"No vaig sortir de l’armari fins que vaig marxar a Barcelona"
directe!cat us ofereix un recull de testimonis sobre el col·lectiu LGTBIQ als pobles
Gerard Sesé @gerardsese - Avui és el dia de l'orgull LGTBI. Barcelona s'ha convertit en un punt de visita quasi obligat per al "turisme gai". S'ha de tenir en compte que, a més, una de les principals peregrinacions estiuenques preferides del col·lectiu és, i cada vegada més massificada, Sitges. El Pride (la festa de l'orgull gai) s'ha convertit ja en un esdeveniment massiu i, fins i tot, ara és criticat per sectors que en denuncien la seva tergiversació: avui dia és una "simple festa" que ha abandonat el to reivindicatiu i social. Però... aquesta normalitat amb què conviuen heterosexuals i homosexuals de la gran ciutat i la seva àrea metropolitana contrasta de ple amb la realitat de les comarques i pobles de l'interior dels Països Catalans. directe!cat ha parlat amb alguns testimonis d'arreu del territori que no viuen en zones urbanes i aquest ha estat el resultat.
En Josep té 34 anys i és de Menorca. Actualment viu a Barcelona. Encara no ha sortit de l'armari al seu poble: "supòs que està relacionat amb què és un tema difícil per la família i també amb què no hi visc des de fa molts anys, per tant és més fàcil obviar-ho".
Sí que ha explicat que és homosexual a Barcelona: "a la gran ciutat ets totalment anònim i tens a l'abast altres realitats que et poden ajudar en un moment donat. En un poble petit et sents sol". Tanmateix, opina que, tot i que no es pot generalitzar, als pobles la gent és més conservadora: "en el meu cas també s'ha de tenir en compte que es tracta d'una illa petita, i tinc la sensació que la gent és encara més tancada. Avui en dia segur que han canviat les coses, però a finals dels anys 90 era així".
No és fàcil deixar enrere dinàmiques negatives, sobretot si s'ha patit: "vaig patir assetjament escolar durant la meva adolescència. Jo era molt sensible i una mica efeminat, amb aptituds nul·les per l'esport, pel que vaig ser l'objectiu de burla dels 12 als 15 anys. Vaig canviar d'institut i la cosa va millorar, però va ser una experiència que em va marcar molt i supòs que ha condicionat la persona que sóc avui".
Per ajudar a canviar aquestes dinàmiques als pobles, en Josep suposa que "és qüestió de temps". Malgrat tot, però, pensa que "s'hauria de desautoritzar amb més contundència les persones que fan declaracions en contra de l'homosexualitat, com ara els líders polítics o religiosos que sovint tenen ressò mediàtic".
Solsona, Catalunya: "Sempre em deien marica, i un cop vaig acabar a urgències"
Però tot va canviar quan va anar a la UAB a estudiar: "la llibertat". Marxar del poble per en Jordi va suposar tastar el "Open Mind: ningú et mira, ningú diu res encara que ho pensin. És completament diferent. Un se sent respectat, perquè no hi ha ningú al darrere fent-li ombra amb insults i molèsties vàries". El bisbe de Solsona, justament, fa poc ha fet unes declaracions polèmiques sobre l'homosexualitat. Per això en Jordi creu que el seu poble la gent és més conservadora que a ciutat tot i que menciona un cert canvi quan ERC va substituir CiU al govern municipal.
Un cop a la capital, Barcelona va representar "no haver de reprimir cap dels impulsos, ni accions, ni manera de fer".
La solució, per en Jordi, passa per l'educació: "les noves generacions aprendran a viure amb aquesta nova cultura i visió de la societat multicultural i multisexual. S'ha d'educar i conscienciar".
País Valencià: "sempre vaig tenir por a mostrar-me tal com sóc"
L'Isabel té 45 anys i és de la comarca Els Serrans, a l'interior del País Valencià. Actualment viu a Barcelona.
Catalunya: "No vaig sortir de l’armari fins que vaig marxar a Barcelona"
En Marc creu que la diferència entre un poble i la ciutat és que en el primer "no passes desapercebut". Explica que a les zones rurals la gent té "uns valors i uns esquemes mentals molt arrelats, que resulten difícils de canviar perquè, en major o menor mesura, topen en allò que surt de la norma". És per aquest motiu que explica què significava per a ell anar a Barcelona: "Alliberament. Ser jo mateix".
I és que en Marc recorda la discriminació que va patir a l'institut, fins i tot "un amic em va deixar de parlar quan li vaig dir que era gai".
Aquests records ajuden a clarificar què es necessita perquè la pressió als pobles cap al col·lectiu LGTBI canviï: "fer visible l'homosexualitat en totes les esferes de la vida fins que ningú s'hi fixi, perquè voldrà dir que forma part de la normalitat i no com quelcom exòtic".
Colors de Ponent: "Als pobles hi falta informació i referents"
Que la gent sigui més tancada als pobles, segons l'Abel, respon a dos factors: "per una banda la necessitat de mantenir l'statu quo i de l'altra, la manca de referents i informació veraç sobre la diversitat sexual i de gènere". El vicepresident assegura que això "crea els prejudicis i la lgtbifòbia".