Els ajuntaments 'moralment exclosos' de la Constitució fan front comú per un referèndum d'independència
Alcaldes i regidors es comprometen a demanar-ho al proper president de la Generalitat
Els ajuntaments catalans declarats moralment exclosos de la Constitució han fet un pas més i ha promès anar de la mà per reclamar la independència de Catalunya. Actualment hi ha més d'una setantena de municipis que s'han adherit a la iniciativa que va començar el Port de la Selva (Alt Empordà). Alcaldes i regidors d'una quarantena d'aquestes poblacions han consensuat aquest diumenge un manifest en el qual es comprometen a reclamar al pròxim president del Govern que lideri un moviment independentista que ha de culminar en un referèndum. Els alcaldes afirmen que 'no tenen por' i que se senten dipositaris dels sentiments dels catalans, que estan tips d'agressinos contra la llengua i la cultura.
Fa dos mesos El Port de la Selva va ser el primer municipi en declarar-se moralment exclòs de la Constitució. Ho feia com a reacció a 'agressions' com la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i les declaracions de Zapatero que donaven a entendre que Catalunya no tindria més quotes d'autogovern. Després d'aquest primer ajuntament, hi ha hagut un degoteig constant de consistoris catalans que s'han sumat a la iniciativa.Actualment hi ha 73 ajuntaments que ja han aprovat la declaració. Són de diverses formacions polítiques i hi ha alcaldies de CiU, ERS, PSC, ICV i independents. El Port de la Selva ha convidat aquest diumenge els ajuntaments a una trobada al Monestir de Sant Pere de Rodes. Hi han assistit representants d'una quarantena de municipis i hi ha hagut una vintena d'alcaldes de poblacions moralment excloses de la Constitució com Vic, Manlleu, Llançà, Santpedor, Sant Pere de Torelló o Arenys de Munt. També hi han participat regidors d'alguns municipis que encara no s'han adherit a la declaració.
En total, segons Decidim.cat, hi ha gairebé 1.500 regidors que han donat suport a la proposta. L'objectiu és arribar al centenar de municipis abans de finals d'anys i després, tots plegats, reclamar al pròxim president de la Generalitat que atengui la petició del món local i del conjunt de la ciutadania i lideri un procés independentista que culmini en un referèndum.
De la trobada d'aquest diumenge n'ha sorgit el 'Compromís municipal sobiranista de Sant Pere de Rodes'. En aquest document, els alcaldes afirmen que l'Estat cada vegada és més 'centralista i uniformitzador' i que accepta menys la diversitat de Catalunya. 'És per això que volem expressar en veu alta i clara la nostra voluntat de seguir empenyent des dels nostres municipis per tal d'avançar de forma efectiva cap a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació', afirma el manifest. 'Ja és arribada l'hora de començar a dir 'Adéu, Espanya!' de forma pacífica i cordial', conclou el compromís.
Notícies relacionades
- El Pla de l'Estany, primera comarca completament autoexclosa de la Constitució espanyola 18.08.2010.
- Més de 60 municipis catalans ja s'han declarat exclosos de la Constitució espanyola 26.08.2010.
- Els ajuntaments autoexclosos de la Constitució proposaran una ILP per la celebració d'un referèndum 31.08.2010.
- Els municipis autoexclosos de la Constitució espanyola ja són 36 06.08.2010.
- La Comissió 100 anys d'estelada anima els ajuntaments a excloure's de la Constitució espanyola abans de la Diada 03.08.2010.
- Sant Pere de Vilamajor declara persones no grates els membres del TC 30.07.2010.
- Ripoll i Manlleu insten al Parlament a iniciar un procés cap a la independència 28.07.2010.
- L'Ajuntament de Begues també demana al Parlament un referèndum d'independència 29.07.2010.
- Lliçà d'Amunt també es declara moralment exclòs de la Constitució espanyola 24.07.2010.
- L'alcalde de Calders es declara 'alliberat' de la Constitució Espanyola i de la 'fidelitat al Rei' 08.07.2010.
- Sant Pere de Torelló també es declara municipi 'exclòs' de la Constitució 07.07.2010.
- El Port de la Selva s'exclou moralment de la Constitució espanyola 05.07.2010.