L'Estat espanyol usa fons del 'Plan E' per subvencionar la tauromàquia
Ecologistes en Acció denuncia la dilapidació de diners públics per construir places per a curses de braus
L'entitat Ecologistes en Acció ha denunciat que el govern espanyol i diverses administracions territorials i locals estan subvencionant la construcció de places de curses de braus amb diner públic, sovint provinent de fons especials per a la lluita contra l'atur o per la sostenibilitat, o fins i tot del Plan E que impulsa l'executiu Zapatero, teòricament destinat a estimular l'economia i la recerca de feina. Per l'ONG, l'objectiu d'aquests ajuts a la tauromàquia és 'mantenir artificialment les curses i altres festes taurines en contra de l'opinió de la majoria de la societat'.
Malgrat que la reducció d'aficionats a les curses és constant, ja que segons un estudi d'IG Investiga, només el 9.4% dels ciutadans de l'estat mostra molt interès per aquestes activitats, l’Estat espanyol continua obcecat en mantenir la festa del toreig. Per això l'entitat rebutja aquests ajuts, destinats a esquivar el rebuig social de la tauromàquia per impulsar i finançar els ramaders de braus destinats als espectacles taurins, a les penyes taurines, a les escoles de tauromàquia i a la construcció de places de braus.Moltes d'aquestes places s'estan construint emprant fons del Plan E, fons regionals de cooperació local ,que concedeixen alguns governs territorials de l'Estat, o plans contra l'atur locals. Això ha estat així per exemple a la plaça de braus a Villarubia de los Ojos, a Ciudad Real. Segons l'entitat, en molts casos també s'estan emprant per a aquesta finalitat fons del Pla 5.000 (del Fons Estatal contra l'Atur i per la Sostenibilitat Local), que atorga el Ministeri espanyol d'Administracions Públiques, destinat en principi a finançar obres als serveis socials.
Obviant la crisi
Ecologistes en Acció considera "irresponsable" que ara que cada cop hi ha menys curses de braus, els aficionats estan desapareixent i les arques municipals estan patint la crisi, i malgrat la precarietat que hi ha en sanitat, educació i altres serveis, alguns ajuntaments estiguin gastant diners públics en construir noves places de braus. És el cas de Torija, a Guadalajara, un poble de 1.200 habitants que ha dedicat 2 milions d'euros a la construcció d'una plaça de braus per a 3.000 persones, que només s'utilitzarà 6 dies l'any.