Enric Marín: 'En cap cas la sentència del TC ens obliga a modificar la política lingüística de TV3'
El president del Consell de Govern de la CCMA creu que 'se n'està exagerant el partidisme'
El president del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Enric Marín, creu que s'està 'exagerant' el partidisme de l'ens. En una entrevista a l'ACN, reconeix que hi ha 'diferents sensibilitats', una pluralitat que també està representada al Parlament. Malgrat això, creu que amb l'actuació diària 'prima' la defensa corporativa. Quant a les darreres dimissions, Marín té la impressió que, a més de les raons personals, hi ha un cert 'desgast' per posar en funcionament la Llei de la CCMA. Marín també s'ha reafirmat en la idoneïtat de Ramon Mateu per assumir temporalment la direcció general de l'ens i ha afegit que si es convertís en definitiva 'no seria cap trauma'.
La CCMA haurà de fer front a una nova renovació, la de la fins ara directora general, Rosa Cullell. Com l'encara?Amb tota normalitat. S'ha pogut pactar de mutu acord la seva marxa amb un calendari molt còmode perquè hi pugui haver un traspàs de papers amb el Ramon Mateu. De fet, no hi ha hagut cap moment de buit de poder ni de trasbals. El Consell de Govern estem molt tranquils. D'altra banda, hi ha un consens molt gran respecte a la idoneïtat de Ramon Mateu per assumir les funcions de la direcció general durant aquesta etapa. Té un perfil perfecte per fer les funcions i, fins i tot si aquesta situació esdevingués definitiva, no seria cap trauma. Té uns coneixements de l'empresa privada i dels mitjans de comunicació que l'avalen perfectament.
Es podria quedar com a director general, doncs?
El calendari que preveu la llei és còmode perquè ens situa amb tota seguretat més enllà de les eleccions, un període complicat per la CCMA perquè estem al centre del sistema de comunicació i ho hem de gestionar amb molta cura i habilitat. Arribarem al mes de desembre i llavors ja veurem la determinació que pren el Consell de Govern. Ara, de moment la situació està perfectament sota control.
Hi ha algun nom sobre la taula?
Ara no toca. Primer hem de fer la transició, començar la nova etapa a partir del 6 de setembre, quan plega la Rosa Cullell, arribar amb plena normalitat el desembre i, a partir del novembre, podem començar a parlar de les opcions que tenim sobre la taula.
Què passa a la CCMA que hi ha hagut dues dimissions en poc més de quatre mesos?
No tinc una opinió molt formada perquè no he viscut aquests dos anys. La meva impressió és que el rodatge de la llei no és fàcil, perquè la diferència de funcionament entre el model anterior i l'actual és molt complicat, més enllà de les dificultats d'aconseguir que l'engranatge entre el Consell de Govern, la direcció general i els directors dels mitjans funcioni amb perfecte sincronia. Això no ha impedit que des del punt de vista de la fàbrica tot hagi funcionat molt bé. Però perquè tot això vagi bé, s'ha pagat un peatge important per aconseguir una perfecte sincronia entre totes tres peces. Jo distingiria la salut dels mitjans i el que ha estat un rodatge dur de l'engranatge.
Aquest peatge són les dimissions d'Albert Sáez i Rosa Cullell?
Tu ho acabes de dir. En tots dos casos, perquè ells ho han dit, hi ha hagut raons personals, però tinc la impressió que hi ha hagut un desgast personal per posar en funcionament institucional de la casa a partir de la nova llei. És cert que la definició de l'estructura de Govern és complexa, el rodatge no s'aconsegueix ni amb sis mesos ni amb dos anys. Hem de veure si s'aconsegueix que tot això acabi d'encaixar perfectament.
De fet, Cullell abans d'acomiadar-se va recomanar als partits polítics que revisessin la Llei de la CCMA per assegurar que el partidisme no hi influís.
No tinc clar que la CCMA estigui tan partiditzada com diuen. És la meva experiència almenys els quatre mesos que porto al Consell de Govern. Hi ha diferents sensibilitats, un aspecte que té un element positiu, ja que la pluralitat que està representada al Parlament també està recollida al Consell de Govern. Una cosa és que hi hagi una diversitat ideològica o fins i tot cultural i l'altra és que no hi hagi una actuació corporativa. Estic molt satisfet del funcionament del Consell de Govern. Amb l'actuació diària, el que prima per sobre de qualsevol altra consideració, és la defensa corporativa de la casa. Des d'aquest punt de vista, s'està exagerant el contingut partidista del Consell de Govern.
Per les declaracions que va fer en l'última sessió de control de la CCMA semblava que la mateixa directora general ho insinués...
Hi ha diverses percepcions. La meva és aquesta. El que sobretot orienta l'actuació del Consell de Govern és la defensa de l'interès corporatiu. Això no vol dir que no hi hagi diferències ideològiques marcades, moltes vegades, però ja es tracta d'això, també.
Assistirem ara a una lluita pel control polític de la CCMA?
Espero que no, seria un error.
Ho dic pel risc que la CCMA es converteixi en un terreny abonat per a la confrontació partidista.
Crec que no. Convertir-la en el centre del debat per la lluita del poder seria molt negatiu. La CCMA no és qualsevol empresa, és l'empresa pública més important d'aquest país, segurament. La funció de la CCMA és múltiple, perquè ha de fer de locomotora del sector i normalització de l'audiovisual al país. No sóc capaç d'imaginar-me el país sense una presència pública molt significativa. És una joguina molt important pel país. Qualsevol estratègia política que acabi polititzant en excés la CCMA serà una estratègia que anirà contra el país. O ho seria, perquè crec que això no passarà.
El TC va eliminar el precepte de l'Estatut que estableix que el català és la llengua preferent als mitjans de comunicació públics. Quines conseqüències pot tenir per TV3 i Catalunya Ràdio?
La lectura que vaig fer de la sentència és que no ens afecta en absolut. Del llibre d'estil no s'ha modificat ni una coma, com tampoc de les pràctiques habituals dels mitjans. En cap cas ens ha semblat que la sentència ens obligui a modificar la política lingüística de la casa.
Com veu que els blocs arribin també a les televisions privades?
Com a principi, la filosofia dels blocs informatius és un fet anacrònic que no té rèpliques en països de cultura democràtica més consolidada a Europa. Això és ample de via ibèric. Som aquí i hem de veure la manera per minimitzar els seus efectes negatius.
Notícies relacionades
- Finalment el director provisional de la CCMA serà Ramon Mateu 16.07.2010.
- Enric Marín assumirà les funcions de la direcció general de la CCMA 15.07.2010.
- El tractament de l'independentisme a la CCMA provoca la dimissió de la directora general, Rosa Cullell 14.07.2010.
- Enric Marín: 'No tindria cap sentit que un mitjà de comunicació públic s'hagués de definir en si és nacionalista o no' 21.05.2010.
- El Consell de Garanties veu antiestatutari el decret sobre la CCMA pel nomenament de Marín 23.04.2010.
- Per Marín seria un 'error estratègic brutal' suprimir la publicitat dels mitjans públics catalans 20.04.2010.
- El Parlament nomena Enric Marín president de la CCMA enmig de retrets entre tripartit i oposició 15.04.2010.
- Marín admet que el seu nomenament no és 'un molt bon punt de partida' però demana temps per demostrar la seva idoneïtat 09.04.2010.
- CiU amenaça amb corregir els canvis introduïts a la llei de la CCMA si no ho fa el tripartit 31.03.2010.
- El Govern modifica la Llei de la CCMA per evitar un 'bloqueig' en la substitució de Sàez 30.03.2010.
- El tripartit proposa Enric Marín per substituir Albert Sáez a la presidència de la CCMA 24.03.2010.