directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 15:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La justícia desestima la demanda dels Amics del Museu de Lleida per les obres d'art de la Franja

La jutge ha pres aquesta decisió perquè considera que 'no s'ha provat de manera suficient la propietat'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La jutge ha dictat una sentència desestimatòria sobre la demanda que l'Associació dels Amics del Museu de Lleida va interposar contra els bisbats de Lleida i Barbastre-Montsó per demanar als tribunals la confirmació de la propietat del Bisbat de Lleida de les peces d'art de la Franja de Ponent en litigi amb l'Aragó. Segons ha confirmat l'advocat de l'associació, Francesc Sapena, la jutge ha pres aquesta decisió perquè considera que 'no s'ha provat de manera suficient la propietat' a través de la figura jurídica de l'usucapió, és a dir, una possessió continuada i pacífica de les obres al llarg de tres anys. Sapena ha assegurat que apel·laran.
Moment del judici que es va celebrar per resoldre la demanda de l'Associació dels Amics del Musue de Lleida el passat 18 de maig
Moment del judici que es va celebrar per resoldre la demanda de l'Associació dels Amics del Musue de Lleida el passat 18 de maig

Comparteix
   


Etiquetes
L'Associació d'Amics del Museu de Lleida va presentar aquesta demanda perquè volia que es demostrés per la via civil la propietat de les 113 obres que el Bisbat de Barbastre-Montsó reclama al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal des que al 1995 el Vaticà va modificar els límits de la diòcesi lleidatana perquè les poblacions de la Franja de Ponent passessin a dependre d'aquest bisbat.

L'advocat de l'Associació dels Amics del Museu de Lleida, Francesc Sapena, ha explicat que la jutge ha dictaminat que la possessió de béns per part del bisbat lleidatà no s'ha acreditat de manera suficient i, per tant, rebutja decidir sobre la propietat de les peces. En aquest sentit, Sapena ha ironitzat sobre el fet que la justícia consideri que no s'ha acreditat degudament la propietat, sobretot després que el mateix Bisbat de Lleida va reconèixer durant la vista que va tenir lloc el passat 18 de maig, la propietat de les obres després de no fer-ho durant els darrers anys.

La setència no diu res sobre l'úbicació de les obres

Sapena també ha volgut remarcar que la sentència que ha sortit aquest dimarts no significa res respecte a la ubicació de les obres, ja que no hi ha cap referència al fet de si haurien de ser traslladades a l'Aragó o si s'haurien de quedar a Lleida. En aquest sentit, el lletrat ha afegit que apel·laran aquesta sentència i que per tant encara no hi ha res ferm.

En la sentència, de 40 pàgines, la magistrada del Jutjat de Primera Instància número 4 de Lleida, enumera diversos documents en els quals el Bisbat de Lleida admet que les obres d’art no són seves i ‘pertanyen a les parròquies de las que originalment procedeixen, havent mantingut aquestes els seus drets de domini mentre els béns estaven custodiats i conservats al Museu’. Tot això ‘no fa més que confirmar la conclusió de la falta d’acreditació d’una possessió en concepte d’amo’, ja que ni el Bisbat ni l’Associació han aportat documents que acreditin que les obres van passar a ser propietat del Bisbat.

La demanda de l’Associació d’Amics del Museu Diocesà anava en contra dels dos bisbats, el de Lleida i el de Barbastre-Montsó, i reclamava que les obres passessin a ser propietat, pel sistema d’usucapió, del Bisbat de Lleida. Però la jutgessa recorda que el Codi Civil català estableix que només pot usucapir qui posseeix en concepte d’amo, tal com recullen sentències de l’Audiència de Lleida i del Suprem.





COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.