directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Benach considera un insult a Catalunya les crítiques al decret sobre el català a les universitats

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Parlament, Ernest Benach, considera que les crítiques com les de Xavier Sala i Martín, Josep Antoni Duran i Lleida o Alejo Vidal Quadras al decret que aprovarà el Govern sobre el català a les universitats són 'insultants' cap a Catalunya, perquè la norma no fa res més que fer avançar el país 'cap a la normalitat'. 'Estic fart que cada vegada que intentem fer un pas cap a la normalitat com a país, que no com a estat, sinó com a país, se'ns discuteixi', s'ha queixat en una entrevista a l'ACN. Benach ha reconegut que ha quedat 'al·lucinat' amb algunes declaracions de persones que formen part fins i tot del món universitari, com Sala i Martin mateix. A més, ha recordat que 'no s'estan demanant doctorats en filologia catalana'.

Comparteix
   

'Es discuteix que Catalunya sigui un país normal quan es discuteix que els professors universitaris tinguin el nivell C de català'. Així ha reaccionat Benach a les crítiques que ha rebut el decret que ha preparat el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, dirigit pel seu company de partit Josep Huguet. Pendent encara d'aprovació per part del Govern, el decret preveu que els nous professors universitaris que vulguin accedir a una plaça fixa hauran d'acreditar el coneixement del català.

L'economista Xavier Sala i Martin va assegurar que deixaria la universitat si havia de fer un examen de català, i també el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ho va considerar absolutament innecessari. L'eurodiputat del PP Aleix Vidal Quadras va carregar fins i tot contra l'enfocament 'ignorant' d'Huguet i va lamentar la 'miopia provinciana de quatre indocumentats' a Catalunya.

'Alguns d'aquests que parlen i tenen tanta por, si llegissin el decret es quedarien molt més tranquils. Sembla que aquí agafis la pistola i apuntis a la gent', ha lamentat Benach indignat, i ha afegit que expressions com les de Vidal Quadres són 'insultants cap a Catalunya com a país'.

'No entenc com segons qui planteja que això és una barbaritat, quan és estrictament un pas per avançar cap a la normalitat del país', ha apuntat. I és que el president del Parlament ha opinat que el decret és de 'sentit comú', i els paràmetres estan molt ben fixats, perquè a un professor d'Estats Units que vingui puntualment no se li exigirà el nivell C de català, ha explicat, però sí a una persona que es guanyi la vida a la universitat.

De fet, segons Benach, amb aquestes crítiques s'està discutint 'el moll de l'os'. 'N'estic fart que cada vegada que intentem fer un pas cap a la normalitat com a país, que no com a estat, sinó com a país, se'ns discuteixi', s'ha queixat el president del Parlament, que ha recordat a més que el nivell C és un nivell 'de normalitat, i no s'està demanant que els professors tinguin doctorats en Filologia Catalana'.

Després de subratllar que el decret té també la complicitat de les universitats, Benach s'ha referit a les declaracions de Sala i Martin, i ha reconegut que ha quedat 'absolutament al·lucinat' en sentir afirmacions de gent del món universitari 'que no entén res'. 'I alguns d'ells, que em pensava que eren independentistes, demostren amb les seves declaracions que no han entès res', ha afegit.

Reivindicació de la feina d'ERC
Precisament, Benach ha volgut reivindicar la feina feta per ERC des del Govern, i ha demanat que l'electorat analitzi 'fredament' totes les millores que s'han introduït amb el tripartit. En aquest punt, s'ha queixat que a vegades 'no s'és prou just'. 'Quan sento algú dir que el tripartit ha estat un desastre, no és veritat. Com no seria veritat que, durant 23 anys, el pujolisme va fer un desastre a Catalunya', ha argumentat.

Igual que en l'època de Jordi Pujol, Catalunya, ha dit, ha avançat en molts àmbits en els últims set anys, i cal que això també es valori. Al seu parer, negar-ho sistemàticament 'per una qüestió de tàctica de partit' no és bo, 'i el país no s'ho pot permetre'.

Explicar les coses que ERC ha fet bé serà un dels objectius de la campanya electoral. En aquest punt, Benach ha trobat 'curiós' que un partit amb una presència institucional potent i forta com ERC sigui comparat amb plataformes que acaben de néixer. No les ha citades, però s'ha referit així a Solidaritat Catalana i a Reagrupament Independentista.

'A vegades tinc la sensació que es comparen coses que no són comparables', ha lamentat el republicà, que ha recordat que ERC té vuitanta anys d'història, un corpus ideològic 'molt potent i molt sòlid' i un programa d'actuació que predica i que ha portat a la pràctica durant els anys de governs d'esquerres.

El projecte de Laporta i de Carretero
En aquest sentit, ha remarcat que li agradarà veure quin és el contingut que hi ha al darrera de les crides a la independència de les formacions liderades per Joan Laporta i Joan Carretero, és a dir, què opinen en matèria de política energètica, de drets o d'immigració. 'Tot això també m'agradarà veure-ho, perquè nosaltres ho hem deixat molt clar, i no només això: Hem treballat des del Govern i els ajuntaments perquè el país tiri endavant en una certa direcció', ha reivindicat.

Per això, ha reclamat que es posi en valor el treball que ha fet ERC aquests anys, i ha assegurat que li preocupa 'relativament poc' que Laporta o Carretero puguin convèncer pocs o molts ciutadans.

També ha subratllat la feina que ha fet el seu partit perquè a Catalunya cada cop hi hagi més consciència nacional. Perquè ara, segons Benach, el centre s'ha desplaçat cap al catalanisme, i tots els partits són més catalanistes llevat dels que no ho són en absolut. El president del Parlament ha remarcat, a més, que ERC ha estat un dels principals artífexs de l'increment d'independentistes al país.

Si ERC ha ocupat l'espai que va des del centre fins a l'esquerra independentista, ha subratllat que hi ha un espai lliure, el que va cap a la dreta, que podria ser ocupat pels nous partits que ara sorgeixen.

Debat de política general difícil de gestionar
De moment, però, les eleccions segueixen sense tenir data. A l'espera que el president de la Generalitat, José Montilla, fixi quan seran els comicis, Benach ha indicat que seran els grups els que decideixin si hi ha algun ple més o, fins i tot, el debat de política general. Deixant clar que es tracta d'una decisió dels grups, sí que ha reconegut que quan hi ha eleccions, hi ha un debat permanent en tots els àmbits, i una sessió de política general enmig d'una campanya o una precampanya electoral 'és un debat difícil de gestionar'.

Ha recordat, a més, que el període de sessions s'inicia habitualment amb el debat de política general, però alguna vegada no s'ha fet en temps d'eleccions.

Benach ha insistit que només Montilla té la potestat de convocar les eleccions, tot i que sí que ha opinat que si escollís un dia feiner, això 'encariria' els comicis. El president del Parlament ha opinat que es podrien prendre d'altres mesures per fomentar la participació, i ha subratllat que el país viu ara un moment de crisi i totes les institucions han plantejat mesures d'estalvi. 'Votar en un dia feiner encareix les eleccions, qui hagi de fer la reflexió que la faci', ha afegit.

A més, ha opinat que la ciutadania hauria de tenir la mateixa motivació per anar a votar en un dia feiner o en un dia festiu. 'Això, més enllà de les quatre hores de festa que et puguin donar per anar a votar, és un tema molt transcendent, molt important, i no podem frivolitzar amb això', ha conclòs.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Republicà fletxa Barcelona
5 de setembre de 2010, 12.52 h

Un altre tema en que ERC es queda sola defensant la nostre llengua. CIU, PSC, ICV i el Sala i Martin estan en contra del català a les Univeristats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ignasi fletxa Barcelona
5 de setembre de 2010, 11.01 h

Els universitaris catalans portem anys esperant que a les nostres universitats la llengua més emprada pels professors sigui el català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Mengano fletxa Barcelona
5 de setembre de 2010, 06.47 h

Els professors universitaris que se' n van a Portugal, Holanda, Grecia, Dinamarca, França, Alemanyan, quin idioma ASSUMEIXEN que han de dominar? Només un professor idiota aniria en algun d' aquests països sense tenir un domini de la llengua del respectiu pais. A Catalunya es prala en CRISTIÀ, i sino els agrada que es quedin a casa seva a ensenyar en les seves respectives llengües de merda, enttre elles les de la gent que viu a Ciudad Juarez, Mèxic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.