
El nivell C no serà requisit imprescindible per als professors universitaris
El decret aprovat pel Govern obre la possibilitat a que les universitats acreditin el coneixement de català dels docents
Després de l'estira-i-arronsa amb els rectors i la polèmica als mitjans espanyolistes, el Govern ha aprovat aquest dimarts el decret per garantir el coneixement suficient del català dels professors universitaris. Finalment el text fixa que el nivell de coneixement català exigible serà el que permeti assegurar la competència del professorat 'per participar de formada adequada i amb correcció en les situacions comunicatives que requereixin les tasques acadèmiques'. A la pràctica, això significa que el nivell C no serà requisit imprescindible per als professors universitaris -entre els quals ja no es compten visitants i casos semblants- que imparteixin classes a les universitats catalanes, ja que la mateixa universitat que els contracti podrà acreditar el coneixement 'suficient' de català del professorat. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha assegurat que 's'obre un ventall de gran flexibilitat en el qual importa més el fet de poder entendre i atendre que no pas cap altra circumstància d'acreditació de nivells de caràcter administratiu pel que fa la competència lingüística'.
La portaveu del Govern, Aurora Masip, ha explicat que es tracta d'un decret 'que dóna compliment a la Llei d'universitats' on es fixa que el professor universitari, excepte el visitant i casos semblants, 'ha de conèixer les dues llengües oficials d'acord amb el que marquen les tasques i on es fixa que s'han de garantir els drets d'estudiants universitaris a rebre l'ensenyament en català'. Així mateix, ha destacat que 'reconeix un marge d'actuació a cada universitat d'acord amb l'autonomia universitària'.El conseller Nadal ha assegurat que el decret que s'ha aprovat 'atén a tots els requeriments en matèria lingüística de la legislació vigent i atén als requeriments de la Unió Europea pel que fa al multilingüisme a les universitats'. 'S'ha d'acreditar el català, el castellà, l'anglès, el francès o l'italià si s'ensenya aquesta llengua', ha apuntat.
Nadal també ha dit que 'és molt evident que hi ha terminis per la seva aplicació i hi ha cinc maneres diferents d'acreditar-ho que són lliures per a cada universitat que pot triar el mètode per fer-ho'. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que 's'obre un ventall de gran flexibilitat en el que més importa el fet de poder entendre i atendre que no pas cap altre circumstància d'acreditació de nivells de caràcter administratiu pel que fa la competència lingüística'.
Mitjans d'acreditació
Així, tal com indica el decret, els mitjans d'acreditació de coneixements de català són el certificat de referència de nivell de suficiència de català (nivell C) de la Generalitat; qualsevol dels títols, diplomes i certificats que es consideren equivalents al nivell C; els certificats de suficiència en llengua catalana expedits per la universitat corresponent que es consideren equivalents al certificat de suficiència de català de la Generalitat; així com el certificat de coneixement suficient lingüístic docent que emetrà la universitat i que es podrà obtenir rebent una formació específica organitzada per la universitat i superar-la o mitjançant una avaluació a càrrec dels serveis lingüístics de la universitat. Una mesura que deixa en les mans de la universitat l'acreditació del coneixement del català.
A més, hi ha altres mitjans per acreditar el coneixement del català com 'persones aspirants que ho han fet en l'ensenyament obligatori amb la presentació d'algun dels títols de l'ensenyament reglat no universitari que es consideren equivalents al nivell de suficiència de català, d'acord amb la normativa vigent'; 'les persones aspirants que amb la possessió del títol exigit com a requisit específic de participació a la convocatòria acreditin amb la presentació d'aquest mateix títol que tenen el nivell de coneixement exigit o superior'; 'les persones aspirants que hagin participat i obtingut plaça en processos anteriors de selecció i d'accés de professorat per accedir a una universitat en què hi hagués establerta una prova de català del mateix nivell o superior, mitjançant la presentació de la certificació que així ho acrediti'.
També es pot acreditar amb la superació d'una prova específica de coneixements de llengua catalana, la realització de la qual han de preveure les bases de les convocatòries dels processos selectius amb caràcter obligatori i eliminatori.
Així mateix, els nous professors funcionaris i contractats de les universitats públiques i el professorat contractat de les privades hauran d'acreditar el nivell suficient de català, tenint en compte l'autonomia de les universitats per a la selecció, formació i promoció del professorat. En canvi, els que ja treballen a la universitat hauran d’acreditar el coneixement de català només si volen participar en un nou procés de selecció de plaça.
Exempcions al decret
El decret ha fixat com a exempcions els professors visitants, els professors emèrits i els que desenvolupin una activitat acadèmica honorària de les universitats públiques, així com el professorat de categories anàlogues a aquestes que les universitats privades determinin. Les universitats, d'acord amb la seva normativa interna, poden eximir el professorat de l'acreditació del requisit del coneixement del català, en funció de la temporalitat o de les característiques específiques de les tasques acadèmiques vinculades només a la recerca o a la docència en terceres llengües.
Nadal ha explicat que hi ha un termini de dos anys per a les universitats i per les persones que ho han d'acreditar. El decret, ha indicat, 'es començarà a aplicar l'endemà de la seva publicació i tindran sis mesos per aprovar la normativa interna que triïn'.
El Govern ha aprovat així finalment aquest decret. Un decret que en un primer moment el conseller responsable d'universitats, Josep Huguet, va dir que 'els nous professors o els que hi ha ara a la universitat que volen accedir a noves places caldrà que tinguin la acreditació bàsica de català, que és aquella que se'n diu el nivell C, que ve a ser el de suficiència de català'. Un dia després el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va manifestar, com a portaveu del Govern, que el decret llei que preparava el Govern no obligaria als professors universitaris a tenir 'el nivell C'.
Poc després Huguet va destacar que el decret estava 'plenament consensuat' i va remarcar que 'per arribar a Govern prèviament es van haver d'arribar a acords tant amb els altres socis de Govern com amb els rectors de les universitats catalanes'.
Notícies relacionades
- Huguet avisa que els detractors del català a la universitat poden tornar a governar 03.09.2010.
- Vidal Quadras titlla Huguet d''aldeano' i 'paleto' per voler fixar un mínim de coneixement lingüístic a les universitats 01.09.2010.
- Corbacho es mostra favorable que els professors universitaris acreditin el nivell C de català 01.09.2010.
- El nivell C de català serà obligatori pels professors universitaris 31.08.2010.