directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 02:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La proposta de Rajoy per seduir els catalans és la mateixa que la de l'any 2014

L'executiu espanyol no ha canviat ni un mil·límetre el discurs

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

ANÀLISI - @JoanSole_ .- Quan el mes de setembre de l'any 2012, dies després de la primera gran manifestació organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana, el president de la Generalitat va rebre el 'no' de Mariano Rajoy per trobar una via política per fer front al repte català mitjançant el pacte fiscal, pocs podien imaginar l'escenari que hi hauria al país cinc anys després: un Parlament amb majoria absoluta independentista i un Govern decidit a posar les urnes l'1 d'octubre per votar en un referèndum d'autodeterminació.
mariano rajoy
Comparteix
   


Etiquetes
En un país "normal" que viu un moment polític tan intens com l'actual, el més "normal" seria que ara estigués vivint un debat d'idees i propostes per aglutinar suports al voltant del 'Sí' i del 'No'. Però això, en un Estat obsessionat amb evitar com sigui la imatge de les urnes als col·legis electorals, autoritari a l'hora de prohibir que es pugui preguntar sobre segons quins temes i que combat el moviment independentista amb les clavegueres i la judicialització, és impossible.
 
Si acceptem el marc mental del Gobierno, el de negar de facto el referèndum de l'1-O i buscar la manera de seduir els catalans perquè abandonin l'independentisme, un acaba detectant l'apatia i la manca d'interès per canviar la deriva judicial i obrir un espai de diàleg i negociació real. No és només per la nul·la disposició de l'executiu espanyol per resoldre algunes de les 23 demandes que Mas va presentar a Rajoy el 2014, ni per les 46 peticions del president Puigdemont al president del Gobierno de l'abril del 2016, és per la no evolució de les propostes que l'Estat ha fet a la Generalitat. La mateixa des del primer dia.
 
Any 2013
 
Mesos després de les eleccions del 2012 que van donar la majoria parlamentària a CiU i ERC, encara més gran amb ICV-EUiA i CUP a l'hora de defensar el dret a decidir, el Partit Popular Català d'Alicia Sánchez-Camacho fa la primera crida d'euxili a Rajoy: proposin un model de finançament especial per a Catalunya quan acabi l'estiu.

Amb els convergents decidits a fer possible la consulta, que més endavant s'anunciaria que seria el 9 de novembre del 2014, els populars catalans, conscients del creixement de l'independentisme, reclamen a l'executiu espanyol que reconsideri la postura de dir 'no' a tot el que reclama el govern català. Acceptant que el pacte fiscal és impossible, què millor que proposar un nou model de finançament?
 
Any 2014
 
"El PP sempre ha estat en contra de l'actual model de finançament, però la prudència aconsella que es canviï quan sigui possible fer-ho, no enmig d'una crisi sinó en una situació de creixement". D'aquesta manera la número dos del Partit Popular, Maria Dolores de Cospedal, oficialitzava l'octubre del 2013 quina seria la proposta de l'Estat de l'any següent. La crisi econòmica, però, deixava la situació en stand by.
 
Any 2015
 
El caràcter no vinculant del 9N i l'èxit de votació fa moure fitxa a les forces independentistes. S'edita Junts pel Sí per a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre mentre Rajoy recupera el discurs per fer front al "victimisme" de la Generalitat i anuncia, de nou, més inversions i finançament. El Gobierno es vanta del tipus d'interès del 0% del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). La proposta, però, no té l'efecte esperat i Junts pel Sí i la CUP fan possible la primera majoria absoluta independentista en la història del Parlament de Catalunya.
 
Any 2016
 
El "nou pla" de Rajoy per Cataluna: més diners i inversions. Així titulava El País el mes de novembre passat l'estratègia del govern espanyol per frenar l'executiu de Puigdemont. Els populars catalans es justifiquen: "ja s'ha arribat al sostre de concessions lingüístiques i culturals".
 
Any 2017
 
Com si fos Mister Marshall, Rajoy anuncia una "pluja" d'inversions a Catalunya de 3.900 milions d'euros per al període 2017-2025. Els diaris s'omplen de grans titulars i amaguen una realitat incòmoda: l'Estat només acaba invertint 7 de cada 10 euros pressupostats a Catalunya; mentre que en el conjunt de comunitats la xifra s'eleva a 9 de cada 10 euros. A més a més, es presenten els pressupostos del 2017 i... Catalunya rebrà menys inversió.

Ahir, 9 d'agost, La Vanguardia obria amb un nou pla de Rajoy: oferirà a Catalunya més inversions després de l'1 d'octubre. El mateix anunci que va fer el 2014. 

Cinc anys anunciant un nou finançament i inversions sense resultat constaten que l'estratègia de l'executiu espanyol és la d'especular amb els anuncis, adequadament promocionats. Un lustre després, la situació és la mateixa que el primer dia. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
11 d'agost de 2017, 07.59 h

Ja, ja, ja... Tenim memòria!
Ja no hi podem confiar. Tot d´una hi tornarien: atacant la llengua, peatge d´autopistes, allò que ells dient solidaritat i nosaltres espoli...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
10 d'agost de 2017, 16.56 h




#12


Estic segur que el PRESIDENT Puigdemont hi ha dos llocs als que no anirà:


1.-- Al Congreso de los Di(s)PUTA2 de Madriz

2.- Al puticlú on treballa la teva senyora mare.



HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH !! !! ★!! !!




Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Santi fletxa Barcelona
10 d'agost de 2017, 14.14 h

Puigdemont no tenía que ir al Congreso?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
CATALUNYA NO TE CARÀCTER PER SER VÍCTIMA––––––––ANS EL CONTRARI.........MANIFESTAMENT VICTORIOSA AMB TOT..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! fletxa Liders amb ESPORTS, CIENCIA, ECONOMÍA I .......................GRAN QUANTITAT DE CIENTÍFICS CATALANS.......ARREU DEL MON.
10 d'agost de 2017, 12.35 h



RAJOY, te diría tantas cosas, peró no puedo porquè ofendería a los gallegos......

Peró haz un repaso del caracter de los mismos . ERES CLAVADO Y TODAVÍA VAS MÁS ALLÁ.....


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
10 d'agost de 2017, 11.20 h


#4 Hahahahaha , tio, ets un crack ! Ni les travesses entén el Marrano !


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
10 d'agost de 2017, 09.41 h

El canvi l'havíem de fer nosaltres, els esclaus/esclaves colonitzats, no ells/lles... que ja estaven de conya, munyint la vacatalana.

Ens ha costat una mica, però al final em sembla que ho hem aconseguit. Ara només falta que pugi l'anxaneta i faci el cim.

ENDAVANT !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Algú te dubtes de que españa.......es UNA DICTADURA TOTALITARIA, CORRUPTE I EN DESCOMPOSICIÓ...............I algú te dubtes, del perquè VOLEM MARXAR............??? fletxa VOTAR SEMPRE––––––-ES DEMOCRACIA–––––––-el que vol la abstenció es directament un FEIXISTA, com el Canaleta, .................TROLL DISFRESSAT.
10 d'agost de 2017, 09.29 h



Es un insegur, normal dallà on be..........ah...i tossut , també normal .


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
independencia JA!! fletxa Catalunya lliure
10 d'agost de 2017, 09.27 h

L'única proposta del PP que em sedueix d'aquesta colla de galifardeus extractors i dèspotes, és que fotin al camp com aviat millor i tornin amb el passaport de visita, o portats per l'interpol per respondre dels seus delictes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
10 d'agost de 2017, 08.01 h

Com a molt seduirà a l'Aragoneses o al BEJOTA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Arga fletxa Barcelona
10 d'agost de 2017, 07.52 h

Fa patxoca amb els dos quilos i mig de Farmatint que porta al cap. Almenys que li serveixi per a alguna cosa, el cap. Amb un quilet més potser s'hagués pogut tunejar també aquesta barba tan varonil, sensual, sensata i constitucional :)


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.