directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El nivell C no serà requisit imprescindible per als professors universitaris

El decret aprovat pel Govern obre la possibilitat a que les universitats acreditin el coneixement de català dels docents

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Després de l'estira-i-arronsa amb els rectors i la polèmica als mitjans espanyolistes, el Govern ha aprovat aquest dimarts el decret per garantir el coneixement suficient del català dels professors universitaris. Finalment el text fixa que el nivell de coneixement català exigible serà el que permeti assegurar la competència del professorat 'per participar de formada adequada i amb correcció en les situacions comunicatives que requereixin les tasques acadèmiques'. A la pràctica, això significa que el nivell C no serà requisit imprescindible per als professors universitaris -entre els quals ja no es compten visitants i casos semblants- que imparteixin classes a les universitats catalanes, ja que la mateixa universitat que els contracti podrà acreditar el coneixement 'suficient' de català del professorat. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha assegurat que 's'obre un ventall de gran flexibilitat en el qual importa més el fet de poder entendre i atendre que no pas cap altra circumstància d'acreditació de nivells de caràcter administratiu pel que fa la competència lingüística'.

universitat catalana estiu calor joves classe
Comparteix
   


Etiquetes
La portaveu del Govern, Aurora Masip, ha explicat que es tracta d'un decret 'que dóna compliment a la Llei d'universitats' on es fixa que el professor universitari, excepte el visitant i casos semblants, 'ha de conèixer les dues llengües oficials d'acord amb el que marquen les tasques i on es fixa que s'han de garantir els drets d'estudiants universitaris a rebre l'ensenyament en català'. Així mateix, ha destacat que 'reconeix un marge d'actuació a cada universitat d'acord amb l'autonomia universitària'.

El conseller Nadal ha assegurat que el decret que s'ha aprovat 'atén a tots els requeriments en matèria lingüística de la legislació vigent i atén als requeriments de la Unió Europea pel que fa al multilingüisme a les universitats'. 'S'ha d'acreditar el català, el castellà, l'anglès, el francès o l'italià si s'ensenya aquesta llengua', ha apuntat.

Nadal també ha dit que 'és molt evident que hi ha terminis per la seva aplicació i hi ha cinc maneres diferents d'acreditar-ho que són lliures per a cada universitat que pot triar el mètode per fer-ho'. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que 's'obre un ventall de gran flexibilitat en el que més importa el fet de poder entendre i atendre que no pas cap altre circumstància d'acreditació de nivells de caràcter administratiu pel que fa la competència lingüística'.

Mitjans d'acreditació

Així, tal com indica el decret, els mitjans d'acreditació de coneixements de català són el certificat de referència de nivell de suficiència de català (nivell C) de la Generalitat; qualsevol dels títols, diplomes i certificats que es consideren equivalents al nivell C; els certificats de suficiència en llengua catalana expedits per la universitat corresponent que es consideren equivalents al certificat de suficiència de català de la Generalitat; així com el certificat de coneixement suficient lingüístic docent que emetrà la universitat i que es podrà obtenir rebent una formació específica organitzada per la universitat i superar-la o mitjançant una avaluació a càrrec dels serveis lingüístics de la universitat. Una mesura que deixa en les mans de la universitat l'acreditació del coneixement del català.

A més, hi ha altres mitjans per acreditar el coneixement del català com 'persones aspirants que ho han fet en l'ensenyament obligatori amb la presentació d'algun dels títols de l'ensenyament reglat no universitari que es consideren equivalents al nivell de suficiència de català, d'acord amb la normativa vigent'; 'les persones aspirants que amb la possessió del títol exigit com a requisit específic de participació a la convocatòria acreditin amb la presentació d'aquest mateix títol que tenen el nivell de coneixement exigit o superior'; 'les persones aspirants que hagin participat i obtingut plaça en processos anteriors de selecció i d'accés de professorat per accedir a una universitat en què hi hagués establerta una prova de català del mateix nivell o superior, mitjançant la presentació de la certificació que així ho acrediti'.

També es pot acreditar amb la superació d'una prova específica de coneixements de llengua catalana, la realització de la qual han de preveure les bases de les convocatòries dels processos selectius amb caràcter obligatori i eliminatori.

Així mateix, els nous professors funcionaris i contractats de les universitats públiques i el professorat contractat de les privades hauran d'acreditar el nivell suficient de català, tenint en compte l'autonomia de les universitats per a la selecció, formació i promoció del professorat. En canvi, els que ja treballen a la universitat hauran d’acreditar el coneixement de català només si volen participar en un nou procés de selecció de plaça.

Exempcions al decret

El decret ha fixat com a exempcions els professors visitants, els professors emèrits i els que desenvolupin una activitat acadèmica honorària de les universitats públiques, així com el professorat de categories anàlogues a aquestes que les universitats privades determinin. Les universitats, d'acord amb la seva normativa interna, poden eximir el professorat de l'acreditació del requisit del coneixement del català, en funció de la temporalitat o de les característiques específiques de les tasques acadèmiques vinculades només a la recerca o a la docència en terceres llengües.

Nadal ha explicat que hi ha un termini de dos anys per a les universitats i per les persones que ho han d'acreditar. El decret, ha indicat, 'es començarà a aplicar l'endemà de la seva publicació i tindran sis mesos per aprovar la normativa interna que triïn'.

El Govern ha aprovat així finalment aquest decret. Un decret que en un primer moment el conseller responsable d'universitats, Josep Huguet, va dir que 'els nous professors o els que hi ha ara a la universitat que volen accedir a noves places caldrà que tinguin la acreditació bàsica de català, que és aquella que se'n diu el nivell C, que ve a ser el de suficiència de català'. Un dia després el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va manifestar, com a portaveu del Govern, que el decret llei que preparava el Govern no obligaria als professors universitaris a tenir 'el nivell C'.

Poc després Huguet va destacar que el decret estava 'plenament consensuat' i va remarcar que 'per arribar a Govern prèviament es van haver d'arribar a acords tant amb els altres socis de Govern com amb els rectors de les universitats catalanes'.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
14 de setembre de 2010, 19.14 h

Seguim perdent el temps, embolicant la troca i desmoralitzant el personal. Independència i fora punyetes, tripartits, pluja fina i demés tonteries. Així no anem enlloc i els espanyols (els d'espanya i els de Catalunya) se'ns en foten.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Voltaire fletxa Rias Baixas
14 de setembre de 2010, 18.39 h

Estan bojos' Com volem tenir un pais de primera sense una llengua de primera'? O sigui, als professors de Secundaria totes les dificultats que calguin ( m'agradaria fer passar pel trangol de aprovar el nivell C de catala a mes d'un conseller d'Ensenyament, de cultura o al president de la Genialitat ) i en canvi als "senyorets" de l'universitat ( vinguts de tot arreu i sense la mes minima sensibilitat cap a lo que representa Catalunya ) se'ls hi obrir les portes de bat a bat per a donar-nos lli... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Francesc fletxa Lloret de Mar
14 de setembre de 2010, 17.22 h

Una nova abaixada de pantalons.
A Catalunya TOT en catala, la resta son llengues estrangeres.

VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.