
Sobrequés: 'El PSC està ancorat en la defensa d'un Estatut que fa aigües pels quatre costats'
Veu el PSOE com una 'hipoteca' per al PSC perquè li resta 'credibilitat catalanista'
L'històric exdirigent del PSC Jaume Sobrequés creu que l'aliança amb el PSOE és una 'hipoteca' per al PSC, ja que li resta 'credibilitat catalanista', tot i que també li aporti 'rèdits electorals'. En una entrevista a l'ACN, Sobrequés ha explicat perquè ha decidit abandonar el PSC per donar suport al president de CiU, Artur Mas. 'El PSC està ancorat en la defensa d'un Estatut que fa aigües pels quatre costats', ha argumentat l'historiador, que veu Mas com la persona que té 'més credibilitat i més força' per liderar un moviment que porti a plantejar la independència. Malgrat això, ha indicat que no vol de moment afiliar-se a CDC, tot i que no té cap inconvenient en participar en la campanya electoral.
Un cop fet públic que havia decidit abandonar la militància del PSC i donar suport explícit a Artur Mas, Sobrequés ha argumentat els motius que l'han portat a aquesta decisió, al·legant que tot és fruit d'un 'procés de mutu distanciament personal i ideològic que ve de lluny' que ha culminat en els últims mesos, amb la celebració de diferents onades de consultes independentistes i amb la sentència de l'Estatut. 'Jo defenso el dret del poble de Catalunya a decidir, i el PSC aquest pas no l'ha fet, no l'ha volgut fer', ha conclòs.I és que segons Sobrequés, la societat catalana està cada vegada més propera als plantejaments sobiranistes, però el PSC, en canvi, està 'ancorat en la defensa d'un Estatut que fa aigües pels quatre costats'. Malgrat haver canviat alguns aspectes del seu llenguatge, ha considerat que no s'ha produït 'cap canvi substancial' en els continguts profunds del PSC, canvis que la societat i ell mateix sí que han experimentat.
En preguntar-li si les relacions amb el PSOE han estat un problema en aquest sentit, Sobrequés ha remarcat que quan el PSC pacta amb els socialistes espanyols 'en treu rèdits electorals importantíssims', però alhora té una 'hipoteca', perquè aquest pacte 'li resta credibilitat catalanista'.
Tot i que no ha volgut parlar de subordinació, sí que ha indicat que 'quan el PSC no ha volgut constituir un grup propi, està indicant un tipus d'aliança amb el PSOE que té unes característiques que són prou concretes i definides'. De fet, segons Sobrequés, és el PSOE qui hauria de ser 'depenent' del PSC, 'i no és ben bé així'.
És més, l'exdirigent socialista ha recordat que si José Luis Rodríguez Zapatero és president del govern espanyol és 'única i exclusivament perquè els 25 diputats del PSC li donen el seu suport'.
L'ala catalanista en minoria
Sobrequés ha constatat que el PSC ha canviat molt, però ha remarcat que la transformació 'radical' es va produir a mitjans del anys noranta, 'quan l'opció dita catalanista o més catalanista, que tampoc no era una opció independentista, va quedar en minoria' en el congrés de Sitges. Així, segons ell, ja no es tracta de la sortida de Pasqual Maragall o de la decisió del conseller d'Economia, Antoni Castells, de no repetir en les llistes, sinó que ve d'abans.
Segons ell, fa uns quinze anys que es va instaurar en la direcció del partit 'una nova manera d'entendre la vida política, les relacions de Catalunya amb Espanya', que passen per defensar un Estatut dins del marc constitucional. Al seu parer, això s'ha demostrat que té 'uns límits, un sostre, i que aquest sostre és permanentment agredit', no només per la sentència del Tribunal Constitucional (TC), sinó per la interpretació que fan els governs de torn d'Espanya.
La qüestió del finançament és un exemple clar, ha dit Sobrequés, que ha defensat el concert econòmic que planteja el president de CiU, Artur Mas. De Mas ha remarcat que 'ha obert les portes al procés sobiranista i no li ha posat límits', i és la persona que 'té més credibilitat i més força' per liderar un moviment que porti a plantejar la independència.
En aquest sentit, ha advertit que el PSC pot perdre una part del suport social que ara té si continua allunyant-se d'aquest sentiment sobiranista que està impregnant cada cop més la societat catalana. 'El PSC ha de saber adaptar-se als nous aires que bufen al país, i en aquest aspecte, en el del sobiranisme, em sembla que no ho està fent', ha constatat. També ha apuntat que espera que els resultats electorals de les properes eleccions al Parlament no comportin una 'radicalització espanyolista del PSC'.
Això sí, també ha volgut deixar clar que la decisió de marxar del PSC és personal, i no té com a objectiu 'fer mal a ningú'. 'Jo no vaig a fer mal a ningú, vaig a fer el bé per al meu país fent allò que crec que he de fer perquè el meu país vagi endavant', ha al·legat Sobrequés, que ha assegurat que no ha buscat 'acompanyants' per aquest viatge.
Notícies relacionades
- El PSC associa la marxa de Sobrequés amb la deriva independentista de CiU 16.09.2010.
- Felip Puig respon Montilla que la manca d'escrúpols la va tenir el PSC 'tractant com va tractar Maragall' 15.09.2010.
- Sobrequés participarà aquest diumenge en un míting d'Artur Mas a Martorell 15.09.2010.
- Jaume Sobrequés se'n va del PSC per donar suport a Artur Mas 15.09.2010.