directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 19:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Sobrequés: 'El PSC està ancorat en la defensa d'un Estatut que fa aigües pels quatre costats'

Veu el PSOE com una 'hipoteca' per al PSC perquè li resta 'credibilitat catalanista'

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

L'històric exdirigent del PSC Jaume Sobrequés creu que l'aliança amb el PSOE és una 'hipoteca' per al PSC, ja que li resta 'credibilitat catalanista', tot i que també li aporti 'rèdits electorals'. En una entrevista a l'ACN, Sobrequés ha explicat perquè ha decidit abandonar el PSC per donar suport al president de CiU, Artur Mas. 'El PSC està ancorat en la defensa d'un Estatut que fa aigües pels quatre costats', ha argumentat l'historiador, que veu Mas com la persona que té 'més credibilitat i més força' per liderar un moviment que porti a plantejar la independència. Malgrat això, ha indicat que no vol de moment afiliar-se a CDC, tot i que no té cap inconvenient en participar en la campanya electoral.
Jaume Sobrequés, PSC, CiU
Comparteix
   


Etiquetes
Un cop fet públic que havia decidit abandonar la militància del PSC i donar suport explícit a Artur Mas, Sobrequés ha argumentat els motius que l'han portat a aquesta decisió, al·legant que tot és fruit d'un 'procés de mutu distanciament personal i ideològic que ve de lluny' que ha culminat en els últims mesos, amb la celebració de diferents onades de consultes independentistes i amb la sentència de l'Estatut. 'Jo defenso el dret del poble de Catalunya a decidir, i el PSC aquest pas no l'ha fet, no l'ha volgut fer', ha conclòs.

I és que segons Sobrequés, la societat catalana està cada vegada més propera als plantejaments sobiranistes, però el PSC, en canvi, està 'ancorat en la defensa d'un Estatut que fa aigües pels quatre costats'. Malgrat haver canviat alguns aspectes del seu llenguatge, ha considerat que no s'ha produït 'cap canvi substancial' en els continguts profunds del PSC, canvis que la societat i ell mateix sí que han experimentat.

En preguntar-li si les relacions amb el PSOE han estat un problema en aquest sentit, Sobrequés ha remarcat que quan el PSC pacta amb els socialistes espanyols 'en treu rèdits electorals importantíssims', però alhora té una 'hipoteca', perquè aquest pacte 'li resta credibilitat catalanista'.

Tot i que no ha volgut parlar de subordinació, sí que ha indicat que 'quan el PSC no ha volgut constituir un grup propi, està indicant un tipus d'aliança amb el PSOE que té unes característiques que són prou concretes i definides'. De fet, segons Sobrequés, és el PSOE qui hauria de ser 'depenent' del PSC, 'i no és ben bé així'.

És més, l'exdirigent socialista ha recordat que si José Luis Rodríguez Zapatero és president del govern espanyol és 'única i exclusivament perquè els 25 diputats del PSC li donen el seu suport'.

L'ala catalanista en minoria
Sobrequés ha constatat que el PSC ha canviat molt, però ha remarcat que la transformació 'radical' es va produir a mitjans del anys noranta, 'quan l'opció dita catalanista o més catalanista, que tampoc no era una opció independentista, va quedar en minoria' en el congrés de Sitges. Així, segons ell, ja no es tracta de la sortida de Pasqual Maragall o de la decisió del conseller d'Economia, Antoni Castells, de no repetir en les llistes, sinó que ve d'abans.

Segons ell, fa uns quinze anys que es va instaurar en la direcció del partit 'una nova manera d'entendre la vida política, les relacions de Catalunya amb Espanya', que passen per defensar un Estatut dins del marc constitucional. Al seu parer, això s'ha demostrat que té 'uns límits, un sostre, i que aquest sostre és permanentment agredit', no només per la sentència del Tribunal Constitucional (TC), sinó per la interpretació que fan els governs de torn d'Espanya.

La qüestió del finançament és un exemple clar, ha dit Sobrequés, que ha defensat el concert econòmic que planteja el president de CiU, Artur Mas. De Mas ha remarcat que 'ha obert les portes al procés sobiranista i no li ha posat límits', i és la persona que 'té més credibilitat i més força' per liderar un moviment que porti a plantejar la independència.

En aquest sentit, ha advertit que el PSC pot perdre una part del suport social que ara té si continua allunyant-se d'aquest sentiment sobiranista que està impregnant cada cop més la societat catalana. 'El PSC ha de saber adaptar-se als nous aires que bufen al país, i en aquest aspecte, en el del sobiranisme, em sembla que no ho està fent', ha constatat. També ha apuntat que espera que els resultats electorals de les properes eleccions al Parlament no comportin una 'radicalització espanyolista del PSC'.

Això sí, també ha volgut deixar clar que la decisió de marxar del PSC és personal, i no té com a objectiu 'fer mal a ningú'. 'Jo no vaig a fer mal a ningú, vaig a fer el bé per al meu país fent allò que crec que he de fer perquè el meu país vagi endavant', ha al·legat Sobrequés, que ha assegurat que no ha buscat 'acompanyants' per aquest viatge.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
16 de setembre de 2010, 16.39 h

ATENCIÓ TREPES, GRAN OFERTA !!! Partit de dretes lleial a Ecspanya i al sistema "a punt de governar" ofereix places limitades a gent "d´esquerres" disposada a tot per la menjadora. Possible concurs d´excuses divertides amb grans premis de la Fundació Millet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Lluís fletxa Girona
16 de setembre de 2010, 15.41 h

D'això s'en diu sortir del foc per caure a les brases. Deixa el PSOE per anar a CIU, perquè està a favor del dret a decidir????? A decidir què?? De quin color es poasrà els calçotets quan s'aixequi, perquè altre cosa......EL millor concert ecònomic i l'únic possible s'aconseguirà amb la independència, i no ploriquejant a Madrid.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Manel fletxa Barcelona
16 de setembre de 2010, 13.03 h

#7 de moment, molt coherent no sembla: si es defineix com a partidari de la independència, i tenint no un, sinó tres partits independentistes on anar, que vagi amb els convergents unionistes, quan ells mateixos es defineixen com a NO independentistes, francament, no s'entén. Si hi altres motius, com apuntes, la cosa canvia...


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
16 de setembre de 2010, 13.00 h

Dos accions den Jaume Sobrequés que personalment valoro però amb diferencies :

Positivament la seva sortida del PS(c). Crec que es una bona llufa pels socialistes i tot allò que els faci mes febles, mereix la meva felicitació.
Negativament el seu suport , no se si incondicional, a la candidatura de l'Artur Mas. Sembla una jugada a mig termini: Jo et dono suport i tu em demostraràs el teu agraïment mes endavant.
Hi ha una tercera possibilitat però que descarto per 'maquiavèl·lica' ,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
16 de setembre de 2010, 12.23 h

Bertran, ara afilien gent a SCI sense sortir de la seu de CiU ? Hahhahaa, no pares de fer el ridícul, nen.
Fes-li un petonet al Madí i li recomanes que entri a veure la vostra feina, ahahaa.
Quin geni el Madí, es tornarà a carregar CiU un altre cop ell solet. Si no fos per la seva família ja l´haurien acomiadat fa temps. I en altres països l´haurien afusellat directament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Mireia fletxa Barcelona
16 de setembre de 2010, 12.23 h

Com sempre i amb el pas dels anys cal reconeixer que ERC tenia i te encara la rao. Ara tot el que tingui res a veure amb l'infecte del Estatut, es una enganyifa mes perpetrada per la sociovergencia per a tal de mantenir lligada a Espanya, la nacio catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Manel fletxa Barcelona
16 de setembre de 2010, 12.19 h

#2 "Si ERC tingués 68 diputats, proclamaria la independència l'endemà". J. Puigcercós, entrevista a Vilaweb, 2/09/2010. http://www.vilaweb.tv/?video=6302.

I tu, Bertran, tant t'avergonyeixes de defensar les teves idees com a convergent unionista, que encara t'has de fer passar per reagrupat o laportista (segons el dia)? No te n'adones que se us veu el llautó d'una hora lluny?


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
16 de setembre de 2010, 12.18 h

La unitat independentista

Hi ha partits de tot signe i ningú no els exigeix la unitat. A l'independentisme, en canvi, sí. Em comença a fer pujar la mosca al nas la pretesa unitat de l'independentisme.

Si faig un cop d'ull al recent creixement de l'independentisme dintre la nostra societat, penso que els motius de major influència en el seu creixement han estat el Sr. Aznar, anys enllà, i en l'actualitat, la sentència del Tribunal Constitucional, que ha provocat la manifestació més mu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
16 de setembre de 2010, 12.05 h

Jo també em quedo amb Solidaritat, de CiU i d'ERC ja no t'en pots fiar massa, encara que facin bones coses per la Terra (avegades) la declaració d'independència com a objectiu només la tenen Reagrupament i Solidaritat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Sergi fletxa Sitges
16 de setembre de 2010, 11.55 h

L´Estatut fa aigües pels 4 costasts,però CiU què ara s´ens vol presentar com el partit que ens portarà a la independència,o sia,és un partit independentista......ha,ha,ha,ha.......les mentides que s´han d´escoltar per guanyar vots.Au Sr Sobrequés vagi´s al Duran i Lleida i convenci-li que CiU VOL LA INDEPENDÈNIA.

Visca SCI d´en Joan Laporta!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.