directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 06:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

40 anys, dos països

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

El contrast d'aquesta setmana no podia ser més dràstic. Mentre al "Congreso de los diputados" un Borbó heretat del dictador condecorava l'excap de Falange Rodolfo Martín Villa, responsable polític de la mort de manifestants al carrer, el Parlament de Catalunya aprovava per unanimitat l'anul·lació dels Consells de Guerra practicats a Catalunya entre 1938 i 1978: el PP i Cs, arrossegats per la ignomínia de no fer-ho, votaven finalment que les institucions catalanes envaeixin de manera unilateral les competències de l'Estat. Deliciós. Només falta que la cambra catalana declari il·legals també les confiscacions d'arxius i documents efectuades el 1939 que el TC i el govern espanyol reclamen ara que retornin a Salamanca 80 anys després. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
ATEMORIR. És l'únic que els queda. Només poden intentar evitar que el proper dimarts el Govern faci una nova passa endavant (molt important) i comenci a activar, en oposició oberta a les ordres del Tribunal Constitucional neofeixista i els constrenyiments de la teledirigida fiscalia espanyola, alguns dels mecanismes organitzatius i informatius imprescindibles per donar tot el rigor necessari al Referèndum que el dependentisme intenta rebentar a la desesperada. D'aquí la surrealista operació propagandística d'aquesta setmana de la Guàrdia Civil, previsiblement ordenada pel govern espanyol, amb l'objectiu d'intimidar els treballadors públics i les empreses col·laboradores de l'administració. Ha fet bé l'ANC i la Intersindical-CSC de convocar-los a una assemblea informativa. Tal i com afirmava Jordi Cuixart dijous, si a algú dels encartats el bloqueja la por, no hi ha problema, que faci una passa al costat i molts altres estaran disposats a assumir-ne la responsabilitat.

COMPLIR. El doble llenguatge és l'instrument d'aquells que han convertit la seva supervivència política en ofici de vida. Mentre a la Universitat de Lleida es congria la revolta contra la decisió de l'amic Roberto Fernández, l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, continua amb les seves proclames de legalitat(que no li van impedir votar el 9-N, quan hi devia veure algun interès, en plena pre-campanya municipal) per a impedir als seus veïns l'exercici d'un dels seus drets polítics fonamentals, el d'autodeterminació. Curiosament, però, el president del PSC, per assegurar-se el suport de Ciudadanos a la Paeria, no dubta a passar-se pel folre la Llei de Memòria Històrica i mantenir els noms dels carrers dedicats als jerarques locals del franquisme. Afortunadament, aquesta setmana hem sabut que tretze entitats de Lleida (associacions, partits i sindicats), agrupades en la Plataforma Lleida lliure de franquisme, el denunciaran per acabar amb la seva impunitat.

DEPENDENTISME. Dilluns, la tertúlia del "Catalunya MIgdia" de la ràdio nacional, amb Empar Moliner i Òscar Fernández (i els tertulians en ple) criticaven la proposta de l'Assemblea d'utilitzar amb més intel·ligència la terminologia en el nostre combat dialèctic per la llibertat de Catalunya. Costa d'entendre, la veritat. En la batalla de les paraules triar per a tu les que incorporen elements positius i encolomar a l'adversari aquelles que tenen una orientació negativa resulta bàsic. És per això que nosaltres ens anomenem independentistes i ells ens diuen separatistes o secessionistes. Exactament de la mateixa manera, no ens convé emprar el terme unionista per referir-nos a ells: no només perquè ve manllevat d'una situació irlandesa completament diferent, sinó perquè incorpora un element d'emotivitat positiva. Ens convé molt dir-los dependentistes: descriu exactament el que volen, mantenir-nos dependents de les decisions que es prenen a Madrid, gairebé sempre contra els nostres interessos.

DRET. Aquesta setmana hem acomplert el vint-i-cinquè aniversari de l'inici de la "razzia" de detencions preventives (l'anomenada Operació Garzón) contra 45 activistes independentistes, amb la finalitat d'assegurar la pau dels cementiris olímpica. Imprescindible la lectura dels qui van viure-ho de prop, sols i amb l'establishment polític i mediàtic (a Espanya, lògic, però també a Catalunya, molt penós) completament a la contra. Com bé sabeu, l'Estat espanyol seria condemnat molts anys després per la justícia europea per haver-se negat a investigar les tortures denunciades per la majoria dels detinguts. El suposat estat de dret que ens defensa a tots gràcies a la Constitució ha emparat la privació arbitrària dels drets fonamentals i la pràctica de la tortura. L'aniversari conviu a la perfecció amb la projecció al Cinema Aribau del documental produït per Mediapro i allunyat de les televisions sobre les clavegueres de l'estat: la porqueria no és d'avui, ve de molt lluny.

EDITORIAL (I). L'editorial del 23 de juny del diari més important del món, "The New York Times", ha obert un forat immens en la línia de flotació del cuirassat argumental del govern espanyol: la insistència obsessiva, amb l'assegurança que només som el 16% de la població espanyola, que el nostre és únicament un problema de compliment de la legalitat i que només hi ha democràcia dins la Constitució espanyola del Règim del 78 nascut del franquisme. A l'editorial la legalitat només apareix esmentada en dos moments. Al principi, en boca del portaveu del govern espanyol, i al final, per a establir que Rajoy només imposa la seva interpretació restrictiva. Tot l'editorial, en canvi, es basa en l'argument central de la part catalana: som davant d'un conflicte de naturalesa política que només es pot substanciar en termes polítics, no legals o judicials. Només cal veure com a embogit la FAES.

EDITORIAL (i II). Però encara hi ha més: l'editorial del diari nord-americà no només dóna suport al referèndum i estableix que l'única possibilitat que té el Regne d'Espanya de sortir-se'n és acordar-lo i guanyar-lo, és que a sobre compra els arguments fonamentals de l'independentisme, aquells que permetran més endavant avalar una declaració unilateral d'independència: que existeix un evident maltractament democràtic i econòmic sobre la societat catalana. "The New York Times" exigeix al govern espanyol que negociï una solució política de bona fe (cal inferir que ara actua de mala fe a través d'una constant guerra bruta) i atorgui un tracte fiscal just als catalans: esmenta la diferència entre la contribució catalana al PIB espanyol del 20% i la inversió anual de l'estat inferior al 10%. El cop a la boca de l'estómac del dependentisme ha estat tan descomunal que al PP i Ciudadanos no se'ls acudit res més que menystenir el diari més influent del planeta.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Lluís C fletxa Banyoles
1 de juliol de 2017, 11.28 h

#9 Si que cada vegada estem pitjor. Cada dia que passa i encara estem a Espanya...
Ja tens les maletes fetes?


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
APAÑAMELAPELA fletxa II*II Republica Catalana
1 de juliol de 2017, 11.25 h

#9



SANTIAGA Y CIERRA ES-PALURDISTAN




DE HECHO, DE PAIS SOLO HAY UNO, CATALUNYA

LO OTRO, NO ES PAIS, ES UNA CUEVA DE LADRONES

DIRIGIDO POR EL PARTIDO PODRIDO CON 900

IMPUTADOS POR CORRUPCION

ES ALI-BABA Y LOS 900 LADRONES




II*II VISCA LA REPUBLICA CATALANA LLIURE DE
PARASITS ESPANYOLS


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Santi fletxa Barcelona
1 de juliol de 2017, 11.07 h

Estos nacionalistas, separatistas y supremacistas cada vez están peor, se han inventado un cuento y sabiendo que es mentira se lo creen.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
1 de juliol de 2017, 10.55 h

ACABO DE PUBLICAR UN ARTICLE "L'ESPANYA SEPARATISTA" ON EXPLICO L'ESTRUCTURACIÓ DEL REINO, D'ÀNIM IMPERIALISTA, ON S'HAN REPARTIT TERRITORIS CREAT FRONTERES, ENTRE REIS,CASTELLÀ I FRANCÈS AMB TERRIBLES DÈRIES DE GENOCIDI,, ECONÒMIC, HISTÒRICA CULTURAL, LINGÜÍSTIC PER FORMAR FRONTERES DE MONARQUIES MILITARITZADES, ON EL MENYSPREU PER EL POBLE I COLÒNIES ÉS CARN DE PRESÓ "ESPAÑA UNIDAD DE DESTINO EN LA EXPLOTACIÓN DE LOS TRABAJADORES Y LAS COLONIAS",D'AQUESTES MESQUINESES HUMAN... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
1 de juliol de 2017, 10.17 h

Del Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010 sobre la legalitat de la declaració unilateral independència de Kosovo és treuen les següents conclusions:

– Que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

– Que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Aragoneses, fascistas Vic ............... Trolls habituals d'equí ...... VOTAR SI, GRACIES.... TENS QUE RECONEIXE QUE espaÑa, te una DEPENDÈNCIA TOTAL DE CATALUNYA.......19% DEL PIB. fletxa Les reivindicacions que fas, no COLEN. El sistema no està mal pensat, però tens uns vicis escrivint que ja es sap qui ets–––––-Els teus CINICS, C,s (la muleta taronja del PP), el PP i amics de la dreta mes desfeta, es el que et va......
1 de juliol de 2017, 10.16 h



El govern espaÑol està espantat i veu que el referèndum va de debò.

Ha posat el ventilador i tota la "MERDA QUE TENEN" la tira cap a Catalunya, em un intent desesperat de aturar allò que es ja imparable.

EspaÑa, es un teixit gastat i quant intenten cosir-lo , se es desfà mes i mes.

VISCA CATALUNYA...!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Synera fletxa Barcelona
1 de juliol de 2017, 10.16 h

CONVOCAR EL REFERÈNDUM NO SOLAMENT NO ESTÀ PROHIBIT PER LA LLEI, SINÓ QUE ÉS UNA OBLIGACIÓ DE L'ESTAT ESPANYOL. PROU MENTIDES!

L'ESTAT ESPANYOL INCOMPLEIX LA LLEI.

El dret a la lliure determinació, és de ius cogens, és a dir, és a dir, està recollit al nivell més alt de les lleis internacionals que han de ser obeïdes sempre.

Aquest dret està ben ancorat a la Carta de les Nacions Unides i en l’article 1 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics que diu que els Est... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Synera fletxa Barcelona
1 de juliol de 2017, 10.14 h

PREGUNTES PER FER PENSAR

Per què els hi costa tant admetre que CAT té el Parlament més antic del mon?

Què el seu Govern te 700 anys i la seu de govern més antiga d'Europa (la joia del Palau de la Generalitat)?

Per què no calibren el motiu pel qual l'actual President de la Generalitat és el que fa 130, hm?

Què Espanya no existia llavors essent Al Andalús gran part del territori de la península?

Què si un dels títols de la "corona" és el de Comte de Barcelona és perquè fou ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Emili fletxa Terrassa
1 de juliol de 2017, 09.53 h

Els matrimonis separats viuen més tranquils que quan estan junts, mira que fàcil.
Igual que quan el fill gran marxa de casa per que el seu pare és un plom. Tots més feliços.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
mario fletxa barna
1 de juliol de 2017, 09.30 h

Vull ser una sola NACIÓ i preocupar-me dels meus conciutadans en una REPÚBLICA CATALANA TRANSPARENT I EFICIENT...DUI!


Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.