directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 15:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

Les claus de Julian Assange sobre com evitar l'estat de setge a la xarxa

El fundador de Wikileaks assegura que una "vigilància massiva de les comunicacions" per part de l'estat espanyol pretèn "desorganitzar l’organització catalana"

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

CRÒNICA| Marina Bou @mrnbou.- "Després de l’atemptat a Barcelona, va ser el primer a destapar els mitjans de comunicació i evidenciar que les clavegueres de l’Estat van molt més enllà”. D'aquesta manera -fent referència a les falses notes de la CIA publicades per El Periodico- han presentat des d'Universitats per la República el fundador de Wikileaks, Julian Assange, davant els centenars de persones que esperaven per escoltar-lo a les portes de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Ha aparegut en una pantalla gegant, sobre un fons blanc, des de l'ambaixada de l'Equador a Londres on està reclòs des de fa cinc anys per explicar als catalans "com protegir-se aquests dies". 
Julian Assange s'ha dirigit a centenars de persones a Barcelona des de l'ambaixada d'Equador a Londres on està reclòs
Julian Assange s'ha dirigit a centenars de persones a Barcelona des de l'ambaixada d'Equador a Londres on està reclòs
© Marina Bou

Comparteix
   


Etiquetes
La seva primera idea ha estat contundent: la situació que viu avui Catalunya és determinant en el curs de la història occidental. Assange ha assegurat que les actuacions dutes a terme durant les darreres setmanes per part de l'estat espanyol escenifiquen "un model sense precedents de repressió en una societat moderna i connectada" que "l'era moderna" contempla per primer cop i ha advertit que podria ser un camí a imitar per altres països occidentals. 

Segons el fundador de Wikileaks, l'estat espanyol ha atacat directament el poble organitzat. "D'una banda -ha dit- hi ha 7,5 milions de catalans que volen votar i, de l'altra, els 10.000 efectius d’intel·ligència de l'estat espanyol [entre CNI, Policía i Guardia Civil]" tractant d'entendre com s'organitzen, qui són les persones clau, on és la informació o com es distribueix; de manera que la clau "per defensar els drets humans dels catalans contra la vigilància massiva de les comunicacions” és precisament la mateixa població. 

"És possible que l'estat espanyol bloquegi Internet" 

L'expert en ciberseguretat ha considerat una possibilitat molt factible que el govern de Mariano Rajoy ordeni un bloqueig total d'Internet a Catalunya. "És possible que l'estat espanyol bloquegi Internet i estic segur que des del CNI ja ho estan pensant", ha afirmat. Davant aquesta amenaça, ha instat els catalans a encriptar les seves comunicacions per "superar la censura" i a utilitzar xarxes privades virtuals (VPN, per les seves sigles en anglès). En aquest sentit, ha recomanat les aplicacions FireChat o Signal i ha insistit en que "qualsevol persona pot utilitzar-les" i en el fet que cal descarregar-les abans de la intervenció de la xarxa per part de l'estat espanyol. "Preservar la capacitat d’organitzar-se de forma autònoma" és clau.  
 
"Allò més important que podeu fer per anar contra la repressió és assegurar les comunicacions", ha dit al públic, a qui ha demanat anar un pas per davant dels cossos de seguretat espanyols. "Si et protegeixes a tu, protegeixes els teus amics, la teva comunitat i això et repercuteix de nou", ha assegurat després de deixar clar que el govern tindria sinó "molt fàcil enderrocar l'estructura de la societat catalana". De fet, ha fet una crida als universitaris a "ensenyar" a la resta de la població com mantenir una comunicació segura i a desenvolupar una aplicació per poder votar telemàticament en un futur. Aquest darrer consell -de fet- ha estat en resposta a un estudiant que li ha demanat si aquesta possibilitat podria solucionar el problema actual pel que fa a la persecució per part de l'estat espanyol d'urnes i paperetes: "el problema és que es tracta d'una qüestió massa tècnica i intentarien desacreditar-la políticament", ha advertit. 

Els catalans, vigilats per altres serveis d'intel·ligència

Assange, que ha equiparat l'estat espanyol amb la Xina i altres estats autoritaris del món que "censuren les comunicacions", també ha alertat els catalans que agències de seguretat d'altres països estan en connexió permanent amb el govern de Rajoy per fer-li arribar "la informació que intercepten". "Si segueix aquest camí espero que Catalunya resisteixi i que la resta d'Espanya eviti que Rajoy suprimeixi les llibertats", ha demanat. 

En aquest sentit, ha alertat que Catalunya viu un procés de repressió per part d'uns serveis d’intel·ligència que utilitzen mètodes de vigilància massiva "contra gent que només vol comunicar els seus desitjos polítics”. Per tot això, ha remarcat la importància  que "la població en conjunt" pugui "observar, entendre i actuar" abans que l'estat espanyol i no només reaccionar als seus atacs, ja que ells juguen amb "l'avantatge de la vigilància electrònica". 
 
Assange demana no caure en les provocacions de Rajoy

"Rajoy està intentant convertir això en un conflicte violent, però està sent pacífic i cal que segueixi així", ha dit el fundador de Wikileaks. De fet, ha assegurat que des de fa temps  temia que es produís una “escalada repressiva com l’actual”  a través de la censura a la xarxa, l’espionatge de la població, arrestos, o el desplegament de la policia i la Guàrdia Civil. En aquest sentit, ha destacat que el perfil de les persones detingudes durant les darreres setmanes estigui molt relacionat amb l’organització del referèndum, la comunicació i la crida al vot. “Es tracta d'un conflicte entre la capacitat de l’Estat català i de la gent d’organitzar-se i les de l’Estat espanyol de desorganitzar l’organització catalana”, ha sentenciat.

Allò que més tem el govern de Rajoy segons Julian Assange no és que els catalans expressin la seva opinió, sinó que la resta del món l'escolti, vulnerant a banda del dret a la llibertat d'expressió el dret a la informació. Diu l'expert en ciberseguretat que l'estat espanyol sempre ha volgut "tancar Catalunya dins una ampolla" per controlar les seves interaccions però la revolució tecnològica i la lliure circulació de persones dins la Unió Europea ja no ho fan possible. 

Més enllà del referèndum 

Sobre per què s'ha involucrat tant en el procés, Assange ha volgut aclarir que no es posiciona per cap de les dues opcions: "No tinc una visió sobre la independència, la clau és que és el poble català qui ha de decidir-ho". La seva única preocupació, ha conclòs, és que no es reprimeixi i assetgi la població. 

En relació amb això,  també ha declarat tenir certes sospites que la repressió a la societat catalana no cessarà fàcilment. "Ja estem assistint a atacs contra organitzacions que difonen informació del referèndum, i l'Estat ja està preparat per a una interferència física, com demostra aquest ridícul vaixell al port ".  




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
dont stop me now fletxa stop me? how?
28 de setembre de 2017, 14.10 h

#2 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
27 de setembre de 2017, 12.28 h

NO OS LO GASTEIS TODO EN VALIUM Y FORTASEC QUE OS HARA FALTA ALGO PARA LA CAJA DE RESISTENCIA DEL ANC PARA PAGAR LAS FIANZAS YA IMPUESTAS AL MASS Y SU TROUPE Y LAS QUE VENDRAN EN EL FUTURO PARA EL PUIGTONTON Y SU TROUPE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
27 de setembre de 2017, 09.14 h






El RIDÍCUL INTERNACIONAL que està fent l'estat esPPanyol amb les seves CASPPOSES PPaPPanatades cretines, li estarà passant factura durant alguna DÈCADA , pel DESPRESTIGI que presuposa.




Francament , ni tan sols coneixent bé l'estúpida incompetència del govern del PP, era difícil preveure que aarribessin a ser tan idiotes que no entenguessin que tot el que estan fent, tindrà dos resultats importants:


1.- No aconseguirà ni vèncer el FÀSTIC, la REPUGNÀNCIA que cada dia ens... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.