directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 12:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Un Estat independent en forma de república?

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Comença la festa. La fase final. El play-off pel títol. Fins ara tot ha estat només una lligueta classificatòria. Ara ens juguem els quartos. I per guanyar la màxima participació al referèndum del proper 1 d'octubre cal donar-li la màxima credibilitat. I això passa per anar explicant amb tot detall en els propers dies i setmanes tots els aspectes de la convocatòria. Com serà i amb quins mitjans la campanya electoral, com es construirà el cens, quins col·legis electorals i com s'habilitaran i proveiran, quina serà la màxima autoritat que vetllarà pel seu desenvolupament i quina la presència d'observadors internacionals. Ara que ja hi som, amb data i pregunta, cal explicar-ho tot com abans si volem assolir una participació massiva que el faci vinculant. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.
 

Comparteix
   


Etiquetes
CANDIDAT. La setmana de l'ascens, en la que un grup de jugadors catalans ja de Primera cridaven independència des del balcó de l'Ajuntament (per cert, què passarà a la Lliga espanyola amb els clubs catalans l'any vinent?), Girona esdevé un símbol de la desconnexió. El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, entre insult i insult a la intel·ligència dels catalans, ha trobat un moment per reconèixer que tenen veritables problemes per trobar substitut a Enric Millo a les comarques de Girona. De fet, han hagut d'endarrerir el congrés provincial (a diferència dels celebrats a Lleida i Tarragona) perquè no troben voluntari. Motiu de reflexió per al partit? Ens estarem allunyant de la gent? Serà que no els tractem com a adults? Ni parlar-ne. La culpa és del fet que hi ha molta "pressió", tant "política" com "personal". Vaja, que el partit insígnia del Règim, el de les portes giratòries, no troba qui el representi?

COMPROMÍS. No és la primera vegada que Pep Guardiola intervé en una gran mobilització de l'independentisme: si no m'erro, va fer-ho a través d'un missatge gravat al final de la gran manifestació de la Diada de 2012. Però que ara, en el moment més tens, decideixi implicar-s'hi també és molt d'agrair. Ell, com a professional d'elit al món del futbol, té molt a perdre. Només cal comprovar com la grada espanyola xiula Gerard Piqué, teòricament un dels seus, però català compromès, cada vegada que toca la pilota amb la "roja". Això comença anar (i anirà a més, molt més fins al dia D) de qui està disposat a posar en joc interessos personals en defensa d'una causa de justícia col·lectiva (com sempre ha anat el progrés de la humanitat). L'entrenador del Manchester City llegirà el manifest a favor del referèndum en l'acte de l'ANC, Òmnium i l'AMI demà a Montjuïc on, benvolguda lectora, benvolgut lector, no hi hauries de faltar.

COMUNICAT. Dilluns, els Col·lectius Emma, Wilson i Praga feien públic un comunicat multilingüe en defensa del referèndum. Entitats vinculades a la lluita internacional pels drets de Catalunya, formades per professionals altament reconeguts. Es tracta d'un document important per a fer servir en la batalla definitiva. Explica d'una manera entenedora com hem arribat fins aquí: fonamentalment, gràcies a l'absolut tancament en banda espanyol, una herència claríssima del franquisme. En aquest sentit, entre d'altres, el referèndum a Catalunya seria realment regenerador per a Espanya: suposaria el desbloqueig de la fórmula constitucional. El Règim del 78 es va constituir com a tal, sense via de reforma real, amb la finalitat bàsica de fer-nos presoners com a minoria nacional territorialitzada. La sortida de Catalunya permetria per fi superar aquesta fórmula, nascuda de la por, i permetria Espanya dotar-se d'una estructura constitucional moderna, capaç de reformar-se de manera permanent i d'evolucionar en defensa de la democràcia. Ho necessiten molt.

DRET. El president, al capdavant del Govern i de la majoria parlamentària que representa el poble de Catalunya, han fixat finalment (després de donar-hi tot el temps i més al pacte) data i pregunta perquè puguem exercir un dret fonamental, el de l'autodeterminació dels pobles. Fins ara hem deixat que els nostres adversaris s'atribueixin la legalitat impúdicament sense massa resposta. I no, la llei (també) és del nostre costat, com a mínim, per tres motius: perquè ells defensen només la seva interpretació encarcarada i retrògrada de la Constitució; perquè a Catalunya la llei en vigor des de la sentència del TC del juliol de 2010 mai no ha estat aprovada pel poble; i en tercer lloc, perquè el d'autodeterminació és un principi consagrat pel dret internacional que passa per damunt de qualsevol ordenament constitucional intern. Som-hi, doncs, exercim la democràcia i marxem com abans.

GRATIS. Mentre els universitaris catalans es manifesten contra les matrícules més cares de la història, a altres indrets el gratis total s'imposa. L'any vinent, els alumnes de graus i màsters que superin sencer el primer curs a les universitats andaluses rebran una bonificació del 99% en la matrícula de l'any següent. La mesura resulta bastant incomprensible si tenim en compte la dificultat comparada entre els diferents estudis (un aprovat en història comparat amb un en telecomunicacions), però sobretot si parem compte a quina és la situació de fallida de l'Estat espanyol. Acredita, a més, l'espoli que suposa el funcionament real del sistema de finançament caducat de fa tres anys i que permet drenar ingents recursos en direcció a les comunitats menys productives del país, a les quals es premia sistemàticament amb serveis i bonificacions de les quals no disposen les que més hi contribueixen. Tot un estímul al treball, sí senyor.

IMPROVISAR. Aquesta setmana, la del feliç anunci de data i pregunta, alguns sectors de l'independentisme han llançat la idea de desar al calaix la Llei de Transitorietat i aprovar simplement i estrictament una llei de referèndum, tot cercant la complicitat (mai assolible) dels Comuns. Com recordareu, a finals d'any s'havia anunciat un acord pràcticament complet sobre aquesta llei entre Junts pel Sí i la CUP. Francament, no sembla ara el moment més indicat per a replantejar-ho tot. Més encara si separar la regulació del referèndum de la Llei de Transitorietat reforça els elements d'incertesa: més enllà dels principis generals del dret internacional que estableixen el dret a l'autodeterminació dels pobles, si no s'estableix una cobertura jurídica (davant jutges, policies i funcionaris en general) situada per damunt les lleis espanyoles (encara que sigui només per a la qüestió estricta del referèndum) no sé si ens en sortirem.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
miriam fletxa diagonalmar
10 de juny de 2017, 14.17 h

Els PPerros ja deuen considerar el Millo com el càrrec que pitjor ho tindrà de tots els unionistes. En cas d´independència serà el primer càrrec que quedarà en fals a Catalunya. El virrei Millo tindrà un llit parat i ben parat per fer-lo fora de Catalunya.
Serien els inconvenients d´un càrrec així, pels catalans un indesitjable PPerro i traïdor pels 4 costats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS AKA COMO SUPERCAT DE FIGUERAS-GERONA: Tus palabras resuenen en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de juny de 2017, 12.32 h

#9


yo quiero lo ue tu fumas que te hace ver paises de ypi con unicornios cuatribarrados


que hostia os vais a dar al final del camino !!!!!!!!!!!

QUE PENA ME DABAIS Y QUE ASCO ME DAIS


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
10 de juny de 2017, 12.12 h

ESTEM BEN ENCARRILATS, MAGNÍFICS EL PRESIDENT PUIGDEMONT TOT EL GOVERN, LA CUP, CAL AFEGIR-HI A LA NACIÓ LLIURE QUE SEREM AVIAT, EL BENESTAR DEL POBLE TREBALLADOR EN TOTS ELS ÀMBITS, I LA RESTITUCIÓ DELS DRETS I CONSTITUCIONS CATALANS, VIGENTS DEL XII AL XVIII, QUE ARA MODERNITZAREM, CREMADES PEL VÀNDAL FELIPE V, QUE LES HAVIA JURAT FIDELITAT EL 1702, SÓN ELS SEUS JURAMENTS, CÍNICS, I CRIMINALS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
10 de juny de 2017, 11.39 h

I DONCS, QUE VOLEM MÉS BONIC QUE UNA REPÚBLICA CATALANA Europea ?
IGUALTAT - LLIBERTAT - FRATERNITAT.
NO ES POT DEMANAR RES MÉS I HO TINDREM VOTANT SIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
10 de juny de 2017, 11.16 h


#6 t'equivoques. La caquita la fa la teva puta mare i tu te la poses a la boca, maricona apestosa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS AKA COMO SUPERCAT DE FIGUERAS-GERONA: Tus palabras resuenen en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de juny de 2017, 10.52 h

EL PUIGTONTON SE HACE CAQUITA DE FIRMAR ALGO EN PAPEL SOBRE LA CONSULTA POPULAR DEL 1-O Y HARAN ALGO ENTRE TODOS DE CON NOCTURNIDAD Y ALEVOSIA EL 30 DE SETIEMBRE A LAS 11.59 DE LA NOCHE.


PAROLE, PAROLE LUEGO PODRA DECIR .AH, YO NO SABIA QUE ERA ILEGAL. YO PEDI ACLARACIONES AL TC.

JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA CHARLOTADA TODO EL VERANO

Ni el Gobierno ni la Fiscalía actuarán ante el anuncio del referéndum independentista: "Son sólo palabras"

http://www.elmundo.es/espana/2017/06/... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
EL CATALÀ QUE S'EMPRENYA AMB EL CATALÀ EMPRENYAT.......FART I TIP....!! fletxa SARENET.....NO T'AGAFI UN COBRIMENT DE COR...........QUE ENCARA T'HA DE VINDRE LO MES FORT.......
10 de juny de 2017, 10.30 h



CATALANS SEMPRE..... ESPAÑOLS MAI MES...!! Sense la NY.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
EL CATALÀ QUE S'EMPRENYA AMB EL CATALÀ EMPRENYAT.......FART I TIP....!! fletxa SARENET.....NO T'AGAFI UN COBRIMENT DE COR...........QUE ENCARA T'HA DE VINDRE LO MES FORT.......
10 de juny de 2017, 10.27 h


Millo avui: CONTINUEN LES AMENAZAS...........

Si tot el que teniu per oferir, es la POR, "POBRE I PORCO GOBIERNO ".


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
anònim fletxa Vilassar
10 de juny de 2017, 09.37 h

Catalunya ha fet els deures. Tenim la data i la pregunta, i tot el món mundial se´n ha fet ressó.
Ara falta la contrarèplica del poder de Madrit. Què faran si tothom els està observant ? Ja se´la han acabat els acudits, les gracietes i les amenaces. RES HA FET L´EFECTE DESITJAT PER ELLS, i tenen la pilota al seu teulat.
El món desenvolupat espera i ells estan agafant un escagarrinam perquè no juguen en el seu camp preferit. Això s´ha acabat, i ELS FEIXISTES HAN DE RESPONDRE. Tenen d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
APAÑAMELAPELA fletxa II*II Republica Català mb
10 de juny de 2017, 08.44 h





Lo del B.Popular ha estat un avis a B.Sabadell o a La Caixa per si pensen marxar
de Catalunya........
Es tan simple, com que no tenen els nostres diners................




II *II VISCA LA REPUBLICA CATALANA LLIURE DE
PARASITS ESPANYOLS




.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.