directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 11:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El 'Financial Times' recomana l'acostament dels presos d'ETA i la legalització de Batasuna

Creu que sobreviu gràcies a aquestes reivindicacions

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El diari britànic 'Financial Times' ha recomanat aquest dimarts en un dels seus editorials l'acostament dels presos d'ETA i la legalització de Batasuna com a mesures que ajudarien a què la banda terrorista complís amb el seu anunci d'alto el foc. El prestigiós rotatiu argumenta que ETA s'ha vist afeblida en els últims temps fins a convertir-se en una 'ombra de la seva forma assassina', però que sobreviu perquè connecta amb aquestes dues queixes reclamades per alguns bascos. El 'Financial Times' destaca també que 'no és sorprenent' que els polítics espanyols considerin l'alto el foc 'insuficient', ja que 'el violent grup separatista basc' ja ha anunciat amb anterioritat altres treves i les ha trencat.

Comparteix
   


Etiquetes
ETA sobreviu perquè 'explota les reivindicacions d'alguns bascos. Dues, en particular, necessiten ser reconsiderades', apunta el diari: la il·legalització de Batasuna i l'enviament dels presos lluny de les seves famílies. 'Està bé criminalitzar tota forma de terrorisme i violència, però és menys productiu –i en última instància contraproduent- criminalitzar l'expressió d'una opinió política', destaca el diari.

La manifestació política del separatisme basc, Batasuna, va ser il·legalitzada el 2003 per transferència de diners públics a ETA. 'Si el partit i ETA es comprometen a un permanent alto al foc, dins del marc dels principis de Mitchell emprats per portar la pau a Irlanda del Nord, aquesta il·legalització podria ser aixecada', apunta el rotatiu britànic. 'Prolongar-ho –la il·legalització- només sosté el minvant suport d'ETA', continua.

D'altra banda, el 'Financial Times' també es posiciona sobre l'acostament dels presos d'ETA. Pel diari, la segons queixa d'alguns bascos és que els 'etarres' són enviats a presons disperses per l'estat espanyol lluny de les seves famílies. 'Aquesta injustícia percebuda és una mina d'or per als recaptadors de fons de la banda', assegura el diari. 'Retornar els presos a les presons del País Basc podria solucionar-ho', afegeix.

Pel diari, 'ara és el moment d'adoptar aquesta tàctica' i extingir així els últims suports que rep la banda terrorista, argumentant que el suport independentista al País Basc està en un punt baix, i que 'amb una mica d'estratègia', assegura el rotatiu, 'els polítics espanyols seran capaços de desbancar ETA de l'escena política basca'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.