La Comissió de la Dignitat torna a demanar aquest dissabte a Madrid l'anul·lació del judici a Companys
L'acte haurà de fer-se al carrer ja que Esperanza Aguirre no ha facilitat l'accés a l'edifici
La Comissió de la Dignitat ha convocat aquest dissabte a les 12 del migdia una concentració a la Puerta del Sol de Madrid per reclamar la nul·litat del judici que va condemnar a mort l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, assassinat fa setanta anys. L'acte tindrà lloc davant la seu de la presidència de la Comunitat de Madrid, antiga Direcció General de Seguretat, on va ser detingut després de ser deportat per la policia alemanya, i posteriorment vexat i torturat. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguierre, no ha facilitat (vegeu carta) que l'acte es pogués fer a l'interior de l'edifici.
Comparteix
TweetDocuments relacionats
- Resposta d'Esperanza Aguirre (PDF, 155.69 KB)
Etiquetes
A l'acte hi participaran, entre altres, l'escriptor Ignasi Riera i representants d'entitats memorialistes catalanes i de l'Estat. La concentració coincideix amb el 70è aniversari del seu pas per la Direcció General de Seguretat, on va estar fins el 2 d'octubre de 1940, i vol retre homenatge també a tots els detinguts que van ser torturats en el transcurs del franquisme a l'actual presidència de la Comunitat de Madrid.
Negativa d'Esperanza Aguirre
Segons la Comissió de la Dignitat, l'acte no s'ha pogut celebrar a l'interior de l'edifici per la negativa de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. Un cop finalitzi, es farà una ofrena floral en memòria del president de Catalunya. Companys és l'únic president democràtic d'Europa assassinat. El 13 d'agost de 1940 va ser detingut per la Gestapo a petició de les autoritats franquistes i va morir afusellat el 15 d'octubre de 1940 al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc.
El Congrés dels Diputats va rebutjar aquest dimecres l'última iniciativa per anul·lar el seu judici, presentada per ERC. El Grup Socialista i el PP van votar en contra de la proposta dels republicans, que reclamaven la modificació de quatre lleis, començant per la de la memòria històrica, perquè el judici al president de la Generalitat quedi anul·lat de ple dret.
El diputat Joan Tardà va recordar al govern espanyola que 'per molt que passin els anys' la reivindicació per la nul·litat del judici del president de la Generalitat 'no es difuminarà'. 'És absurd que pretenguin posar tanques a aquesta demanda', va dir, 'perquè va unida a la democràcia i ha quedat assentat internacionalment que els crims contra la humanitat no prescriuen ni poden quedar immunes'.
Els socialistes, en canvi, mantenen que la declaració 'd'il·legitimitat' de totes les sentències polítiques dictades pels tribunals franquistes que consta a la llei de la memòria històrica ja inclou la nul·litat d'aquells judicis, i per tant també el de Companys. Segons el diputat del PSC Francesc Vallès, no calen modificacions de noves lleis per declarar una nul·litat que ja queda inclosa en la interpretació del text actual.
El diputat del PP Jorge Fernández Díaz va fer un altre tipus de discurs i va assegurar que els fets que van envoltar l'assassinat de Companys 'no són en absolut les de la societat espanyola d'avui en dia'. 'En canvi', va dir, 'sembla que les preocupacions d'alguns estan més a prop del que va passar fa setanta anys que no el d'ara'.