directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Castellà defensa una llei "exclusiva" per al referèndum separada de la de transitorietat

El portaveu de Demòcrates assegura que l'Estat només podrà evitar la votació si utilitza la força

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- El portaveu polític de Demòcrates, Antoni Castellà, ha defensat que hi hagi una llei "exclusiva" per al referèndum, separada de la Llei de transitorietat jurídica. En una entrevista a l'ACN, el també diputat de Junts pel Sí ha expressat que aquesta normativa per a la votació s'ha d'emparar "en la legalitat internacional". Per Castellà, cal aprofitar que l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i diversos tractats internacionals reconeixen el dret a l'autodeterminació. Tal i com ha afirmat el portaveu de Demòcrates, l'Estat ha "subscrit" aquests tractats, de manera que "formen part del cos jurídic constitucional espanyol". D'altra banda, Castellà ha assegurat que el govern espanyol només podrà evitar el referèndum si fa ús de la força, un escenari que provocaria entrar en terreny "desconegut".
toni castella, democrates
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Castellà ha insistit que tots els tractats internacionals que ha signat l'Estat reconeixen el dret a l'autodeterminació fan que, per Demòcrates, "hi ha tota la legitimitat d'emparar un referèndum directament en la legalitat internacional". Així doncs, per Castellà el referèndum tindrà cobertura legal emparant-se en la carta de l'ONU i en la resta del dret internacional. A més, el diputat de JxSí creu que "no tindria gaire sentit" aprovar la Llei de transitorietat abans de la celebració del referèndum. Per Castellà, el marc legal que ha de substituir l'espanyol ha d'arribar després de la votació, i en cas que guanyi el 'sí'. De fet, el cap de files de Demòcrates opina que si la Llei de transitorietat s'aprova abans del referèndum algú podria dir que el Parlament "estaria condicionant la campanya". Finalment, Castellà ha apuntat que l'aprovació de la Llei del referèndum hauria d'estar "molt lligada" a la convocatòria de la consulta.
 
Dard a Catalunya en Comú
 
El diputat de JxSí també s'ha dirigit al coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, per assegurar que la decisió sobre si el referèndum és vinculant o no "és dels ciutadans i no dels comuns". Encara sobre l'espai que representen Domènech i Ada Colau, Castellà ha afirmat que, després de les negatives de l'Estat a pactar el referèndum, "o algú té informació privilegiada sobre un moviment del PP [per negociar la consulta], o algú està jugant amb un discurs d'espera i esperar fins que algun dia manin a l'Estat". És per això que, pel líder de Demòcrates, si els comuns segueixen la segona opció s'entendrà que "exerceixen el dret a decidir com una plataforma per assolir el poder".
 
Tot i això, Castellà s'ha mostrat "convençut" que l'electorat i les bases de Catalunya en Comú se sumaran al referèndum, també si es fa sense acord amb Madrid. "Imprescindible no és ningú i menys els partits. Qui és imprescindible només són els ciutadans", ha considerat. En aquesta línia, el dirigent independentista ha sentenciat que el referèndum tampoc no perdria força si l'executiva de Catalunya en Comú no s'hi suma. "Una cosa és la direcció i una altra les bases", ha opinat Castellà, que s'ha mostrat "sorprès" perquè la formació de Colau i Domènech no ha consultat les bases sobre què opinen del referèndum unilateral", com sí que ha fet Podem Catalunya. "Normalment quan no vols consultar és perquè penses que el resultat no t'agrada", ha deixat anar.
 
En un altre sentit, l'exsecretari d'Universitats i Recerca ha reconegut que el Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) "té poc sentit", després de la negativa de l'Estat a negociar la consulta. Tot i això, Castellà ha proposat que el Pacte pot continuar viu, un cop anunciada la data i la pregunta, si és per "mantenir un espai de diàleg transversal".
 
L'ús de la força de l'Estat
 
Pel que fa a la possibilitat que l'Estat utilitzi la força per aturar el referèndum, Castellà ha opinat que, si s'arriba a aquest escenari, "no hi haurà normalitat" i ja no es tractarà de parlar de declaració d'independència o de votació. "Entraríem en allò desconegut", ha afegit. En aquesta línia, Castellà ha conclòs que des de Catalunya s'han de posar tots els esforços per dur a terme el referèndum, de manera que "l'única opció" perquè no se celebri és, precisament, si l'Estat utilitza la força. "Qualsevol altra és una excusa, per tant, el referèndum es farà". "Jo penso que no usarà la força, però no seré tan naïf de dir que això és impossible. Hem d'estar disposats a encaixar-ho", ha continuat Castellà. 
 
Sobre els possibles escenaris que poden produir-se els propers mesos, el portaveu polític de Demòcrates s'ha mostrat contundent, i ha assegurat que "no hi ha excusa" per justificar que el referèndum no es pugui fer. "Estaríem fent un frau a la ciutadania", ha manifestat Castellà, que confia que tant el Govern com el president, Carles Puigdemont, hagin "contemplat" totes les opcions, incloses les accions dels Mossos i dels funcionaris. "No m'imagino que no es pugui fer el referèndum per no sé quin concurs, empresa o funcionari. Si això passés, el que hauríem de fer tots és plegar, dimitir i anar a casa", ha conclòs.
 
Mas i Gabriel junts
 
Sobre la campanya conjunta, Castellà ha sentenciat que l'expresident de la Generalitat Artur Mas i la portaveu parlamentària de la CUP Anna Gabriel "haurien d'acceptar" estar junts en un escenari. Pel diputat de JxSí, cal deixar al marge totes les diferències que hi pugui haver dins del sobiranisme, perquè "ens estem jugant quelcom que transcendeix absolutament dels posicionaments polítics i les afinitats o no personals". "És el moment de no pensar en la part i sí en el tot", ha rematat Castellà, que opina que la campanya unitària és "imprescindible i necessària". Pel que fa als actes propis de Demòcrates, el líder del partit ha avançat que en l'acte del 17 de juny a Nou Barris s'hi farà un debat amb representants del 'sí' i també del 'no', tot i que encara no estan tancats els ponents. Castellà opina que cal "donar opcions perquè hi hagi espais del 'no'", malgrat els partits unionistes no hi treballin. "Si no s'expressen els partits sí que ho pot fer gent de la societat civil", ha comentat. Per això Demòcrates s'ha reunit amb cinc entitats del 'no' en els últims mesos. 
 
Per últim, el cap de files de Demòcrates ha donat per "superat" el conflicte amb el PDeCAT, després que els exconvergents reclamessin el nom de 'Partit Demòcrata'. Finalment, Castellà opina que les sigles de 'PDeCAT' "és una bona solució".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
bocadill de jambo i ques fletxa amb doble de ques pls
6 de juny de 2017, 23.35 h

#20 imbecil


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS AKA COMO SUPERCAT DE FIGUERAS-GERONA: Tus palabras resuenen en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
6 de juny de 2017, 10.48 h

#19

COMO YA TE HE DICHO EN POST ANTERIORES ME NIEGO A CONTESTAR VERDADES TAN EVIDENTES PORQUE TU COMPRENSION LECTORA ES NULA Y NO ENTIENDES NADA

CIAO, HIJITO DE BATMAN


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
5 de juny de 2017, 17.09 h

#7 Sempre m'enfoto de vosaltres quan parleu del 9N, si va ser un desastre, explica això:

1) més de 2 milions de persones van anar a votar

2) no hi havien persones cridades a les meses per obligació, sinó que eren voluntaris

3) era una consulta no vinculant, el qual vol dir que no tenía cap fonament jurídic, només era una "gigaenquesta"

Per tant, un cop dit això, la pregunta és, sinó teniái cap validesa jurídica, perquè es van jutjar a tres persones? amb quins arguments tenien? ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Fd'A. fletxa Calders
5 de juny de 2017, 11.02 h

#16 Potser has fet un discurs una mica declamatori però tens raó en el què dius. Com deia ahir Suso de Toro en un article al diari ARA. "El problema d'aquesta Espanya és la mateixa Espanya". Cito textualment: "La cobdícia centralista de la cort madrilenya, el nacionalisme espanyolista i la poca traça del PP de Rajoy, que va humiliar i va acorralar la societat catalana, ha portat al Regne d'Espanya a una veritable crisi existencial"(...) "I els que, amb una ingenuitat gairebé culpable, va... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Synera fletxa Barcelona
5 de juny de 2017, 03.28 h

Del Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010 sobre la legalitat de la declaració unilateral independència de Kosovo és treuen les següents conclusions:

– Que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

– Que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
erc fletxa bcn
5 de juny de 2017, 03.03 h

https://societatanonima.wordpress.com/2015/09/12/no-os-habeis-enterado-de-nada/

Durante estos últimos años, no os habéis enterado de nada. Repito: no os habéis enterado de nada. Seguís dando vueltas a cinco tópicos: la culpa es de Mas, la corrupción de Pujol, son nazis/fascistas/norcoreanos, la unidad indivisible de la patria y la Constitución. Y da igual que los círculos que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
4 de juny de 2017, 17.55 h

Escribe P.Planas en Libertad Digital:

“…. el mismo día, este viernes, el ejecutivo autonómico constataba, también según La Vanguardia, que los funcionarios designados para formar parte de la mesa de contratación de las urnas exigieron una orden por escrito que no les fue entregada, de modo que se negaron a participar en el trámite del concurso. “

POR FORTUNA LAS AMENAZAS A LOS FUNCIONARIOS CATALANES COMO LA DEL EXFALANGISTA Y ACTUAL MILITANTE DEL JUNTAS PEL SI (3%) POR PARTE DE LO... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
4 de juny de 2017, 16.11 h


#12 Tu parles de tares sexuals, tu que en un moment de sinceritat havies confesat fer-te encular pel teu gos? això és com lo de nazis, tu insultes els altres amb lo que tu ets.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
4 de juny de 2017, 15.14 h


#12 Hay que ver que pena que me das, chavalín, cuando veo que sigues alucinando NAZIS y no te es posible superar la macabra experiencia de tu niñez en el lóbrego y siniestro burdel donde tu madre se prostituía a cambio de unas perras gordas.

En tu mente infantil quedó grabada la imagen de tu mamá debajo de muchos hombres que la zarandeaban moviéndose frenéticamente. Y sobre todo, aquella olor acre de esperma y menstruo, de sábanas sucias y de vómitos de borracho.

Claro que aún deb... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS AKA COMO SUPERCAT DE FIGUERAS-GERONA: Tus palabras resuenen en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
4 de juny de 2017, 13.58 h

Me congratulo en verificar que la mayoria de la jauria NAZI ya se ha recuperado de la 12 copa de europa del Real Madrid y del enesimo ridiculo del Puigtonton ante la mal llamada Comision de Venecia y han regresado a este foro a ensuciarlo con sus tonterias, insultos y taras sexuales sin las cuales este panfleto del Asaltapiscinas incluso poderia pasar por un digital medianamente serio.

the show must go on


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.