directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Accelerem cap al referèndum

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

L'anunci de data i pregunta ha destapat l'ampolla. Durant les properes setmanes caldria avançar en paral·lel. D'una banda, superar per elevació el debat sobre si hi haurà o no referèndum a base d'iniciar la campanya del sí; de fet, els mitjans públics catalans ja fan tard a organitzar debats temàtics amb partidaris i detractors de la independència, quelcom que hauria de començar ja mateix i durar tot l'estiu. De l'altra, superar els entrebancs de credibilitat a base de detallar al màxim com es votarà i totes les garanties previstes. Aquesta setmana hem recordat l'aniversari de les eleccions del 1977: el referèndum que ara organitzarà la Generalitat, ben segur, tindrà moltes més garanties que les que el franquisme va disposar fa 40 anys. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
AUTORITARI. Pep Guardiola feia de veu, llegia el manifest de les entitats convocants a la mobilització de diumenge passat en defensa del referèndum. L'impacte mundial de la seva presència ha estat espectacular. La denúncia i la petició internacional d'auxili davant d'un estat impropi que no dubta a trepitjar drets fonamentals. I ha indignat els nostres adversaris que, com Inés Arrimadas, han corregut fins i tot a posar en boca seva paraules (no és el mateix autoritari que totalitari) que mai va pronunciar des de la tribuna solemne de les quatre columnes de Puig i Cadafalch. Cal agrair la potència del seu compromís. Tal i com les histèriques reaccions de la caverna han posat de relleu a continuació, era molt el que s'hi jugava. Ha estat un exemple excel·lent: és ara el temps en què milers de catalans haurem de sortir de la nostra zona de confort i jugar-nos-la personalment.

BAIXA. Un dels mantres sense cap suport estadístic, que vagi més enllà d'una enquesta de diari de guerra amb preguntes esbiaixades que gairebé contenen ja la resposta que espera l'editor, és aquell que diu des de fa cinc anys que l'independentisme va a la baixa. Aquesta setmana, en boca de la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría. Tanta insistència resulta incomprensible: pensen potser que si repeteixen moltes vegades que no existim i si alhora ho desitgen molt intensament, els independentistes desapareixerem com per art d'encanteri. Els fem nosa. Des d'aquest punt de vista, la nostra superioritat moral és esclatant: només els demanem que l'1 d'octubre votin, acceptin el resultat i construeixin conjuntament una República per a tothom, si volen, mantenint la seva doble identitat espanyola; ells, com el 1640, el 1714 o el 1939, simplement, ens ordenen que desapareguem del mapa. I ja no poden.

CASTANYES. La compareixença del síndic de greuges al Parlament de Catalunya aquesta setmana, en el marc de la comissió sobre l'Operació Catalunya, va resultar senzillament espectacular. La successió de castanyes directes als morros del dependentisme va ser mítica. La incomprensió sobre el tracte al franquisme, la denúncia de la manca de cap investigació pública sobre la creació d'una policia política al servei del govern espanyol, la revolta del ponent italià arran de les pressions escandaloses del Regne d'Espanya amb l'objectiu d'evitar una rebregada de la llei de reforma del Tribunal Constitucional pensada per actuar contra el procés català, el compromís de l'advocat de l'estat espanyol que (a diferència del que es diu aquí) les noves facultats repressives mai s'empraran contra càrrecs electes; la vergonya de veure com la Comissió de Venècia tracta la qualitat de la democràcia a Espanya en la mateixa sessió que la de la Turquia d'Erdogan o l'Hongria d'Orban. Tot molt revelador.

CIVIL. El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra tres articles del llibre sisè del nou Codi Civil català, fet que els deixa sense efecte. Fan referència a la regulació de contractes de compravenda i de permuta, fet que l'executiu espanyol situa dins les competències exclusives de l'estat. Amb aquesta suspensió, el Regne d'Espanya no només es passa pel clatell (en deliciosa terminologia Puigdemont) l'ampli consens al nostre país, sinó que supera de fet l'aposta repressiva del primer borbó Felip V i el seu famós Decret de Nova Planta. Després d'imposar-nos via TC una norma autonòmica de dret públic que ningú no ha votat a Catalunya (l'Estatutet de la Maestranza), ara el Constitucional espanyol ens encoloma també per primera vegada a la història el seu dret civil. I és que l'Espanya plurinacional de Pablo Iglesias avança de manera aclaparadora.

COACCIONS. Del jugador terrassenc Àlex Fàbregas al futbolista sabadellenc Oleguer Presas, linxats pel fet d'expressar les seves opinions, tots som capaços de recordar desenes de casos d'esportistes catalans blasmats, insultats i perjudicats econòmicament i professional per haver-se atrevit a defensar sovint no pas la independència, sinó la simple legitimitat que la societat catalana hi aspiri al seu assoliment. Els esportistes catalans que volen una Catalunya independent no només no poden expressar-ho sense patir represàlies, sinó que estan obligats, sota l'amenaça d'exclusió de les competicions, a assistir-hi a les crides dels combinats estatals. Com sempre, però, l'espanyolisme gira la realitat com un mitjó i aquesta setmana hem hagut d'escoltar el president de la lliga professional espanyola, l'ultra Javier Tebas, presentant els esportistes catalans com a éssers coaccionats per l'independentisme. Que no sigui per tapar la investigació fiscal que l'imputa un frau de cinc milions d'euros.

ESCALES. Cerquen no només la derrota, sinó la humiliació del contrari. Només així s'expliquen fets com el de dilluns, durant la concentració en suport de Joan Josep Nuet, membre de la mesa del Parlament català perseguit per la "justícia" espanyola per haver-se negat a fer de censor dels debats de la cambra. De fet, vàrem viure la representació gràfica del que és el tracte colonial. Només així s'explica que un jutge s'atreveixi a enviar la policia a informar la segona autoritat del país, la presidenta del Parlament, que no pot pujar un tram d'escala fins a la porta d'accés del Palau de Justícia de Barcelona. Tanta voluntat d'humiliació es girarà, sense dubte, contra els qui la impulsen. Ben aviat una nova legalitat tornarà a emparar els nostres drets fonamentals i deixarà de donar cobertura a la seva insofrible fatxenderia, herència del feixisme que els corre per les venes.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
marsupial fletxa marsupialisim
18 de juny de 2017, 17.56 h

#14 perfecte. Votem?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
LLUIS fletxa bcn
18 de juny de 2017, 14.42 h

Només un 42,3% dels catals votaria ‘sí’ en el referèndum independentista anunciat pel Govern, segons una enquesta publicada al diari ARA aquest diumenge i realitzada per l’Institut Opinòmetre.

N.B. L'UNIC QUE US QUEDA ÉS L'INSULT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
18 de juny de 2017, 12.16 h

#8 Tenim una raó objectiva per enviar-te a la merda, i és que a més de ser analfabet, fas pudor de porcs.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
mario fletxa barna
18 de juny de 2017, 10.00 h

Molt bé xicots, anem endavant, heu vist algun impediment ? Doncs anar tirant i si és amb les lleis internacionasls millor més ràpit i eficient que esperar que els cagacalces i els cagadubtes i que els goberns de torn ens toquin els picarols


EI REPÚBLICA ESTEM AQUÍ, AL TEU COSTAT!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
APAÑAMELAPELA fletxa II*II Republica Catalana
18 de juny de 2017, 09.46 h

#8



EL BOTIFARRENDUM DEL 12 OCT. NO ES CELEBRARA A CATALUNYA

JA SEREM LLIURES



II* VISCA LA REPUBLICA CATALANA LLIURE DE
PARASITS ESPANOLS.



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
APAÑAMELAPELA fletxa II*II Republica Catalana
18 de juny de 2017, 09.40 h

#8


EL MOC ES EL QUE ET MENJARAS TU, EL DIA 1 OCT.

i UNA CAPSA DE FORTASEC

LA CAGALERA T'ARRIVARA A LA JUNQUERA



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
sos fletxa Barceloneta
17 de juny de 2017, 20.26 h

Lluis, si has vist o tens un "moc" el més normal és que t´ho solucionis tu, si no haurem de fer venir algun assistent social per a auxiliar-te. No sigui que no moris ennuegat per falta d´assistència!
Fora els manipuladors del règim écs-paÑol !.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
LLUIS fletxa bcn
17 de juny de 2017, 19.27 h

'Moc' de la Comissió de Venècia a Puigdemont. L'organisme diu que “no té pendent d’estudi o opinió cap assumpte relatiu a Catalunya” tres dies després que el president anunciés una “bona resposta.”

N.B. NO TENIU CAP RAÓ OBJECTIVA QUE JUSTIFIQUI AIXÍ I , SOBRETOT, CAP RECOLZAMENT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
17 de juny de 2017, 17.36 h

CONVOCAR EL REFERÈNDUM NO SOLAMENT NO ESTÀ PROHIBIT PER LA LLEI, SINÓ QUE ÉS UNA OBLIGACIÓ DE L'ESTAT ESPANYOL. PROU MENTIDES!

L'ESTAT ESPANYOL INCOMPLEIX LA LLEI.

El dret a la lliure determinació, és de ius cogens, és a dir, és a dir, està recollit al nivell més alt de les lleis internacionals que han de ser obeïdes sempre.

Aquest dret està ben ancorat a la Carta de les Nacions Unides i en l’article 1 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics que diu que els Est... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS AKA COMO SUPERCAT DE FIGUERAS-GERONA: Tus palabras resuenen en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
17 de juny de 2017, 14.08 h


Segons “naciodigital.cat”, el Directe es periodismo-escombraria.
Inicio cita literal
“Al final, entre les preguntes del públic, descobreixo molta gent realment crispada per una peça de periodisme-escombreria que s'inventa unes declaracions falses del mateix Cañas en les quals, suposadament, s'autoinculpa de -efectivament- terrorisme. És dur comprovar que això ho han llegit cent mil persones”
Fin cita literal
Font de dades: nacio.cot
El hedor que emana el Directe.cat es tal que ha ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.