directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 11:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Ens cal un Estat, prenem-lo l’1-O

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Pressionat durant les primeres hores, abans de llançar la campanya de fugida endavant, el govern espanyol va anunciar fugaçment que el Cos de Mossos d’Esquadra tindria accés directe a l’Europol a partir de setembre. Naturalment, a posteriori, tot i el que estableix la norma que regula l’ens i com demostren els fets de la connexió directa atorgada a l’Ertaintza, el gabinet de Rajoy ha dit que no, que quinze mort no són res comparat amb el suport als seus pressupostos. I així, dels creadors de no podeu tenir seleccions esportives sense un estat, ni llengua oficial a Europa sense estat, arriba ara no podeu ser a les organitzacions internacionals de seguretat sense estat: prenem nota, solucionem-ho el primer d’octubre. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
IMATGE. El comportament de la Casa Reial arran dels atemptats ha estat un dels elements més vomitius que hem vist aquests dies. Costa de creure i tot. Qui els aconsella? L’aprofitament descarnat resulta difícilment qualificable sense incórrer en delictes que porten directament a l’Audiència Nacional. La petició expressa de poder captar fotografies amb les víctimes, el comerç d’imatges amb nens i l’exhibició de cares demacrades a la premsa del cor. Fa moltíssima vergonya. Ha fet molt bé el Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de demanar-los que retirin de la xarxa les imatges amb criatures. La Casa Reial ha respost que tenia permis per difondre-les, dels afectats i dels centres hospitalaris. I què! Però no veuen la manca d’ètica que representen. Desenes d’autoritats de tota mena han visitat els ferits i les seves famílies, però les úniques imatges que hem vist als mitjans han estat les dels borbons. Són uns campions.

INDEPENDÈNCIA. Així va anar la primera vegada. I la història, diuen, sempre torna. És curiós. Després de successives ràzzies estivals contra el comtat de Barcelona, l’any 985 el gran cabdill sarraí Almansor preparà un gran exèrcit que travessà les fronteres del Califat de Còrdova i penetrà al comtat derrotant a camp obert Borrell II sortit d’emergència a enfrontar-s’hi. Els musulmans iniciaren l’atac a Barcelona llançant amb una màquina de setge sobre la ciutat els cinc-cents caps dels cristians morts en combat. El saqueig fou intens i destructiu, tot i la demanda catalana d’ajut al rei franc. El 988, Borrell II, a la vista del desemparament del qual havien estat objecte optà per no renovar el pacte de vassallatge amb Hug Capet, fet que suposà la independència de fet dels comtats sota el seu poder. No em negareu que la segona independència, cinc-cents caps a banda, no té una semblança sorprenent.

MANIFESTACIÓ. L’independentisme fa anys que denuncia els vincles dels Borbons amb les dinasties que són al darrera del finançament del salafisme. Pare i fill han fet de mitjancers en la venda d’armes, la signatura de contractes públics de grans infraestructures (com ara el famós AVE a la Meca) o adquisicions de cru. Molts afirmen que una part important de la fabulosa fortuna patrimonial dels Borbons s’ha fet a base de comissions dels amics del Golf, amb les farres als Grans Premis de F-1 com a gran festa anual de trobada. Parlem, a més, d’una dinastia que hereva del responsable de la més terrorífica acció terrorista de la història de Barcelona, sostinguda durant catorze mesos entre 1713 i 1714, amb milers i milers de bombes llançades contra la població civil, fins i tot la refugiada a les platges. Que ara ens hagin demanat posar-nos al seu darrera per manifestar-nos contra el terror ha estat d’una crueltat extraordinària.

MENTIR. El paper de la premsa espanyola aquests dies ha estat l’habitual en la darrera fase del procés d’independència: de pena. Qualsevol aproximació a la veritat és mera coincidència. Editorials, acudits i simples “informacions”, tot al servei del desprestigi de les institucions catalanes que governa l’independentisme polític. Girar la realitat cent-vuitanta graus cada dia, sense descans. Acusar-te del que et fan. Cada dia. Sense treva. Mentir, per exemple, sobre l’absència falsa del conseller Toni Comín (arribat a Barcelona des de Prada de Conflent en poques hores) i amagar alhora l’absència durant tres dies del ministre d’exteriors espanyol, de vacances pagades a sudamèrica. La traca final, identificar el conductor de l’atropellament massiu de les Rambles com a independentista i voluntari d’un referèndum que no té encara voluntaris. I direu que són els de sempre, però no. Aquesta darrera informació signada per la Sexta, que se suposava que eren els progressistes.

PROPAGANDA. En els nostres temps d’hiperconnectivitat, la responsabilitat dels mitjans continua essent enorme, especialment en circumstàncies tan especials com les que hem viscut aquests dies. Treballar al servei de la veritat i de la democràcia, evitant convertir-se en portaveu dels missatges que els adversaris de la veritat i la democràcia lluiten per dinfondre, de l’odi que volen inocular a la societat. Per això va resultar bastant sorprenent comprovar de quina manera algunes televisions i mitjans digitals (inclòs el TN de TV3) difonien en “prime time” un video d’Estat Islàmic reivindicant els atacs de Barcelona i Cambrils i advertint Al-Andalus que la seva lluita per recuperar el domini de la península no s’acabarà mai. L’afany per aconseguir un clic o un espectador més no pot passar per difondre la fastigosa propaganda del terrorisme. Més encara quan, com en el cas on es trobem, Estat Islàmic basa una part de la seva força en l’impacte visual de les seves proclames.

QUIETISME. L’habitual paràlisi del president del govern espanyol ens va salvar del penúltim cartutx per a evitar la independència. Diuen que no n’era partidari, però es veu que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría anava boja la nit dels atemptats per convèncer els seus propis i el PSOE de la conveniència d’elevar l’alerta terrorista a nivell cinc i amb això forçar el desplegament de l’exèrcit als llocs clau de Catalunya. Si Rajoy no hagués estat de vacances a Lugo, potser el govern espanyol podria haver-se reunit d’urgència en les primeres hores posteriors a l’atropellament i actuar sense contemplacions. Amb el pas de les hores i l’acció efectiva del govern català damunt del terreny, l‘oportunitat es va esfumar. Naturalment, només el temps dirà, però potser, en un sentit i en un altre (eficiència catalana i desmenjament espanyol), les hores immediatament posteriors a l’atropellament mortal i fins a l’acció de Cambrils van ser molt, però molt decisives.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
BEJOTA fletxa bcn
18 de setembre de 2017, 18.26 h

CATALUÑA
El Financial Times considera que ninguna proclamación de la independencia de Cataluña tendría "legitimidad política".
Economía
8.000 empresas han abandonado Cataluña en los últimos diez años
El desafío secesionista y la elevada presión fiscal impulsan la deslocalización hacia otras autonomías .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
28 d'agost de 2017, 11.12 h

TURURUT! PER LA PREMSA DE LA CAVERNA, AMPLIADA AL PAIS,EL PERIODICO, LA VANGUARDIA, L'ABC, DIU EL MATEIX QUE EL 1905, SATISFETS PER L'ATAC DELS MILITARS DE LA CASERNA,MILLOR CUARTEL, DEL BRUC INCENDIANT EL CUCUT I LA VEU DE CATALUNYA, ELS ESGÜELLS DE RATES, DEL DIA A DIA, NO SÓN RES MÉS. L'ABC PREMIANT A JORDI PUJOL, COM A MEJOR ESDPAÑOL DE L'AÑO, ARA LI TOCA,FER-HO AMB JAVIER PEREZ ANDUJAR I L'ADA COLAU, QUE EN SÓN MEREIXEDORS D'AITAL TÍTOL MEJORES ESPAÑOLES DE L'AÑO,2017.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
28 d'agost de 2017, 09.26 h


A MI LO QUE ME DA VERGÜENZA NO ES NI SER FASCISTA NI SER MARICONA NI SER HIJO DE PROSTITUTA, A MI LO QUE ME DA VERGÜENZA ES SER UN FASCISTA MARICÓN E HIJO DE PUTA, TODO A LA VEZ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
28 d'agost de 2017, 08.30 h

Tot el que fan és carregar-nos de raons per dir-los adéu. Que no ens serveixen, això ja ho sabíem, no ens són útils, vaja, a l´hora de defensar-nos d´un perill exterior. Que som autosuficients i si ho hem de fer tots sols i sense ajuda, no cal contribuir a les SEVES despeses . Que l´enemic el tenim a dintre casa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
27 d'agost de 2017, 16.13 h

#10 Per començar tu no ets català, jo si però tu no, tu ets un immigrant mantingut


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
27 d'agost de 2017, 15.56 h

#10

PERÓ TU TENS VERGONYA........?UN BON TALIBÀ COM TU, NO HA DE TINDRE VERGONYA, CARITAT NI HUMANITAT........I AXIS ES ESPAÑA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
27 d'agost de 2017, 14.06 h

A MI LO QUE ME DA VERGUENZA ES EL SILENCIO DURANTE AÑOS Y AÑOS DE LOS NAZIS SOBRE EL PATROCINIO DE LA CAMISETA DEL FC BARCELONA Y AHORA SE RASGEN LAS VESTIDURAS PORQUE VENDAMOS RECAMBIOS, UNIFORMES Y BARCOS A QUATAR O ARABIA SAUDITA.

A MI LO QUE ME DA VERGUENZA ES QUE EL SABADO LOS NAZIS SE OLVIDARAN DE CULPAR A LOS TERRORISTAS CRIADOS EN RIPOLL Y ECHARAN LAS CULPAS A SU MAJESTAD FELIPE VI.

A MI LO QUE ME DA VERGUENZA ES QUE ANC Y OMNIUM POLITIZARAN LA MANIFESTACION DEL SABADO PARA SUS ESPU... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
27 d'agost de 2017, 11.28 h

Jo vull ser rei. https://www.youtube.com/watch?v=YRaLcQwQg74

Sort que només falten 34 dies pel Referèndum i la restauració de l'estat català serà un fet i ens traurem els absolutistes del damunt! ||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
APAÑAMELAPELA fletxa II*II Republica Catalana II*II
27 d'agost de 2017, 10.54 h

#1


Pero tranquil, guanyarem el referendum, guanyara el "SI"
Si l'haguessim de perdre, ja l'hauriem celebrat.
Amb l'atemptat els ha sorti el tret per la culata.
Ahir ho van tornar a comorobar.




Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
APAÑAMELAPELA fletxa II*II Republica Catalana II*II
27 d'agost de 2017, 10.49 h

#1


Quanta rao tens company.
Si perdem el referendum, ens aniquilaran, la repressio sera brutal,
començant per la llengua.



Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.