directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 8 de maig de 2024 02:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Demanaran perdó les autoritats militars per l'afusellament de Companys?

Així ho exigeix La Comissió de la Dignitat

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha exigit a les autoritats militars espanyoles a Catalunya que demanin perdó i assumeixin responsabilitats per l'afusellament del que fou president de la Generalitat Lluís Companys. Ho ha reclamat, en declaracions a l'ACN, després de recordar que l'estat espanyol té una cosa pendent i és "fer un acte oficial de demanar perdó i en aquest sentit assumir la seva responsabilitat per l'assassinat de Companys". Cruanyes ha recalcat, per altra banda, que un dels principals temes que tenen sobre la taula des de la Comissió de la Dignitat segueix essent el retorn total dels anomenats 'Papers de Salamanca'. "Des de la darrera remesa no ha arribat ni s'ha mogut res més i això no pot ser. S'ha de resoldre", ha manifestat, al temps que ha anunciat que realitzaran noves accions pel retorn dels documents, tot i que no ha concretat quines seran.
 

Comparteix
   


Etiquetes
Després de recordar que l'estat espanyol encara ha de "fer un acte oficial de demanar perdó i assumir la seva responsabilitat per l'assassinat de Companys", ha manifestat que esperen que les autoritats militars a Catalunya facin un gest en aquest sentit. "En definitiva, van ser les autoritats militars les responsables d'això. Entenem que no se'n deuen sentir continuadors, però igual que l'estat francès i alemany van assumir les seves responsabilitats, seria exigible que ells fessin el mateix". 
 
Per altra banda, Cruanyes ha ressaltat que un dels temes que segueix sobre la taula és el retorn total dels anomenats 'Papers de Salamanca'. Ha indicat que "hi ha una sèrie de documentació que hauria d'haver estat transferida a Catalunya, perquè es va acordar a les comissions mixtes i que el govern actual la va complir en part, a més de documentació de la Generalitat que encara queda pendent tant a l'arxiu de Salamanca com als arxius militars, així com la documentació dels ajuntaments de Catalunya". "Tot això és una qüestió que s'ha de retornar", ha apuntat. 
 
"Des de la darrera remesa no ha arribat ni s'ha mogut res més i això no pot ser. S'ha de resoldre", ha insistit. En aquest context, el portaveu de la Comissió de la Dignitat ha anunciat que realitzaran noves accions pel retorn dels papers de Salamanca, sense concretar encara en què consistiran. 
 
Ara farà gairebé un any, el 4 de juliol del 2016, 50 propietaris van rebre el tram final dels 'Papers de Salamanca'. Amb aquest acte de restitució ja es van retornar el 95'6% del total d'arxius i documents rebuts per la Generalitat i el conseller de Cultura, Santi Vila, es va comprometre a fer efectiu el retorn del 100%. 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
66000 milions fletxa De raons
27 de juny de 2017, 17.28 h

Thomas, entens per passat glorios invadir territoris i esclavitzar persones fins la mort, treballant a les mines, obligar a conrear els camps fins l'exhauriment de les forces, dels legitims propietaris? Espanya l'unica gloria que te es la dels pirates invasors..la dels conqueridors inhumans
.la dels tirans espoliadors...espaya es una vergonya per la raça humana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
26 de juny de 2017, 10.59 h

LA COMISSIÓ PER LA DIGNITAT, FA UNA FEINA ENCOMIABLE, CAL PRÉMER EL BOTÓ DESLLORIGADOR DE TOTES LES ACCIONS, DE L'ABSOLUTISME ESPANYOL, VIU I FORTAMENT BÈL·LIC DEL NACIONALISME CRIMINAL. ACTUANT DE SEGLES EN EFECTIVA I COLONITZADORA PERPETUÏTAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
26 de juny de 2017, 10.56 h

Els feixistes i el seu grup de militars momificats aixi com les velles glòries polítiques no hi faràn res, saben que no tenen raó i saben de sobres que s'els hi acabraía la seva pulcra imatge del espanyolisme, espanya és un país que viu de símbols i de passats gloriosos, no sap fer altre cosa, com que no tenen res més per oferir, doncs han d'estirar de les seves mòmies.

Sinó mireu com el franquisme en comptes de tractar-lo a espanya s'ha de tractar a Argentina, ja és gros que hagi ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
26 de juny de 2017, 09.58 h


#5 A ERC hi "convivien dues ànimes, l'a nacionalista i l'esquerraNISTA" ? Així a la difunta Unió Soviètica , també "dues ànimes" l'esquerranista i la nacionalista, i als EEUU també dues ànimes, la nacionalista i la liberal de dretes, i a Alemània i a l'Anglaterra, i a França i a Itàlia . . .

Crec que aquesta afirmació és força absurda, Javier, l'hauries de revisar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
26 de juny de 2017, 08.40 h




#9


MOLT BEN DIT, COMPANY !!



La impunitat dels ASSASSINS feixistes , és una taca que converteix en CÒMPLICES D'ASSASSINS a tots els governs que fins ara ha tingut aquesta ESPERPÈNTICA PARÒDIA de democràcia ePPanyola.





Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
66000 milions fletxa De raons
26 de juny de 2017, 01.08 h

Tellez els militars que en lloc de estar sota el govern escollit democraticament.utilitzant la força per sotmetre als ciutadans.no cal que demanin perdo..no son militars .son delinquents i com tals on ells, els que en democracia haurien de ser jutjats i condemnats. La democracia de la transicio modelica a portat mes delinquents al poder i per aixó avui en dia espanya esta sotmesa a la voluntat dels fills dels gangsters malanomenats militars..Naturalment els fills no actuen contra els seus pro... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
25 de juny de 2017, 19.33 h

EL FRACÀS D'UN ESTAT CORRUPTE I AUTORITARI QUE NO VETLLA PELS CIUTADANS POSAT EN EVIDÈNCIA A TOT EL MON:



1) Per intentar prohibir la llibertat d'expressió fent ús de les ambaixades (cas Paisos Baixos, Austria, USA, etc.)

2) Per impedir l'exercici de la democràcia (votar) malgrat que la llei no solament ho permet sinó que obliga (drets humans i Constitució)

3) Perseguir "criminalment" per discutir al Parlament, fer consultes i comprar urnes

4) Amenaçar constantment

5) Negar el d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Carles Viñals Casado fletxa Sant Vicent del Raspeig
25 de juny de 2017, 15.24 h


L'afusellament de Companys fou certament un crim d'Estat sota la cobertura d'una cínica parodia de judici, com ho prova el fet que, precissament ells, els revoltats contra el govern legal i legítim de la República, l'acuséssin a ell, defensor de la República, del seu propi delicte de rebel.lió. Fou la venjança (una entre moltes) que els vencedors solen prendre's damunt dels vençuts, i aixó és el resum d'aquesta trista història.

Dit això, penso que "exigir" als hereus dels qui l'af... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Javier Téllez Rentero fletxa L´Hospitalet del Llobregat
25 de juny de 2017, 14.28 h

#1 Synera segurament fas preguntes raonables i en part es contesten per elles mateixes de forma evident, però no posis tant d´èmfasi en la Història que té exemples per a tothom i per a ningú. La meva resposta davant això és la següent.

Primer, que malgrat que els nacionalistes espanyols ho neguin davant nostre i al món, Catalunya i els catalans tenim una consciència nacional, una consciència que té origen en el fracàs de la revolució liberal a Espanya i la recerca d´una soluci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Javier Téllez Rentero fletxa L´Hospitalet del Llobregat
25 de juny de 2017, 13.57 h

Ganes d´escriure. Primer volia escriure la meva opinió sobre la figura històrica de Companys i sobre l´actitud dels militars, que es ben irònica com veureu.

Sobre la figura tràgica de Companys, per a mi personalitza la tragèdia que va significar la Generalitat republicana. Així com Francesc Macià representa els ideals de recuperació de formes d´autogovern i de construcció d´un futur i model de país. En canvi, Companys representa la realitat i la gestió d´aquesta realitat. La Ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.