directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 14:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'Eurocambra gira la pàgina de la Constitució espanyola que té exposada perquè no es vegin els símbols franquistes

La plana que s'exhibeix ara recorda que el text es fonamenta en la 'indissoluble unitat de la Nació espanyola'

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'àguila, el jou, les fletxes i el lema franquista 'Una, grande y libre' ja no s'exhibeixen al Parlament Europeu, segons ha constatat l'ACN. L'Eurocambra ha ordenat que es giri la pàgina de la Constitució espanyola del 1978 que està exposada en una vitrina a tocar de l'hemicicle. La mesura es pren després que el president del Congrés dels Diputats, José Bono, hagi incomplert la promesa d'enviar a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució, amb l'escut vigent. Tot i que els símbols franquistes ja no són visibles, en la pàgina que ara s'exposa s'hi pot llegir: 'La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols'.
El Parlament Europeu tanca d'aquesta manera nou mesos de polèmica, després que al gener l'ACN revelés que aquesta Constitució amb símbols franquistes s'exposava en un dels llocs més transitats de l'edifici Altiero Spinelli, a la tercera planta, en una sala que connecta els despatxos dels eurodiputats amb l'hemicicle, que és a pocs metres. Aquest exemplar va ser un regal del Congrés dels Diputats, realitzat el 1996, quan era presidit per Federico Trillo (PP).

L'Eurocambra havia demanat als estats membres que els fessin donacions d'elements representatius de la seva realitat política i cultural i Trillo hi va enviar l'àguila. El Senat belga, en canvi, va regalar als eurodiputats una cadira del seu hemicicle, l'italià un màquina estenogràfica i el francès, per exemple, un bust de Victor Hugo i el manuscrit del seu projecte de llei d'amnistia del 1876, amb les seves anotacions personals.

Ara el Comitè Artístic de l'Eurocambra, el responsable d'exposar les obres d'art i donacions que es fan als eurodiputats i de garantir que no generin controvèrsia política, ha executat el que ja va decidir el passat mes de juny, ja que considera que la presència de la simbologia d'un règim totalitari pot resultar 'ofensiva', segons resa un document del mateix comitè. Així ho va decretar en resposta a una queixa formal de l'eurodiputat republicà Oriol Junqueras.

El president del parlament espanyol, José Bono, s'havia compromès a enviar a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució, amb l'escut vigent i sense l'àguila i el jou i les fletxes representant l'Estat. Però Bono no ha complert la seva paraula i el Parlament Europeu ha optat finalment per girar la pàgina i eliminar de la vista els símbols franquistes.

Junqueras creu que és una 'victòria' per tots els demòcrates del món

Per a l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, que el Parlament Europeu hagi decidit no mostrar més l'àguila franquista suposa sens dubte una 'victòria'. 'No només per a nosaltres que som independentistes catalans i la simbologia ens és ofensiva, sinó també per als demòcrates del món', ha explicat el polític a l'ACN. I és que 'aquesta simbologia va causar els moments de dolors més extraordinaris de la història d'Europa', recorda. Aquest era l'únic símbol associat a règims totalitaris que hi havia a l'Eurocambra, ja que 'com és evident, al Parlament l'ús de simbologia associada a règims d'extrema dreta o extrema esquerra, no existeix'.

Junqueras critica que hagi estat el Parlament Europeu i no l'estat espanyol qui hagi ofert una solució a aquesta polèmica retirant la Constitució, que data de l'època de la transició. 'És molt significatiu que quan se li demana que canviïn la constitució per un altre regal, malgrat les moltes promeses que es van fer, finalment és el Parlament Europeu qui ha de resoldre la qüestió girant la pàgina'.

ERC ja va advertir des d'un primer moment que l'ús d'aquesta simbologia era inapropiat. 'El fet que l'estat espanyol utilitzi aquest tipus de simbologia és indicatiu que a l'estat espanyol hi ha alguns elements de la cultura democràtica que no estan prou ben arrelats', considera l'eurodiputat. Ara, 'és significatiu que el Parlament Europeu forci a girar la pàgina, el més apropiat seria que el propi estat espanyol, a través del seu parlament, regalés algun objecte artístic, que és el que fan la majoria dels parlament estatals que formin part de la UE'. 'Ja és significatiu que quan l'estat espanyol s'ha de representar a ell mateix, ho fa a través d'una Constitució espanyola i no a través d'una obra artística'





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
josep fletxa barcelona
7 de setembre de 2010, 12.40 h

-Què vol dir 'girar la pàgina'? No serà que l'han tombat?
-segons resa un document?? què vol dir 'resa'?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Uma fletxa PPCC
6 de setembre de 2010, 11.28 h

Canvia la forma pero no el fons, Espero que tots els catalans votin per la declaracio unilateral de la nostra independencia. L'unic que es mante i creix per dies es l'odi vers a la nortra nacio i no dubtaran en fer-nos tot el mal que puguin.
Visca Catalunya Lliure


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Quim fletxa PPCC.
6 de setembre de 2010, 06.31 h

És el de sempre si mires una mica sempre trobes l´anima feixista en la gran majoria d´espanyols. Com més aviat ens desfem dels nostres mals veïns i del seu estat feixistoide millor per a tots. Visca Catalunya Lliure. Algú s´imagina una constitució alemanya al parlament Europeu amb la creu gammada?. Això demostra com de degenerats poden arribar a ser els espanyoleros.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
miquel fletxa palusaverdera
6 de setembre de 2010, 01.23 h

camarades voteu independencia araés el moment, potser mai més tindrem una oportunitat com aquesta!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
albert fletxa avià
5 de setembre de 2010, 22.56 h

que la fotin al riu que qualsevol pàgina és tant franquista com la primera ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Joan fletxa a peu de muntanya
5 de setembre de 2010, 20.03 h

Jo si fós un dels reponsables d'aquesta exhibició, hi posaria una explicació a la pàgina que digués:

"Aquí tenim un exemplar del feixisme que queda a España.
La obra fou donada pel Sr. Federico Trillo (partido popular, antigament Alianza popular, membres de l'antiga Falange)

Educadamente es va demanar al president del Congrés dels Diputats españols, el Sr. José Bono, que enviés una altra constitució sense símbols franquistes (feixisme español), pero no s'han dignat a canviar-la.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
5 de setembre de 2010, 14.01 h

No se que era pitjor! Volien donar a conèixer que eren demòcrates i continuen com sempre!

No hi ha cap constitució democràtica que exhibeixi lo de la "indisoluble unidad de la nación". Com si la "indisoluble unidad" fos democràtic ó "nación espanyola" existís!


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.