Caixa Laietana aprovarà avui fusionar-se amb Bancaixa i cinc caixes espanyoles
La caixa mataronina només tindrà una representació del 2,33% de la caixa resultant
Caixa Laietana aprovarà avui al vespre el contracte d'integració al Sistema Institucional de Protecció (SIP) amb Bancaixa i cinc caixes espanyoles (Caja Madrid, Caja Insular de Canarias, Caja Ávila, Caja Segovia i Caja Rioja). La 'fusió freda' l'aprovarà l'assemblea general, que ha estat convocada amb caràcter extraordinari a dos quarts de vuit del vespre. El nou grup esdevindrà la primera caixa d'estalvis de l'Estat espanyol en volum de negoci, de la qual Caixa Laietana tindrà una representació de només el 2,33%. Les entitats que se sumen a aquest SIP mantindran la marca als seus territoris d'influència. La fusió obligarà a retallar al voltant d'un 10% de la plantilla. En la majoris dels casos es farà a través de prejubilacions.
El passat mes de maig Caixa Laietana va confirmar l'inici de les negociacions per a una 'fusió freda' de sis caixes, liderada per Caja Madrid. El mes de juny, el consell d'administració de Caixa Laietana va aprovar el Protocol d'Integració i el Pla de viabilitat per a la formació d'aquest SIP, al qual també es va acabar sumant Bancaixa.El grup resultant passa a ser la primera caixa d'estalvis de l'Estat en volum de negoci, amb uns actius de 340.000 Milions d'euros. Després d'haver facilitat la documentació al Banc d'Espanya per a la seva aprovació, el nou grup preveu demanar 4.465 MEUR al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per fer front a la fusió.
La representació que tindrà cada entitat és del 52,06% per a Caja Madrid, el 37,70% per a Bancaixa; un 2,45 % per a la Caja Insular de Canàries; un 2,11% per a Caixa Laietana; un 2,33% per a Caja Ávila, un 2,01% per a Caja Segovia i un 1,34% per a Caja Rioja. El consell d'administració de la nova entitat tindrà 21 membres, mentre que la Comissió Executiva la integraran 11 persones.
La fusió freda permetrà Caixa Laietana mantenir la seva personalitat jurídica, activitat comercial, marca corporativa en els seus territoris així com òrgans de govern i obra social. Pel que fa les àrees d'influència, Caixa Laietana seguirà tenint presència a la demarcació de Girona i Barcelona. El mateix passarà amb la resta de caixes a les seves àrees d'influència, de manera que el solapament d'oficines es minimitzarà.
Fusió avortada amb Caixa Penedès
Els primers rumors d'una possible fusió de Caixa Laietana la van relacionar l'any 2009 amb Caixa Penedès. De fet, totes dues entitats varen endegar un procés de fusió el 25 de novembre, però només un mes després van aturar les negociacions. Deien que es tractava d'una aturada 'temporal', però les converses mai es van reprendre i es va trencar definitivament la possible fusió el passat 30 d'abril.