directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 17:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

A menys de cent dies del Sí

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

L'Estat ens vol fer malbé la festa a base d'escampar la por amb la màxima difusió i intensitat. És l'única cosa que els queda. Algunes de les atzagaiades que ens prometen són completament surrealistes. Fa gràcia veure com ens acusen de tota mena d'il·legalitats i ens titllen de colpistes mentre la pràctica totalitat de les amenaces que dibuixen venen mancades de qualsevol base legal. Sí, és cert que hem d'estar preparats per a qualsevol excés repressiu (més o menys controlat), però sense que el seu mal humor ens esguerri el capteniment de fons. Mirem-nos-ho amb perspectiva llarga: hem de gaudir intensament d'aquest moment, el que han esperat tantes generacions de catalans durant els darrers tres segles. Falten menys de cent dies i la primera setmana de juliol s'albira decisiva. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.
 

Comparteix
   


Etiquetes
ETNICISME. No el llegeixo gaire: comparar el seu nivell com a crític televisiu, de superficialitat convertida en norma, amb el d'una Mònica Planas, per exemple, és de riure. Però l'altre dia vaig quedar horroritzat amb la lectura de la seva columna al diari del comissari Hernández. "Nuria Roca i la pancatalanitat de TV-3" és un escrit que si no fos perquè prové del diari progre per excel·lència del país, caldria qualificar d'etnicista i xenòfob. Tot i que com a veu als mitjans, Núria Roca s'ha mostrat sempre en contra de la independència (i molt en contra), l'anàlisi de Ferran Monegal sobre el seu fitxatge com a presentadora de la nova temporada d'Els Matins a TV3 només té en compte una sola dada: els seus orígens valencians, comuns amb els del nou director de la casa. La voluntat de criticar en clau de procés tot el que fa la televisió catalana hauria de tenir els seus límits.

FUGIR. Aquesta setmana hem viscut les darreres onades de la commemoració de les primeres eleccions posteriors a la mort de Franco, celebrades ara tot just ha fet 40 anys. La memòria sempre endolceix els fets: hem sentit com Raimon Obiols negava que Esquerra Republicana fos apartada dels comicis; ja se sap, coses dels republicans monàrquics d'aquest país i de l'altre. Amb Miquel Roca al capdavant, els polítics del moment han sortit a alliçonar-nos sobre la necessitat del pacte i la transacció. Però com és evident qui és que no vol negociar res, han hagut d'acabar recordant-nos, com els militars que van escriure l'article 2 de l'actual Constitució espanyola producte d'aquella legislatura constituent, qui mana aquí. El seu article al diari comtal acaba amb les següents paraules: "incluso las ambiciones más legítimas no pueden ignorar las consecuencias de lo que proponen". I no puc estar més d'acord, abandonar Espanya és completament imprescindible.

LEGITIMITAT. Un excel·lent article de la redacció de Vilaweb ha aprofundit aquesta setmana en les trampes flagrants que van envoltar el referèndum de la Constitució espanyola, celebrat el 6 de desembre del 1978 en bona mesura sota l'empara de la legislació (recordeu, la legislació és sacrosanta!) franquista. Com explicava, a l'hora de contextualitzar l'article Vicent Partal, si hem de ser tan exigents amb les garanties democràtiques del nostre Referèndum seria adient que les comparessin amb el més important dels seus. L'un, fet amb tots els òrgans de l'Estat espanyol treballant a la contra; l'altre, amb les estructures del franquisme remant a favor. El 1978, amb milions de votants apareixent i desapareixent dels (diversos) censos i amb la constància històrica, repetida en moltes eleccions posteriors, que un nombre gens menyspreable d'electors s'apropaven a l'urna a deixar-hi el seu vot més d'una vegada. De tot això, els prim mirats d'avui, curiosament, sí se'n senten hereus.

MAJORIA. Amb la seva proverbial intel·ligència, el líder del Partido Popular a Catalunya, Xavier García Albiol, ha demanat que el Parlament reconegui oficialment que la majoria dels catalans no són independentistes. L'estupidesa assoleix la categoria de mítica per una doble raó. En primer lloc, perquè el sistema polític espanyol, el Règim del 78, amb la indissoluble unitat del Regne, es basa en què és igual si els independentistes som majoria o no. Encara que fóssim el 100% a favor de l'autodeterminació, seria irrellevant, perquè el que compta és què vol la majoria castellano-cèntrica. Hi ha una altre motiu pel qual qüestionar-se qui és majoria a Catalunya, si l'autonomisme o  l'independentisme (l'unicornisme federal, deixem-lo a banda, en la categoria del món platònic de les idees), és absurd: no cal que voti el Parlament, podem preguntar-li directament a la gent a través d'un artefacte inventat en els orígens de la democràcia i anomenat Referèndum.

NACIÓ. El darrer Congrés del PSOE, el de la tornada de Pedro Sánchez (poseu-vos el pitet, que ara comença la cacera de bruixes a nivell territorial) ens ha deixat, a més d'una nova burla en forma d'afirmació de republicanisme monàrquic, la paròdica aproximació dels socialistes espanyols a la revolta catalana. La solució a la resistència a la colònia consisteix a repetir moltes vegades la paraula plurinacional sense que ningú tingui ni punyetera idea de què vol dir. Això sí, deixant claríssim què és que no vol dir: sobirania. Nació pot ser qualsevol cosa que vulguem els catalans, fixa't si en són de generosos. Ara, que quedi clar, sempre que no interfereixi l'exercici del poder real des del tàndem "Nuevos Ministerios - Palco del Bernabeu". El resum és meridianament clar: anomenar-nos nació sense sobirania és una altra manera de dir-nos indígenes, éssers inferiors, escòria a la que cal esprémer i dirigir. Gràcies, PSOE.

REFORMA. L'alcalde de Viladecans Carles Ruiz, nou membre de la direcció dels socialistes, afirmava aquesta setmana a Els Matins que "totes les enquestes" assenyalen que l'opció federal té més suports que la independència. Encara que no va citar cap de les seves múltiples fonts, segurament s'hi referia a les que contenen preguntes tan teledirigides com les que el diari El País publica habitualment. Tant criticar l'independentisme per parlar en nom del país i resulta que el dependentisme federal fa el mateix, però amb menys suport. Més enllà de les enquestes, la darrera vegada que als catalans se'ls ha preguntat quin model de país volen, el 27-S de 2015, només un 21,68% va preferir una Catalunya federal (PSC i CSQP), si voleu estirat fins a un 24,19% amb la suma d'Unió. El fracàs d'aquesta aposta va ser tan clar que fins i tot els partidaris de continuar amb l'autonomisme en van treure més vots (26,43% de PP i Cs).

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.


Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
26 de juny de 2017, 11.04 h

CATALUNYA, AMB CORATGE I DIGNITAT DE TOTA LA CIUTADANIA ANIREM A VOTAR PER UN SI !, RESPLENDENT ,COM PARADIGMA DE JUSTÍCIA UNIVERSAL, I CONTINUAREM TREBALLANT PER AMPLIAR-LA ARREU, TAMBÉ A L'ESPANYA EXPLOTADA FEUDALMENT, I A EUROPA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Synera fletxa Barcelona
25 de juny de 2017, 12.46 h

PREGUNTES PER FER PENSAR

Per què els hi costa tant admetre que CAT té el Parlament més antic del mon?

Què el seu Govern te 700 anys i la seu de govern més antiga d'Europa (la joia del Palau de la Generalitat)?

Per què no calibren el motiu pel qual l'actual President de la Generalitat és el que fa 130, hm?

Què Espanya no existia llavors essent Al Andalús gran part del territori de la península?

Què si un dels títols de la "corona" és el de Comte de Barcelona és perquè fou ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
EspaÑa....... TE UNA DEPENDÈNCIA TOTAL DE CATALUNYA...... SOM EL 19% DEL PIB. ––––––ESTÁN ESPANTATS........!! fletxa Fascistas Vic............aragoneses..........i els altres feixistes d'aquì..!! .....M'IMPORTA MOLT POC EL QUE DIEU...........no os llegeixo ..........!!––––––Ni perdo el temps en VOTAR-VOS..........cossa que a un de vosaltres si li es imprescindible..
25 de juny de 2017, 11.48 h



Gobierno espaÑol i adlaters:...........

SOLS OS QUEDARÀ LLEPAR-VOS LES FERIDES. ..............


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
EspaÑa....... TE UNA DEPENDÈNCIA TOTAL DE CATALUNYA...... SOM EL 19% DEL PIB. ––––––ESTÁN ESPANTATS........!! fletxa Fascistas Vic............aragoneses..........i els altres feixistes d'aquì..!! .....M'IMPORTA MOLT POC EL QUE DIEU...........no os llegeixo ..........!!––––––Ni perdo el temps en VOTAR-VOS..........cossa que a un de vosaltres si li es imprescindible..
25 de juny de 2017, 11.35 h

#6

Es como una bola enorme de pus, que les ha reventado y no pueden contener la infección generalizada.

Gobierno espaÑol , más hundido y más degenerado, ya no puede estar.......

Rajoy, es lo que tiene esconder la cabeza debajo del ala. Propio de tu tierra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
EspaÑa....... TE UNA DEPENDÈNCIA TOTAL DE CATALUNYA...... SOM EL 19% DEL PIB. ––––––ESTÁN ESPANTATS........!! fletxa Fascistas Vic............aragoneses..........i els altres feixistes d'aquì..!! .....M'IMPORTA MOLT POC EL QUE DIEU...........no os llegeixo ..........!!––––––Ni perdo el temps en VOTAR-VOS..........cossa que a un de vosaltres si li es imprescindible..
25 de juny de 2017, 10.50 h



Pequeñin ...Rajoy........ Escucha The New York Times.

Literalmente te dice , que si no sale el NO, lo teneis muy mal.

SOLO OS QUEDARÀ, DAROS LAMETAZOS A LAS HERIDAS.....

Habeis convertido vuestra espaÑa, en un putiferio y una mafia que se os rompe por todos lados. Ni los mejores escritores, habrían pensado en una trama de corrupción tan complicada y que finalmente està tan putrefacta, que ha reventado.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
EspaÑa....... TE UNA DEPENDÈNCIA TOTAL DE CATALUNYA...... SOM EL 19% DEL PIB. ––––––ESTÁN ESPANTATS........!! fletxa Fascistas Vic............aragoneses..........i els altres feixistes d'aquì..!! .....M'IMPORTA MOLT POC EL QUE DIEU...........no os llegeixo ..........!!––––––Ni perdo el temps en VOTAR-VOS..........cossa que a un de vosaltres si li es imprescindible..
25 de juny de 2017, 10.36 h



Pequeñin, Rajoy.....98 dies.....!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa barna
25 de juny de 2017, 09.07 h

Estic segur que tot aquest desori no farà retrocedir l'independentisme més aferrissat i segur que el menys ja es decanta degut a tot el que se li prepara als españoles que es quedin allà, el tèmps no gaire llinyà ho demostrarà i ho sap tothom. Tothom és tan tonto?

NOMÉS LA RESPOSTA LA TÉ BEN CLARA LA NOVA REPÚBLICA CATALANA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
25 de juny de 2017, 07.53 h






Amb la FASCINACIÓ que els pobles molt primitius experimenten cap a les PARAULES, els esPPanyols es pensen que inventant-se el mot PLURINACIONAL, ja han solucionat els problemes interns de l'estat.




Evidentment, encara és pitjor que la dreta de tradició franquista consideri que l'estat és una sola nació, ara bé . . .




. . . per molt "plurinacional" que sigui i es consideri un estat, si una de les nacions gaudeix d'una DESCARADA SUPREMACIA sobre les altres, a les que obliga a a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
25 de juny de 2017, 07.43 h



#1


Absolutament d'acord amb la teva opinió, Manel.




Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Manel fletxa Tarragona
25 de juny de 2017, 07.38 h

No esn podem quedar a Espanya per res del món, despres de les barbàries que ens han fet, no els podem perdonar mai més...Aquesta gent del PP passaran ha la història com els més grants feixistes, corruptes i antidemocràtics del món, no tenen escrupols de cap mena... nosaltres hem lluitat molt per arrivar fins aqui, aixi que tots hem d'anar a per totes, tots junts ho aconseguirem, quant surti el SI tot el món ens donarà el seu suport .anims companys que ho temin molt aprop.

... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.