Sants (ABS) ha recorregut aquest dimecres al migdia davant l’Audiència Nacional espanyola la prohibició ordenada per aquest tribunal del ‘brindis per les preses’ previst per aquest dijous a la nit en el marc de les festes alternatives d’aquest barri barceloní. L’ABS considera que la interlocutòria d’aquest dimarts del jutge Eloy Velasco té ‘errors fàctics’ en vincular l’homenatge a la col·laboradora d’ETA Laura Riera a Gràcia dissabte passat al ‘brindis’ de Sants i en relacionar els convocants amb l’entorn etarra. L'ABS recorda que fa el 'brindis per les preses' des del 1994 i es fa per tots els presoners del món i no va en favor de Riera o les etarres 'Lola' o Marina Bernadó.
En el seu recurs de nou pàgines, l’ABS exposa que la festa major alternativa, que se celebra al parc de l’Espanya Industrial, està totalment autoritzada per l’Ajuntament. A més, l’assemblea recorda que està formada per 26 entitats com associacions de veïns, la Colla Bastonera, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) o xarxes de consum solidari. Segons l’advocat, és un ‘error la identificació’ que el jutge Velasco fa entre la convocatòria de Gràcia i la del brindis de Sants, ‘li manca fonament i ha contaminat la decisió judicial’. L’acte d’aquest dijous, segons els convocants, és un ‘enaltiment a la llibertat humana’ en record de ‘les persones privades de llibertat’.A més, també assegura que ‘no es pot predicar cap relació dels organitzadors de la Festa Major Alternativa de Sants amb el Moviment d’Alliberament Nacional Basc’, com va fer el jutge en la seva interlocutòria. El recurs aporta a més diversa documentació que acredita la celebració de l’acte en festes majors anteriors i justifica l’ús del femení ‘preses’ com a substitut del genèric masculí per lluitar contra el llenguatge sexista.
Amb tot això, el recurs considera que la prohibició d’un acte festiu autoritzat prèviament per l’Ajuntament ‘no pot emparar-se per simples conjectures sense base fàctica clara i precisa’. Malgrat això, els convocants admeten que la policia segueixi l’acte i informi de l’acte si s’hi comet algun fet delictiu que ‘en cap cas està en l’essència de l’acte programat ni en l’ànim dels convocants’.