directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 22:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El fotoperiodisme més cru i impactant, a la 22a edició del Visa pour l'Image

Fins el 12 de setembre a Perpinyà

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La 22a edició del festival de fotoperiodisme Visa pour l'Image, de Perpinyà, obre les portes aquest dissabte, amb una trentena d'exposicions repartides entre diversos punts de la ciutat que es podran visitar fins al 12 de setembre. La considerada una de les cites del fotoperiodisme més importants del món es blinda un any més per mostrar imatges de qualitat i crues a la vegada, en alguns casos, com les instantànies de l'Afganistan de Stephen Dupont o les de la violència contra les dones a l'Índia de Walter Astrada. El director artístic del Visa pour l'Image, Jean-François Leroy, ha explicat a l'ACN que esperen unes 200.000 visites a les exposicions.
mormons, poligàmia, Utah
Comparteix
   


Etiquetes
El president de l'associació Visa pour l'Image, Jean-Paul Griolet, ha manifestat avui al matí en la inauguració del festival que aquest vol ser una imatge d'un món 'lliure', portador de 'valors d'esperança i de convivència'. Per la seva banda, Leroy ha remarcat en declaracions a l'ACN que, malgrat la crisi, les nombroses exposicions, algunes de les quals de joves professionals, mostren la vivacitat de la professió.

La poligàmia dels mormons i els nadons 'bombolla'
Algunes de les realitats que retraten els fotògrafs participants en el Visa són la d'Eloi, per exemple. Hubert Fanthomme explica amb imatges la vida d'aquest nadó, amb una malaltia genètica poc comuna que l'obliga a viure tancat en un entorn estèril que l'allunya fins i tot del contacte amb la seva mare.

Per la seva banda, Corentin Fohlen plasma la vida de persones anònimes que des d'Haití i de Bangkok lluiten contra una muntanya de runa i contra la resposta violenta d'un govern, respectivament. I el premi Canon a la Dona Fotoperiodista, Justyna Mielnikiewicz, retrata el sud del Caucas i els conflictes que van marcar aquesta regió.

Nova York també és escenari d'una de les exposicions, en aquest cas de les imatges d'Andrea Star sobre els 'sense sostre' que viuen sota un pont, en un edifici ruïnós o sobre un túnel ferroviari. I continuant als Estats Units, Stephanie Sinclair retrata l'Església Fonamentalista de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies, una de les sectes mormones més tancades i coneguda per la seva pràctica de la poligàmia. Per la seva banda, Michael Nicols fotografia la tala de la sequoia al nord de Califòrnia. Es tracta d'un arbre que pot arribar a fer 90 metres, amb dificultats per subsistir avui a causa de les tales massives.

De generació en generació
El festival estrena aquest any el Transmission pour l'Image, on els fotoperiodistes que fa anys que participen en el Visa podran intercanviar experiències i coneixements amb els que s'inicien en aquesta professió. Així, el festival convida cinquanta joves periodistes per intercanviar idees i aprendre durant tres dies.

També són cites importants les vetllades del recinte del Campo Santo de Perpinyà, on del 30 d'agost al 4 de setembre es projectaran imatges de fotoperiodistes sobre esdeveniments tràgics d'aquest any, com el terratrèmol d'Haití. També es proposen retrospectives sobre fets o personalitats importants de la història.

Així, celebra el 20è aniversari de l'alliberament de Nelson Mandela a Sud-àfrica, recorda el 'pop' dels anys 60 als 80, o rememora la guerra de Corea amb motiu del seu 60è aniversari. També, s'homenatjarà el fotògraf de guerra Gilles Caron, que va morir fa 40 anys a Cambodja. D'altra banda, Leroy ha concretat que per a cadascuna de les sis projeccions dels vespres esperen 2.500 espectadors.

També en el marc del Visa se celebra la Setmana Professional, on del 30 d'agost al 5 de setembre els fotoperiodistes tenen l'oportunitat de coincidir i debatre sobre la seva feina i l'estat de la professió. El director artístic del Visa pour l'Image ha manifestat que esperen arribar a les 3.000 entrades al saló professional. D'altra banda, coincidint amb el Visa, el Viza Ouf! acollirà un festival alternatiu d'activitats musicals i cinematogràfiques.

Les exposicions del Visa es poden veure des d'avui i fins al 12 de setembre gratuïtament, de les deu del matí a les vuit del vespre. D'altra banda, del 13 al 17 de setembre les mostres estaran obertes prioritàriament per a grups escolars. En aquest sentit, l'any passat es van rebre 6.800 estudiants d'arreu del món.

Imatges amb premi
Els diversos premis Visa pour l'Image es concedeixen en el marc d'aquestes vetllades. Els Visa d'or Arthus-Bertrand, per exemple, distingeixen els millors reportatges realitzats entre el setembre del 2009 i aquest agost. La recompensa és de 8.000 euros per a cadascuna d les tres categories, Visa d'or News, Visa d'or Magazine i Visa d'or de la premsa diària.

Altres premis que s'entreguen en el marc del Visa, també valorats amb 8.000 euros, són el del Jove Reporter de la Vila de Perpinyà, el Canon a la Dona Fotoperiodista, o el Gran Premi 2010 CARE del Reportatge Humanitari.

El perill de la realitat 'transvestida'

Tot i la bona salut de les imatges exposades al Visa, Leroy alerta sobre el perill dels programes de tractament de les fotos, com el Photoshop. Es tracta avui d'un 'peatge obligatori' que proporciona una realitat 'transvestida, transformada, retocada per tal de satisfer una estètica que desconeixem'. 'Segons el nostre paper no cal usar eines de transformació de la imatge i de la realitat, sinó ensenyar-la tal com és', ha conclòs Leroy en declaracions a l'ACN.

Tot això, acompanyat de la 'pèrdua' del 'rol preponderant' de la premsa en la difusió de reportatges, i d'una 'reducció de la producció i dels preus' en aquest sector. 'S'han de trobar nous canals, noves distribucions, noves idees', emplaça el director artístic del Visa.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.