directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Els Mossos desarticulen una xarxa de falsificadors d'obres d'art en una operació conjunta amb l'FBI i els Carabinieri

Les obres es venien per Internet per entre 1.500 i 20.000 euros

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els Mossos d'Esquadra ha participat en una investigació conjunta amb els Carabinieri i els cossos nord-americans de l'FBI i de l'USPIS que ha culminat amb la desarticulació d'una xarxa que falsificava obres d'artistes com Picasso, Miró, Botero, Tàpies o Dalí, entre d'altres, i que distribuïa les còpies falses als Estats Units i a països europeus. Durant l'operació s'han comissat un miler d'obres, que es venien al mercat a preus de fins a 20.000 euros. També, s'han arrestat vuit persones, sis de les quals, espanyoles, i s'han fet registres a una galeria d'art de Granollers, a una casa de Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental) i a una empresa d'arts gràfiques de Barcelona, entre d'altres.
joan miró falsa
Comparteix
   

El Grup de patrimoni històric de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra ha participat en una investigació conjunta amb els seus homòlegs italians (Comando Caribinieri tutela patrimonio culturale), nord-americans de l'FBI (Federal Bureau of Investigation), i United States Postal Inspection Service (USPIS), que ha culminat amb la desarticulació d'una xarxa que falsificava obra gràfica de diferents artistes de reconegut prestigi.

La investigació va iniciar-se el 2006, després que les autoritats nord-americanes constatessin un increment substancial de les denúncies relacionades amb la compra d'obres d'art falsificades. En primera instància, l'FBI va comprovar que el nombre de perjudicats estava al voltant del miler. La gran majoria d'aquestes persones havien adquirit aquestes obres a través d'una pàgina web de subhastes d'abast mundial.

L'equip policial nord-americà va aconseguir concretar l'organigrama dels principals membres d'aquesta xarxa als Estats Units, que eren gairebé tots ells propietaris de galeries d'art que, de manera conscient, aprofitaven la seva credibilitat per col·locar al mercat les obres d'art falsificades a través d'Internet. D'altra banda, les obres les venien per un preu que oscil·lava entre 1.500 i 20.000 euros. La investigació als Estats Units també va permetre situar l'origen de les falsificacions a Catalunya i Itàlia, de manera que van demanar la col·laboració dels cossos policials competents a cada lloc, Mossos d'Esquadra i els Carabinieri, respectivament.

Va ser l'abril de l'any passat, per tant, quan es va iniciar la investigació per part del Grup de patrimoni històric dels Mossos en un operatiu que van batejar com a 'Picture'. Després d'identificar i localitzar els responsables de les falsificacions i els distribuïdors inicials, a finals del mes de novembre es va procedir a la seva detenció i a la desarticulació de l'organització a Catalunya.

En concret, es van detenir vuit persones, de les quals, sis de nacionalitat espanyola, un italià i un francès. D'aquestes, dues persones eren de nacionalitat espanyola relacionades amb la falsificació i sis, amb la distribució de les obres, entre elles, tres responsables de galeries i el propietari d'una empresa d'arts gràfiques a Catalunya que feia les reproduccions, a més d'una persona italiana i una de francesa.

En el marc del mateix dispositiu policial, es van dur a terme cinc entrades i perquisicions a Barcelona (dos domicilis, un magatzem, la seu de l'empresa d'arts gràfiques i una galeria d'art), una entrada a Granollers a una galeria d'art, i una última a un domicili de Lliçà d'Amunt. En aquests escorcolls van ser presents en qualitat d'observadors agents de l'FBI i del USPIS. El resultat d'aquestes entrades va ser el comís d'un miler d'obres d'art presumptament falses dels artistes esmentats anteriorment amb els seus corresponents certificats d'autenticitat, que també haurien estat falsificats.

El material intervingut d'artistes com Miró, Picasso, Dalí o Tàpies està sent examinat per les fundacions i museus de Catalunya que donen fe de l'autenticitat de l'obra d'aquests artistes. Pel que fa a les obres d'autors estrangers, s'estan fent les gestions oportunes perquè les fundacions d'aquests artistes puguin també participar en la valoració del frau. D'altra banda, en un dels domicilis de Barcelona que es van escorcollar es va localitzar una partida important de falsificacions enllestida per ser enviades immediatament als Estats Units. En els escorcolls també es van recollir ordinadors, telèfons i gravacions que s'estan analitzant i que podrien aportar més dades a la investigació. De fet, ja s'han pogut establir contactes i lligams entre els detinguts a Catalunya i la branca de la xarxa establerta a Itàlia. En el moment en què s'enllesteixi la investigació per part dels Carabinieri, tot apunta que es podrà donar per tancada l'operació.

Des del Grup de patrimoni històric dels Mossos s'ha volgut destacar la 'perfecte' coordinació amb què han treballat tots els cossos policials implicats, mantenint contactes periòdics que han facilitat l'èxit de l'operació. Fins i tot, ha donat peu que l'equip policial nord-americà es desplacés en nombroses ocasions des de la seva seu a Chicago fins a Barcelona per aportar personalment la informació que es considerava d'interès per la causa i informar directament la jutgessa i la fiscal que entenen del cas.

Roda de premsa a Chicago


El comissari Antoni Permanyer, cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos, ha participat aquest dimecres al migdia (hora nord-americana) a Chicago en una roda de premsa presidida pel fiscal en cap del districte nord de l'Estat d'Illinois i amb representants de l'FBI i l'USPIS per explicar la investigació conjunta d'aquest tres cossos policials que ha permès desarticular aquesta xarxa internacional de falsificació i distribució d'obres d'art arreu del món.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.