directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 21:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Comunicació doble fletxa

Enric Marín: 'En cap cas la sentència del TC ens obliga a modificar la política lingüística de TV3'

El president del Consell de Govern de la CCMA creu que 'se n'està exagerant el partidisme'

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Enric Marín, creu que s'està 'exagerant' el partidisme de l'ens. En una entrevista a l'ACN, reconeix que hi ha 'diferents sensibilitats', una pluralitat que també està representada al Parlament. Malgrat això, creu que amb l'actuació diària 'prima' la defensa corporativa. Quant a les darreres dimissions, Marín té la impressió que, a més de les raons personals, hi ha un cert 'desgast' per posar en funcionament la Llei de la CCMA. Marín també s'ha reafirmat en la idoneïtat de Ramon Mateu per assumir temporalment la direcció general de l'ens i ha afegit que si es convertís en definitiva 'no seria cap trauma'.
enric marin
Comparteix
   


Etiquetes
La CCMA haurà de fer front a una nova renovació, la de la fins ara directora general, Rosa Cullell. Com l'encara?
Amb tota normalitat. S'ha pogut pactar de mutu acord la seva marxa amb un calendari molt còmode perquè hi pugui haver un traspàs de papers amb el Ramon Mateu. De fet, no hi ha hagut cap moment de buit de poder ni de trasbals. El Consell de Govern estem molt tranquils. D'altra banda, hi ha un consens molt gran respecte a la idoneïtat de Ramon Mateu per assumir les funcions de la direcció general durant aquesta etapa. Té un perfil perfecte per fer les funcions i, fins i tot si aquesta situació esdevingués definitiva, no seria cap trauma. Té uns coneixements de l'empresa privada i dels mitjans de comunicació que l'avalen perfectament.

Es podria quedar com a director general, doncs?
El calendari que preveu la llei és còmode perquè ens situa amb tota seguretat més enllà de les eleccions, un període complicat per la CCMA perquè estem al centre del sistema de comunicació i ho hem de gestionar amb molta cura i habilitat. Arribarem al mes de desembre i llavors ja veurem la determinació que pren el Consell de Govern. Ara, de moment la situació està perfectament sota control.

Hi ha algun nom sobre la taula?
Ara no toca. Primer hem de fer la transició, començar la nova etapa a partir del 6 de setembre, quan plega la Rosa Cullell, arribar amb plena normalitat el desembre i, a partir del novembre, podem començar a parlar de les opcions que tenim sobre la taula.

Què passa a la CCMA que hi ha hagut dues dimissions en poc més de quatre mesos?
No tinc una opinió molt formada perquè no he viscut aquests dos anys. La meva impressió és que el rodatge de la llei no és fàcil, perquè la diferència de funcionament entre el model anterior i l'actual és molt complicat, més enllà de les dificultats d'aconseguir que l'engranatge entre el Consell de Govern, la direcció general i els directors dels mitjans funcioni amb perfecte sincronia. Això no ha impedit que des del punt de vista de la fàbrica tot hagi funcionat molt bé. Però perquè tot això vagi bé, s'ha pagat un peatge important per aconseguir una perfecte sincronia entre totes tres peces. Jo distingiria la salut dels mitjans i el que ha estat un rodatge dur de l'engranatge.

Aquest peatge són les dimissions d'Albert Sáez i Rosa Cullell?
Tu ho acabes de dir. En tots dos casos, perquè ells ho han dit, hi ha hagut raons personals, però tinc la impressió que hi ha hagut un desgast personal per posar en funcionament institucional de la casa a partir de la nova llei. És cert que la definició de l'estructura de Govern és complexa, el rodatge no s'aconsegueix ni amb sis mesos ni amb dos anys. Hem de veure si s'aconsegueix que tot això acabi d'encaixar perfectament.

De fet, Cullell abans d'acomiadar-se va recomanar als partits polítics que revisessin la Llei de la CCMA per assegurar que el partidisme no hi influís.
No tinc clar que la CCMA estigui tan partiditzada com diuen. És la meva experiència almenys els quatre mesos que porto al Consell de Govern. Hi ha diferents sensibilitats, un aspecte que té un element positiu, ja que la pluralitat que està representada al Parlament també està recollida al Consell de Govern. Una cosa és que hi hagi una diversitat ideològica o fins i tot cultural i l'altra és que no hi hagi una actuació corporativa. Estic molt satisfet del funcionament del Consell de Govern. Amb l'actuació diària, el que prima per sobre de qualsevol altra consideració, és la defensa corporativa de la casa. Des d'aquest punt de vista, s'està exagerant el contingut partidista del Consell de Govern.

Per les declaracions que va fer en l'última sessió de control de la CCMA semblava que la mateixa directora general ho insinués...
Hi ha diverses percepcions. La meva és aquesta. El que sobretot orienta l'actuació del Consell de Govern és la defensa de l'interès corporatiu. Això no vol dir que no hi hagi diferències ideològiques marcades, moltes vegades, però ja es tracta d'això, també.

Assistirem ara a una lluita pel control polític de la CCMA?
Espero que no, seria un error.

Ho dic pel risc que la CCMA es converteixi en un terreny abonat per a la confrontació partidista.
Crec que no. Convertir-la en el centre del debat per la lluita del poder seria molt negatiu. La CCMA no és qualsevol empresa, és l'empresa pública més important d'aquest país, segurament. La funció de la CCMA és múltiple, perquè ha de fer de locomotora del sector i normalització de l'audiovisual al país. No sóc capaç d'imaginar-me el país sense una presència pública molt significativa. És una joguina molt important pel país. Qualsevol estratègia política que acabi polititzant en excés la CCMA serà una estratègia que anirà contra el país. O ho seria, perquè crec que això no passarà.

El TC va eliminar el precepte de l'Estatut que estableix que el català és la llengua preferent als mitjans de comunicació públics. Quines conseqüències pot tenir per TV3 i Catalunya Ràdio?
La lectura que vaig fer de la sentència és que no ens afecta en absolut. Del llibre d'estil no s'ha modificat ni una coma, com tampoc de les pràctiques habituals dels mitjans. En cap cas ens ha semblat que la sentència ens obligui a modificar la política lingüística de la casa.

Com veu que els blocs arribin també a les televisions privades?
Com a principi, la filosofia dels blocs informatius és un fet anacrònic que no té rèpliques en països de cultura democràtica més consolidada a Europa. Això és ample de via ibèric. Som aquí i hem de veure la manera per minimitzar els seus efectes negatius.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
31 d'agost de 2010, 04.33 h

aixo seguin com fins ara 43 ANUNCIS EN CASTELLA AMB UN DIA ,ANUNCIS QUE TV DE ANDORRA FAN EN CATALÀ PARTANT NO I A CAP PROBLEMA MENYS LA FALTA DE VULGUER FER .SI ES VEN UN TEMPS DEL ESPAI A UNA AGENCIA SI LI POT EXIGIR QUE SIGUIN EN CATALÀ NO '


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.