directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els professors universitaris disposaran de dos anys per acreditar el seu nivell de català

Es considera que és el temps mínim per poder entendre una llengua

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els professors universitaris disposaran de dos anys per acreditar el nivell de suficiència del català. Així ho marca el decret per garantir el coneixement suficient del català als professors universitaris, que concretament s'aplica sobre el professorat funcionari i contractat dels centres públics i el contractat dels privats. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha defensat aquest dimarts que aquest document permetrà millorar la qualitat de la docència i donar compliment als drets dels alumnes. El decret, aprovat aquest dimarts pel Govern, fixa un nivell mínim de coneixement de la llengua catalana, que es pot acreditar mitjançant cinc vies.

Comparteix
   


Etiquetes
En principi, el coneixement del nivell de suficiència de català serà exigible en el moment de la contractació, però el decret deixa autonomia a les universitats perquè, si ho justifiquen, aquesta acreditació es faci amb posterioritat al procés d'accés i selecció amb l'objectiu d'afavorir la captació de talent.

En aquests casos, les universitats establiran els procediments a seguir perquè en un termini màxim de dos anys, aquests professionals tinguin el nivell exigit. Des del Departament defensen que s'han establert dos anys seguint un criteri tècnic, ja que aquest és el temps mínim per assegurar que una persona entén l'idioma.

Huguet ha assegurat que aquest requisit 'no serà una barrera' per aconseguir que professors estrangers amb talent donin classe a les universitats catalanes. Ha dit que el sistema acordat és 'molt flexible' i ha afirmat que no hi haurà 'cap problema amb la llengua'. A més, ha explicat que des del 2004 un total de 2.000 professors ja han acreditat el seu nivell de català.

El decret però no només es centra en el català, sinó que també estableix la necessitat d'acreditar el castellà –i remet a la normativa estatal vigent- i terceres llengües per a professors que vulguin impartir classe en algun d'aquests idiomes. També menciona l'occità i estableix que les universitats poden preveure en les convocatòries dels concursos de selecció el coneixement d'aquesta llengua com a mèrit.

Universitats avançades

Les universitats disposen de sis mesos, des de l'entrada en vigor del decret, per aprovar una normativa interna que garanteixi el seu compliment. Tot i això, hi ha sis universitats que ja havien tractat aquesta matèria amb reglament o amb algun tipus de normativa. Aquests centres són la Universitat de Barcelona (UB), l'Autònoma de Barcelona (UAB), la Pompeu Fabra (UPF), la de Girona (UdG), la de Lleida (UdL) i la Rovira i Virgili (URV).

El conseller també ha apuntat que les universitats que facin una aposta més gran pel multilingüisme rebran més finançament. Entre el 2006 i el 2010 el Govern contempla un pressupost d'entre 20 i 25 milions per repartir segons els objectius lingüístics.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
quina pena fletxa Barcelona
17 de setembre de 2010, 00.41 h

El català pels professors de la universitat catalana, amb vaselina

Marxa enrere en el decret sobre el nivell d'acreditació del coneixement lingüístic del professorat de les universitats catalanes,que rebaixa les exigències. També obligaran un nivell de coneixement de l'espanyol
Lluny de la primera embranzida sobre l'obligatorietat del català a les universitats catalanes, el Govern ha baixat el to i les exigències. Aquest matí, l'executiu català ha aprovat el decret sobre l'acreditaci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Republicà fletxa Barcelona
15 de setembre de 2010, 23.12 h

GRAN FEINA D´ERC !!!! UNA ALTRE VICTÒRIA !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Sebastià fletxa Barcelona
15 de setembre de 2010, 19.41 h

Molts i molts alumnes li volem preguntar a Montilla si farà quelcom per democratitzar els professors que prohibeixen els alumnes estudiar i fer els exàmens en la llengua pròpia de Catalunya, obligant-nos dictatorialment a estudiar i fer exàmens en castellà per imperatiu de càtedra i militància política ultra-espanyolista.
Volem que ens asseguri que la imposició del castellà per part del professorat 'no serà mai un element dissuasiu' per fer sortir el talent de l'alumnat a les univers... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Manel fletxa Barcelona
15 de setembre de 2010, 10.42 h

#3 És una excel·lent notícia, i diu molt de la covardia i inoperància de la sociovergència, que durant els 23 anys del "osai català" va ser incapaç de fer una cosa semblant. I ara encara ha calgut fer mil negociacions per fer signar alguns universitaris acomplexats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Santi fletxa Manresa
15 de setembre de 2010, 10.06 h

Gràcies conseller Huguet. Bona feina!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Tomppa fletxa Sabadell
15 de setembre de 2010, 06.56 h

Problema es nens de feixistes a Catalunya, hi ha la gent que entra a escoles catalanes i no volen parlar en català perquè són a Espanya un gran i lliure ( diuen que fa vergonya o que dominen millor castellà etc. però resulta es lo mateix ).


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Carles fletxa Barcelona
15 de setembre de 2010, 06.38 h

Dos anys, el temps mínim per a aprendre una llengua?
A les escoles, els nens que arribem a mig curs en tenen prou amb uns pocs mesos...
Com no ho ha de poder fer un professor universitari?
Només els alumnes més retrassadets poden tardar més d'un any a entendre el català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.