Llum verda a una altra llei de desconnexió: la de la seguretat social catalana
El text crea una agència que coordinarà totes les prestacions socials
El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una de les anomenades lleis de desconnexió, la de l'Agència Catalana de Protecció Social, que crea un organisme per coordinar totes les prestacions i serveis socials i es prepara per la possible assumpció de noves competències en cas que Catalunya fos un estat independent. JxSí i la CUP han votat a favor de la llei i han rebutjat les esmenes presentades per PSC, CSQP i Cs.
Moment de la votació al Parlament per aprovar la llei de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social
© Josep Ramon Torné
Comparteix
TweetEtiquetes
La llei crea l'Agència Catalana de Protecció Social, l'organisme encarregat de desplegar el sistema de protecció social de Catalunya, centralitzar les prestacions que en cada moment siguin competència de la Generalitat, organitzar i gestionar els recursos del sistema de serveis socials, i els altres que en un futur se li puguin atribuir, i representar el Govern a les institucions internacionals en matèria de protecció social.
La llei determina que el president de l'Agència ha de ser nomenat pel Parlament, a proposta del Govern, i que l'ens s'ha de finançar, entre altres fonts, amb els recursos derivats de les contribucions al sistema de protecció social en el marc de les competències que en cada moment tingui atribuïdes la Generalitat.
74 esmenes reservades
74 esmenes reservades
El text ha arribat al Ple amb 74 esmenes reservades, totes conjuntes dels grups del PSC i de CSQP, i amb 10 esmenes subsegüents al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (1 de JxSí, 8 de conjuntes del PSC i CSQP i 1 de Cs).
El Consell va dictaminar, a sol·licitud del PSC i de CSQP, que l'apartat segon de la disposició transitòria primera, que estableix que "per dotar-se del personal necessari per a dur a terme les tasques que li són pròpies, ha de tenir en una consideració especial el personal que acrediti experiència en el sistema de seguretat social i de protecció social", vulnera l'article 23.2 de la Constitució, que estableix que "els ciutadans tenen dret a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que assenyalin les lleis".
D'aquesta manera es determinava que el redactat prioritzava un segment per davant d'altres de la població, i això seria inconstitucional.
En canvi, l'òrgan consultiu va avalar la resta d'articles qüestionats per PSC i CSQP. Tot i així, fa algunes recomanacions per raons de tècnica legislativa. El dictamen considerava que s'ha de modificar el redactat dels articles 3.1 b i 14.3 b per suprimir els incisos "en cada moment", així com les referències del mateix tipus que es contenen en el preàmbul.
Notícies relacionades
- La CUP entrega una butlleta a la delegació del Gobierno 07.09.2017.
- Alcaldes signen decrets per donar suport a l'1-O 07.09.2017.
- La Guàrdia Civil busca material de l'1-O en una impremta de Constantí 07.09.2017.
- El Parlament designa els 5 membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O 07.09.2017.
- El Govern publica com serà el referèndum i la butlleta 07.09.2017.
- El Gobierno aprofitarà el mateix recurs que va utilitzar el feixisme italià i alemany 07.09.2017.
- El PSC comença la campanya del referèndum 07.09.2017.
- Puigdemont signa i promulga la llei del referèndum 06.09.2017.
- [Vídeo] Àngels Martínez protagonitza el moment més emotiu retirant les banderes espanyoles de l'hemicicle 06.09.2017.
- [Vídeo] Arrimadas apel·la als déus per entendre els sobiranistes 06.09.2017.