directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 10:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Herrera insisteix en la seva aposta d'avançar cap a l'Espanya federal

Proposa reformar la Constitució espanyola la propera legislatura i, si no és possible, optar pel dret de decidir

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El secretari general d'ICV i cap de llista a les eleccions al Parlament, Joan Herrera, ha assegurat aquest dimecres que l'objectiu de la seva coalició és que 'Catalunya esdevingui estat, en el marc d'un estat federal plurinacional'. Ho ha dit en el marc de la conferència 'Volem tot l’Estatut. Nosaltres decidim: Federalisme', on també ha apostat per la reforma de la Constitució. En aquest sentit, ha dit que les forces polítiques catalanes estarien plenament legitimades per impulsar l'exercici del dret de decidir 'si la resposta a obrir el procés de negociació de la reforma constitucional és negativa'.

Comparteix
   


Etiquetes
En la seva intervenció amb motiu de la Diada, Herrera ha manifestat que és evident que la sentència del TC espanyol 'ha posat fi a l'estratègia de realitzar una lectura tan autonomista com fos possible de la Constitució'. De fet, ha recalcat que s'equivoca el president de CiU, Artur Mas, 'en pensar que aquesta nova etapa és una qüestió d'alternança en el Govern més la reivindicació del concert'; 's’equivoca el president de la Generalitat, José Montilla, en creure que tot tornarà al seu camí habitual, una vegada superada l'empipada inicial per la sentència del TC espanyol; i 's'equivoca el president d'ERC, Joan Puigcercós, en creure que la propera legislatura és el moment de la independència'.

A causa d'aquesta situació, ha manifestat que Iniciativa proposa tres punts: 'Recuperar tot l'Estatut, plantejar un pacte federal i posar en marxa els mecanismes per exercir el dret a decidir en cas de negativa de l'Estat a cercar una solució constitucional pels mecanismes establerts'.

Plantejarà la reforma constitucional la pròxima legislatura

El dirigent d'Iniciativa ha anunciat que el seu partit plantejarà la pròxima legislatura al conjunt de partits 'el debat sobre la proposta de reforma federal de la Constitució, amb l'objectiu de presentar una proposta de reforma a les Corts generals'. Ha declarat que proposaran com a primer pas al Parlament la constitució d'una comissió d'experts i fer un ampli debat amb el conjunt de l'Estat.

Herrera ha insistit amb la idea de la reforma de la Constitució. Els objectius d'aquesta reforma serien pel candidat d'ICV-EUiA: 'Ple reconeixement del caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic de l'Estat'; 'el reconeixement del dret a l'autodeterminació'; així com 'l'establiment d'una distribució de les competències, que reconegui que avui hi ha nacions a l'Estat i que volem anar més lluny amb competències i poder'.

En aquest context, ha assegurat que l'objectiu d'ICV-EUiA 'és que Catalunya esdevingui Estat, en el marc d'un Estat federal plurinacional'. Un estat, ha explicat, 'en el sentit que té poder polític, i no només capacitat d'administrar, que pot establir polítiques pròpies en un seguit d’àmbits constitucionalment garantits' i 'disposa dels recursos necessaris per desenvolupar aquestes polítiques'.

Segons Herrera, 'si Catalunya va liderar la formació de l'estat de les autonomies durant la transició ara ha de liderar la seva evolució cap a l'estat federal'. De fet, ha remarcat que 'Catalunya ha de plantejar la reforma federal pel seu compte i ha de plantejar clarament a l'Estat si vol resoldre o no la qüestió de l'encaix de Catalunya'.

'No volem demanar permís al PSOE per plantejar la reforma constitucional, ni esperarem que Zapatero caigui del cavall i descobreixi les bondats del federalisme', ha dit. En aquest sentit, ha destacat que 'cal que les forces polítiques catalanes presentin una proposta conjunta a negociar amb l'Estat'.

Dret a decidir si no hi ha reforma de la Constitució

Herrera ha afirmat que 'les institucions catalanes han de presentar una proposta de reforma constitucional com la via més coherent per recuperar tot l'Estatut i resoldre l'encaix de Catalunya a l'Estat'. Tot i això, ha avisat del 'bloqueig del PP o la passivitat del PSOE', unes posicions que ha manifestat que és on s'han de planteja la força democràtica de l'exercici del dret a decidir. 'Si la resposta a obrir el procés de negociació de la reforma constitucional és negativa, les forces polítiques catalanes estaríem plenament legitimades per impulsar l'exercici del dret a decidir'.

Acte seguit, ha destacat que la decisió que es prengui 'serà un mandat per al Parlament i el Govern que haurà de posar en marxa les actuacions polítiques i jurídiques necessàries per assolir els objectius fixats per la consulta popular'. Així mateix, ha dit que el dret a decidir s'ha d'associar a quelcom més que a la idea d'independència. 'Federalisme i autodeterminació no poden ser conceptes oposats en tant que federalisme és democràcia i és autogovern', ha apuntat. En aquest context, ha insistit amb la pluralitat d'opcions amb una consulta amb tres possibles respostes: mantenir l'actual situació, ser estat en un estat federal i la independència.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
Pepet fletxa Susqueda
9 de setembre de 2010, 16.00 h

A part de que per a reformar la constitució es necessiten tant al PP com al PSOE, una proposta de reforma com la que aquest senyor planteja no la firmaria ni el PSC, que tant s'omple la boca de federalisme. Per altra banda, un cop plantejada la reforma de la consti, i rebutjada aquesta pel parlament de Madrid, quin sentit tindria fer un referèndum preguntant si volem federar-nos amb espanya? No li donis més voltes Herrera, només hi ha dues vies: aguantar el xàfec o declarar la independèn... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
9 de setembre de 2010, 15.58 h

Voler estatutets, concerts o federalismes es voler-nos esclaus a Espanya!

Tothom, amb una mica de nivell, sap que per tenir concerts o ser federalistes s'hauria de canviar la constitució dels espanyols. Si no la volen ni canviar, ( per no destapar la caixa dels trons) perquè una "filla" del seu rei pugui reinar allà a Espanya, com vol algú que la canviïn en benefici de Catalunya? Es que s'ha de ser,...

Visca la Democràcia!
Visca la Constitució Catalana!
Visca la Llibertat!
Visca Ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Maria fletxa Barcelona
9 de setembre de 2010, 13.43 h

TEST ANTI-DROGUES JA PER EN BARRERA!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
9 de setembre de 2010, 13.16 h

¿ Com pot ser hom tant il·lús el Senyor Herrera ? La meva mare diria que té pardals al cap.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Manel fletxa Barcelona
9 de setembre de 2010, 12.07 h

#13 Tomàs, crec que hauries de dir "desperta, Herrera!".


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Tomàs fletxa Valldeoriolf
9 de setembre de 2010, 12.03 h

És dels poc beneïtons que encara creu en lo de la Apaña federà.
Desperta ferro!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Rosa d'Abril fletxa Barcelona
9 de setembre de 2010, 11.29 h

No fumis tants porros Herrera, que et senten malament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
asda fletxa asdaland
9 de setembre de 2010, 11.28 h

una consulta amb tres opcions seria interessant si fos viable, però Espanya ja ens diu q de federalisme res. Per tant, només queden 2 opcions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
9 de setembre de 2010, 11.20 h

Ves afer un vol amb bici, Herrera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
9 de setembre de 2010, 11.19 h

Superxupiguai!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.