directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

La gestió forestal, una eina per rendibilitzar i preservar els boscos i evitar incendis

La Diputació de Barcelona gestiona un conjunt de 12 espais naturals d'alt valor paisatgístic, ecològic i cultural que abasten més de 100.000 hectàrees de 100 municipis.

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Aquests espais, englobats dins la Xarxa de Parcs Naturals, representen el 22% del territori i el 70% de la població de Catalunya. La DIBA acosta els espais naturals amb el benestar de les persones. Més enllà d’aquests espais protegits, en el conjunt de la demarcació de Barcelona hi ha 489.000 hectàrees de bosc. El 90% són de propietat privada i, moltes vegades, amb un rendiment de poc valor comercial en l’extracció de fusta. Tot plegat fa necessària la introducció d’eines de gestió d’aquests territoris: per donar-los un major rendiment i evitar també els incendis forestals.
Gestió forestal: Acció a l’espai d’interès natural dels Colls, a Miralpeix (Garraf)//Diputació de Barcelona.
Gestió forestal: Acció a l’espai d’interès natural dels Colls, a Miralpeix (Garraf)//Diputació de Barcelona.


Parc Natural del Montseny.jpg: Informadora a un punt de l’Osona, Parc Natural del Montseny// Diputació de Barcelona
Parc Natural del Montseny.jpg: Informadora a un punt de l’Osona, Parc Natural del Montseny// Diputació de Barcelona

Comparteix
   


Etiquetes
Millora de les finques de la DIBA als parcs naturals
En aquest context, la gestió forestal que la Diputació de Barcelona fa als parcs inclou un conjunt d'actuacions entre les quals destaca la intervenció en les finques pròpies. En conjunt, comprenen una superfície de 11.894 hectàrees, repartides entre els parcs naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montnegre i Corredor, Garraf  i Castell de Montesquiu.

Aquestes accions de gestió forestal, però, s’amplien al conjunt del territori, on la demanda d’intervenció és de vital importància per disposar d’uns boscos que donin rendiment econòmic, a més de preservar-los com espais d’ús públic  d’alt valor natural.

Així, l’objectiu de la gestió forestal és assolir una millor conservació dels sistemes naturals, fent-la compatible amb l'aprofitament dels seus recursos així com de les activitats que hi desenvolupen les persones que hi viuen.

Col·laboració amb les associacions de propietaris forestals

La gestió forestal està molt condicionada al fet que 90% de la superfície de bosc és de propietat particular i està repartida entre més de 43.000 propietaris. Aquesta circumstància obliga a trobar fórmules que permetin la participació de tots implicats i, a la vegada, l’impuls de projectes d'un àmbit territorial ampli que millorin la superfície forestal dels municipis.

Una d’aquestes fórmules passa per la implicació de les associacions de propietaris forestals, que agrupen propietaris amb interessos comuns per a la gestió dels seus boscos. Des de fa més de 15 anys, la Diputació de Barcelona participa en convenis de col·laboració de llarga durada, de 20-25 anys, per a la realització de projectes en aquests boscos.

Dret a gaudir dels productes dels boscos

L’aprofitament forestal s’entén també com el dret a gaudir dels productes dels boscos i  del conjunt d'operacions que s’hi realitzen, amb l'objectiu d'obtenir-ne resultats beneficiosos.

D'acord amb Llei forestal de Catalunya, els aprofitaments dels productes forestals s'han de fer segons els principis de conservació i millora dels boscos, com ara la fusta o les escorces de suro, però també altres productes com les resines, les plantes aromàtiques o els bolets, entre molts d’altres.

Restauració de boscos i la prevenció d'incendis

La poca gestió de gran part dels boscos de Barcelona, com a conseqüència de la seva baixa rendibilitat econòmica, els fa especialment susceptibles enfront  de pertorbacions naturals com incendis, nevades o ventades.

La Diputació de Barcelona dóna suport tècnic i financer a les zones afectades per incendis. Per pal·liar-ne els efectes i, també, per afavorir la regeneració natural, com les accions per a retirar la fusta cremada. També realitza actuacions per reduir massa boscosa, com seria l’aclarida de pinedes per facilitar un creixement més selectiu i evitar risc de plagues i incendis. 

En els boscos de roure i alzina, la gestió es basa en disminuir els tanys de rebrot per afavorir un millor creixement. També es restauren zones amb regeneració natural escassa, en especial aquelles amb interès local o paisatgístic.

Biomassa per a la producció energètica

L'ús de la biomassa forestal per a la producció d'energia tèrmica és una fórmula en la que es dóna suport pels notables beneficis ambientals, econòmics i socials que implica.

Així, amb la gestió forestal per a la prevenció d'incendis s'obté un producte de baixa qualitat que pot tenir un destí com a combustible. Aquest valor del producte dels treballs al bosc permet tancar un cercle de gestió local amb uns beneficis molt interessants pels municipis.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
30 de juliol de 2017, 09.49 h



#2



Si PPalurda, ja fa anys que sabem que sents PENES i FÀSTICS.



Però jo t'he dit i t'he promès que UN GOS NO ET POT DEIXAR PRENYADA ENCARA QUE T'OMPLI EL RECTE D'ESPERMA DUES MIL VEGADES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Recony, tan difícil és d'entendre, PPalurda PPaPPanates i franquista ? La fecundació entre espècies diferents ÉS CIENTÍFICAMENT IMPOSSIBLE.



Els centaures, el minotaure, l'esfinx, el griu i totes les "hibridacions" que explicaven els ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
APAÑAMELAPELA fletxa II*II Republica Catalana II*II
28 de juliol de 2017, 16.57 h

#2




Com portes el dolor de la prima de risc-anal patriotica ?
Prova la vaselina "EL PICOLETO" et calmara l'ardor patriotic,se que es fotut
tenir el patriotisme espanyata al darrera com les cabres, pero es el que hi ha.
Si no abusesis tant del vibrador de la rojiguarra, no et pasaria.


Per cert estas a punt per anar a votar l'1 d'Octubre ?



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPEME HACE GRACIA AUNQUE EN REALIDAD ES PATETICO EL ESFUERZO DEL ASALTAPISCINAS EN RELLENAR EL PANFLETO DE NOTICIAS COMO ESTA,SOBRE EL PENE DE UN REY BORBON DE HACE 400 AÑOS , ETC. ESCONDIENDO NOTICIAS COMO LAS SIGUIENTES: La Guardia Civil acusa
28 de juliol de 2017, 12.34 h

ME HACE GRACIA AUNQUE EN REALIDAD ES PATETICO EL ESFUERZO DEL ASALTAPISCINAS EN RELLENAR EL PANFLETO DE NOTICIAS COMO ESTA,SOBRE EL PENE DE UN REY BORBON DE HACE 400 AÑOS , ETC. ESCONDIENDO NOTICIAS COMO LAS SIGUIENTES:

La Guardia Civil acusa de sedición a un alto cargo del Govern por el 1-O
El secretario general de Presidència, Joaquim Nin, y el director de Atenció Ciutadana, Jordi Graells, son interrogados por los preparativos del referéndum unilateral
http://www.elperiodico.com/es/poli... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
28 de juliol de 2017, 12.02 h

CONVOCAR EL REFERÈNDUM NO SOLAMENT NO ESTÀ PROHIBIT PER LA LLEI, SINÓ QUE ÉS UNA OBLIGACIÓ DE L'ESTAT ESPANYOL. PROU MENTIDES!

ARA, A MÉS, HI REGIRÀ UNA LLEI "AD HOC". L'ESTAT ESPANYOL NO POT INCOMPLIR LA LLEI D'AVANS I LA D'ARA.

El dret a la lliure determinació, és de ius cogens, és a dir, és a dir, està recollit al nivell més alt de les lleis internacionals que han de ser obeïdes sempre.

Aquest dret està ben ancorat a la Carta de les Nacions Unides i en l’article 1 de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.