La sociovergència tanca files contra qualsevol tipus de referèndum
Arran de l'afirmació de Puigcercós dient que aconseguirà que PSC i CiU acabin acceptant una consulta oficial sobre el futur del país
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha aconseguit monopolitzar els primers compassos de la campanya electoral i dur-la allí on se sent més còmode: al debat independentista. Tot i trobar-se de viatge a Amèrica del Sud, ha obligat la resta de formacions parlamentàries a posicionar-se respecte la seva afirmació en què digué que Esquerra 'aconseguirà que tant CiU com el PSC acabin acceptant un referèndum' sobre la independència de Catalunya, 'perquè és el que demana la gent: que els catalans decideixin'. La idea ha causat un tancament de files immediat tant a PSC com a CiU, amb l'afegitó obvi del PP, en el sentit que totes tres formacions han negat que el debat sobre el dret a decidir sigui un dels temes que ara per ara interessen als catalans.
El president de CiU, Artur Mas, va assegurar ahir que la prioritat de la federació nacionalista 'és aixecar econòmicament el país' i no convocar un referèndum d'independència. Va retreure a Puigcercós que tragués aquest tema ara que s'acosten les eleccions, quan 'els dirigents d'ERC s'han significat' per fer governs 'com els tripartits' que són els 'que més dependència han tingut de l'Estat espanyol'.El líder convergent també va avisar que no acceptaria una campanya centrada en el referèndum, tal com està aconseguint ERC. En aquestes eleccions 'la gent ha d'escollir entre la continuïtat del Tripartit o el canvi que pot protagonitzar CiU', considera Mas.
Tot amb tot, Mas reiterà que en temes d'ambició nacional està disposat a arribar 'tan lluny com vulguin els catalans', matisant que cal avançar 'anant tot junts i no dividits'.
Qüestionat pels periodistes sobre si això vol dir que 'descarta' definitivament la celebració d'una consulta, Mas contestà que no és un tema de 'descartar o no' sinó que ara la prioritat per al país 'és recuperar la seva economia i la seva moral'.
'Ple desenvolupament de l'Estatut'
El PSC, al seu torn, continua brandant la bandera de l'Estatut. La dirigent socialista i vicepresidenta primera del Congrés espanyol, Teresa Cunillera, digué que els socialistes escoltarien i prendrien en consideració la proposta d'Esquerra, però que no s'hi afegirien perquè tenen 'molt clara la posició que és apostar pel ple desenvolupament de l'Estatut que van escollir els ciutadans'.
Cunillera va recordar 'el compromis del govern espanyol de fer que el desenvolupament de l'Estatut sigui possible'. Segons la líder socialista, que Esquerra proposi un referèndum no és cap novetat, ja que el seu antic president 'fins i tot va fixar una data'. Segons ella ara és el moment de 'preparar-se per els eleccions i deixar clares les propostes pel poble de Catalunya'.
Reforma constitucional i consulta
Més ambigu es va mostrar el secretari general d'ICV, Joan Herrera, qui ahir apostà per complir 'íntegrament' l'Estatut i per una reforma de la Constitució amb un 'federalisme plurinacional', ja que des del seu punt de vista 'és el que toca després del desafiament del TC'. Si PSOE i PP bloquegen aquesta via, Herrera creu que caldria concretar una consulta que inclogués diferents opcions perquè 'tothom s'hi pogués sentir còmode'.
Malgrat aquesta reflexió, també considera que un referèndum d'independència l'any 2011 'segregaria el país' i va demanar a ERC que 'respecti' totes les propostes i que no en 'desqualifiqui' cap, ja que ara cal 'sumar forces', i ha exigit 'concreció' a CiU i PSC.