directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 08:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La sociovergència tanca files contra qualsevol tipus de referèndum

Arran de l'afirmació de Puigcercós dient que aconseguirà que PSC i CiU acabin acceptant una consulta oficial sobre el futur del país

Comentaris 64  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha aconseguit monopolitzar els primers compassos de la campanya electoral i dur-la allí on se sent més còmode: al debat independentista. Tot i trobar-se de viatge a Amèrica del Sud, ha obligat la resta de formacions parlamentàries a posicionar-se respecte la seva afirmació en què digué que Esquerra 'aconseguirà que tant CiU com el PSC acabin acceptant un referèndum' sobre la independència de Catalunya, 'perquè és el que demana la gent: que els catalans decideixin'. La idea ha causat un tancament de files immediat tant a PSC com a CiU, amb l'afegitó obvi del PP, en el sentit que totes tres formacions han negat que el debat sobre el dret a decidir sigui un dels temes que ara per ara interessen als catalans.
El president de CiU, Artur Mas, va assegurar ahir que la prioritat de la federació nacionalista 'és aixecar econòmicament el país' i no convocar un referèndum d'independència. Va retreure a Puigcercós que tragués aquest tema ara que s'acosten les eleccions, quan 'els dirigents d'ERC s'han significat' per fer governs 'com els tripartits' que són els 'que més dependència han tingut de l'Estat espanyol'.

El líder convergent també va avisar que no acceptaria una campanya centrada en el referèndum, tal com està aconseguint ERC. En aquestes eleccions 'la gent ha d'escollir entre la continuïtat del Tripartit o el canvi que pot protagonitzar CiU', considera Mas.

Tot amb tot, Mas reiterà que en temes d'ambició nacional està disposat a arribar 'tan lluny com vulguin els catalans', matisant que cal avançar 'anant tot junts i no dividits'.

Qüestionat pels periodistes sobre si això vol dir que 'descarta' definitivament la celebració d'una consulta, Mas contestà que no és un tema de 'descartar o no' sinó que ara la prioritat per al país 'és recuperar la seva economia i la seva moral'.

'Ple desenvolupament de l'Estatut'
El PSC, al seu torn, continua brandant la bandera de l'Estatut. La dirigent socialista i vicepresidenta primera del Congrés espanyol, Teresa Cunillera, digué que els socialistes escoltarien i prendrien en consideració la proposta d'Esquerra, però que no s'hi afegirien perquè tenen 'molt clara la posició que és apostar pel ple desenvolupament de l'Estatut que van escollir els ciutadans'.

Cunillera va recordar 'el compromis del govern espanyol de fer que el desenvolupament de l'Estatut sigui possible'. Segons la líder socialista, que Esquerra proposi un referèndum no és cap novetat, ja que el seu antic president 'fins i tot va fixar una data'. Segons ella ara és el moment de 'preparar-se per els eleccions i deixar clares les propostes pel poble de Catalunya'.

Reforma constitucional i consulta
Més ambigu es va mostrar el secretari general d'ICV, Joan Herrera, qui ahir apostà per complir 'íntegrament' l'Estatut i per una reforma de la Constitució amb un 'federalisme plurinacional', ja que des del seu punt de vista 'és el que toca després del desafiament del TC'. Si PSOE i PP bloquegen aquesta via, Herrera creu que caldria concretar una consulta que inclogués diferents opcions perquè 'tothom s'hi pogués sentir còmode'.

Malgrat aquesta reflexió, també considera que un referèndum d'independència l'any 2011 'segregaria el país' i va demanar a ERC que 'respecti' totes les propostes i que no en 'desqualifiqui' cap, ja que ara cal 'sumar forces', i ha exigit 'concreció' a CiU i PSC.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#64
Josep fletxa Vic
30 d'agost de 2010, 15.46 h

#63 gràcies per el teu comentari! patriotes com tu fan molta més falta que molts estraperlistes salvapàtries que sorgeixen com bolets i que només intenten exprémer el pastís per veure "que hay de lo mio"!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#63
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
30 d'agost de 2010, 15.34 h

Als il.luminats i ultres catalans ètnics: jo no tinc cognoms catalans, amb els pares parlo castellà ( tot i que el seu català és excel.lent encara que el van aprendre en temps de Franco ) i visc a la perifèria de Barcelona. Conec molt bé el país on visc i conec un munt de gent com jo. Junts amb gent d´ERC ( o algun indepe encara de CiU o les CUP en algun cas ) som els qui fem tota la feina a la nostra zona: consultes, voluntaris per la llengua, associacions, etc...
La majoria votem ERC... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#62
Josep fletxa Vic
30 d'agost de 2010, 14.52 h


#58 el comentari dabans anava Per tu 58, perdona 56


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#61
Josep fletxa Vic
30 d'agost de 2010, 14.49 h

#56 Vols deixar de donar lliçons de respecte i no se que mes als altres?? Ets conscient del to altiu i suficient que utilitzes? Llavors perque vagis acusant de prepotent. Amb quin dret et consideres mes catalanista/independentista que jo? Perque t'he dit que no Soc nacionalista? Perque defenso la igualtat i la república lliure? Perque dic que no cal deixar de sentir-se Espanyol Per ser independentista? Et pressuposo certa capacitat i Per tan mimagino que ho entens, en tot cas diga'm que no ho... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#60
Josep fletxa Vic
30 d'agost de 2010, 14.39 h

#58 la pregunta es: si la visió que tu tens es tan bona pel país con t'ho faras Per incloure l'àrea metropolitana al projecte de la teva Catalunya pura? Nomes representa el 60% de la població d'aquest país. Que els diras? "si no us esta be, marxeu" en tot cas llavors serán ells les que t'ho diran a tu i amb la mateixa rao que la teva. El sentimentalisme esta molt be pero sense el pragmatisme no vas enlloc. A mes, si ls catalans portem 300 anys intentant ser espanyols pero no ens han deixa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#59
30 d'agost de 2010, 12.43 h

Al setembre no es plora es lluita AGENDA D´ESQUERRA REPUBLICANA - ERC- pel MES de SETEMBRE:

5 DE SETEMBRE: TROBADA DE MUNICIPIS INSUBMISSOS A LES LLEIS FONAMENTALS DEL REGNE D´ESPANYA A SANT PERE DE RODES (PORT DE LA SELVA)
7 DE SETEMBRE: VAGA GENERAL A LA CATALUNYA NORD EN DEFENSA DEL TREBALL, LES PENSIONS DE JUBILACIÓ I LA SOLIDARITAT.
11 DE SETEMBRE: DIADA NACIONAL DE CATALUNYA. MANIFESTACIÓ A BARCELONA 17:00 PLAÇA URQUINAONA (Barcelona) CONSIGNA: INDEPENDÈNCIA.
12 DE SETEMBRE: APLEC ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#58
30 d'agost de 2010, 11.35 h

#55 El problema es que el tomb s'ha de donar cap a on ho veus tu?. En quant a la pobreça intelectual, ni et respondre, per que no val la pena. Sento molta pena per la terra dels meus avantpassats, i no es sentimentaliste de segona. Els que ho veiem aixi som de segona? Els que ho veuen com tu de primera? quins disbarats i quines ganes de marejar la perdiu. Respecte i seny, i en veig poc de tot aixo.
Visca Catalunya Lliure!!*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#57
30 d'agost de 2010, 11.28 h

#56 En lloc de intentar fer-me entendre res hauries d'aprendre a llegir. Soc independestista, i no en tinc cap mena ni d'odi, ni d'auto odi. He respos a una persona i si ho llegeixes entemdres potser la meva resposta. Es molt trist que Catalunya tingui tanta mediocritat, falta de respecte, incomprensio i falta de dignitat, no importa si es per part dels catalans de pura cepa o pels inmigrants españoles o paraguayos. Aquesta nacio mereix una mica mes de seny, respecte i criteri.
Visca Catalu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#56
Dani fletxa Cerdanyola
30 d'agost de 2010, 09.18 h

#54 A veure, com explicar-t'ho perquè ho puguis entendre... L'exercici de l'autoodi ha quedat, de fa molt temps, superat per l'autosuperació. És un fet empíricament comprobable. Actualment a Catalunya aquell que no és independentista és per tres motius, bé perquè està desinformat, bé perquè té interessos o bé perquè és més curt que les mànigues d'uns sostens. Espero que en el teu cas sigui la primera opció; molta gent es demana què faria Catalunya sense Espanya... Doncs bé, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#55
Manel fletxa calldetenes
30 d'agost de 2010, 09.03 h

#54 disculpa... qui exclou del debat als que no se senten "purs" ètnicament no sóc pas jo. Per altra banda, haver d'apel.lar al sentimentalisme descarnat com estàs fent tota l'estona no denota sinó una pobresa intel.lectual considerable. jo no he dit en cap moment que ningú hagi de demanar perdó. El que sí que és interessant és que, com a mínim, molts facin una observació ponderada i empírica del seu entorn i s'adonin de que el país que hi ha no és pas el que voldrien veure i que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.