directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 10:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

El TSJC 'passa' del recurs de Borràs i confirma l'admissió a tràmit de la querella per la compra d'urnes

El tribunal sosté que l'acord marc és una resolució administrativa que "pot estar orientada a infringir el mandat del TC"

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El TSJC desestima el recurs de súplica presentat per la consellera de Governació, Meritxell Borràs contra la querella presentada per la fiscalia pel procés de la compra d'urnes que el Govern va declarar desert. El Tribunal considera que no són fets aïllats i que han de ser investigats.
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, rebent la notificació de la querella contra ella, el 20 de juny de 2017
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, rebent la notificació de la querella contra ella, el 20 de juny de 2017
© Rafa Garrido

Comparteix
   


Etiquetes
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs de súplica presentat per la defensa de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i l'exsecretari general del departament Francesc Esteve contra la querella presentada per la fiscalia pel procés de la compra d'urnes que el Govern va declarar desert.
Així, el tribunal ha confirmat la interlocutòria d'admissió a tràmit de la querella "en tots els seus extrems" i considera que l'acord marc signat per Esteve és una resolució administrativa que "pot estar orientada a infringir el mandat del Tribunal Constitucional" i que "pot tenir repercussions en el patrimoni dels administrats". La Fiscalia acusa Borràs i Esteve dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació.
 
En el recurs presentat per la consellera i de l'exsecretari general de Governació, la defensa al·legava que la querella de la fiscalia per la compra d'urnes fa un "ús preventiu del dret penal" i vulnera el Conveni Europeu de Drets Humans i la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE). L'advocat també argumentava que aquest ús preventiu del dret penal per impedir allò que suposadament algú farà en el futur és "incompatible" amb les premisses bàsiques del dret penal. També considerava que l'admissió a tràmit de la querella per part del TSJC era "absolutament prematura i precipitada".
 
Què diu el TSJC?
 
El TSJC conclou que "cap dels arguments" del recurs el porten a "replantejar-se l'oportunitat de l'admissió de la querella". Per al tribunal "el fet que la Generalitat no disposi del recurs material de les urnes, de la seva eventual necessitat per a tot tipus de consultes, de la seva naturalesa reutilitzable, que el Conveni Marc de Col·laboració entre Administracions en matèria electora no garanteixi a la Generalitat la cessió d'urnes ni, segons s'afirma, la seva gratuïtat", no "desdiu la realitat objectiva" de la providència del TC que suspenia la vigència i aplicació de la disposició de la llei de pressupostos sobre "les partides pressupostàries referides a despeses vinculades a la celebració d'un referèndum". El tribunal també recorda que, a més, es va advertir els membres del Govern –entre els quals Borràs- "del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi eludir la suspensió, fent menció expressa a la licitació per part de la Generalitat de contractes administratius instrumentals per a la preparació del referèndum".
En la interlocutòria, el TSJC afegeix que l'acord marc signat per Esteve "es preveu precisament un procés de licitació per a l'adquisició d'urnes". També recorda que, "un mes més tard", el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar la seva "ferma voluntat de celebrar un referèndum", reafirmada dos dies després en un acte organitzat per les entitats sobiranistes.
 
El tribunal sosté que hi ha "indicis" que hi ha "fets concatenats", ja que "l'inici dels tràmits necessaris per a l'adquisició d'urnes coincideix en el temps" amb l'aprovació de la llei de pressupostos, que preveu en una disposició l'habitació de partides per fer front a un procés sobre el futur polític de Catalunya i que "exhorta el Govern a garantir una dotació econòmica suficient per fer front a les necessitats derivades de la convocatòria del referèndum" acordat en una resolució parlamentària anul·lada pel Constitucional.

"No és un fet aïllat"
 
Sobre l'acord marc, el tribunal creu que "es tracta d'una resolució administrativa que podria estar orientada a infringir el mandat del TC i que, a més, podria tenir repercussions en el patrimoni dels administrats". A més, afegeix que el procés de licitació per a l'adquisició d'urnes va continuar en el temps i "el 9 de juny es va anunciar el referèndum sobre la independència de Catalunya".
 
"No sembla que estiguem davant de fets aïllats", argumenta el tribunal, i "han de ser investigats com a presumptament constitutius d'il·lícit penal, així com si resulten atribuïbles a qui figuren com a querellats".
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
anònim fletxa Vilassar
12 de juliol de 2017, 10.41 h

I quines garanties pot donar escaÑa, el país més incomplidor de tota l´UE ????

http://www.elnacional.cat/ca/politica/espanya-incompliments-llei-europea_173688_102.html

Qui se´n pot fiar ? NINGÚ !!!!

GOOD BYE SPAIN !!!! HELO CATALONIA !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
11 de juliol de 2017, 18.37 h

CONVOCAR EL REFERÈNDUM NO SOLAMENT NO ESTÀ PROHIBIT PER LA LLEI, SINÓ QUE ÉS UNA OBLIGACIÓ DE L'ESTAT ESPANYOL. PROU MENTIDES!

ARA, PERÒ, HI HA UNA LLEI "AD HOC". L'ESTAT ESPANYOL NO POT INCOMPLIR LA LLEI D'AVANS I D'ARA.

El dret a la lliure determinació, és de ius cogens, és a dir, és a dir, està recollit al nivell més alt de les lleis internacionals que han de ser obeïdes sempre.

Aquest dret està ben ancorat a la Carta de les Nacions Unides i en l’article 1 del Pacte I... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Matheu fletxa L'Hospitalet de l'Infant
11 de juliol de 2017, 16.04 h

#1 Je revois les grands sombreros et les mantilles,

J'entends les airs de fandangos et séguedilles

Que chantent les señoritas si brunes

Quand luit sur la plaza, la lune.

Je revois dans un boléro sous la charmille,

Des "Carmen" et des "Figaro" dont les yeux brillent,


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenen en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
11 de juliol de 2017, 15.41 h

El Consejo de Secretarios e Interventores declara su fidelidad a la Constitución
El organismo lamenta que el anuncio del referéndum ha dado al colectivo "un protagonismo que no nos corresponde"

https://ccaa.elpais.com/ccaa/2017/07/11/catalunya/1499762649_652970.html


Secretarios e interventores municipales aseguran que serán "siempre fieles" a la Constitución ante el 1-O
Critican que se les atorgue "un protagonismo que no les corresponde" en la celebración del referéndum

http://www.elp... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.