directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

Mireia Boya, als comuns: “no és una mobilització ni un procés participatiu. Si guanya el sí, proclamarem la independència”

L'acte central de campanya d'Universitats per la República ha comptat amb la presència inesperada del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

CRÒNICA| Marina Bou @mrnbou.- S'ha presentat com una sorpresa d'última hora. La presència del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona no estava prevista a l'acte central de campanya d’Universitats per la República d’aquest dimecres, però Gerardo Pisarello ha volgut dirigir-se als ciutadans que omplien de gom a gom la plaça Universitat de Barcelona. "Aquest diumenge ens hem de mobilitzar amb urnes, pancartes i cassoles", ha exclamat mentre alguns joves li reclamaven des del públic "obrir els col·legis electorals". Però ell n'ha fet cas omís. 
La diputada de la CUP, Mireia Boya, en l'acte central de campanya d' Universitats per la República
La diputada de la CUP, Mireia Boya, en l'acte central de campanya d' Universitats per la República
© Mireia Boya

Comparteix
   


Etiquetes
Davant la universitat que el va acollir fa quinze anys quan va arribar a Catalunya, el també professor de la UB ha continuat el seu discurs per demanar els universitaris que segueixin "aixecant-se contra els abusos del govern espanyol".  Ha reconegut que "com a ciutadans lliures, no podem romandre en silenci" davant l'estat de setge imposat a Catalunya durant les darreres setmanes i ha lamentat  la "degradació escandalosa de l'estat de dret i democràtic". No ha estat, però, fins que ha citat com a exemples de mobilització els pagesos o els estibadors del port que el públic ha començat a respondre més enllà dels aplaudiments de cortesia. Pisarello ha reivindicat aleshores que "els catalans no són súbdits"  i entenen que una societat no és veritablement lliure "si per exercir la seva llibertat, inclosos els drets d'autogovernar-se i autodeterminar-se, cal el suport dels més poderosos".  

El primer tinent d’alcalde al consistori barceloní, ha defensat que la repressió de Mariano Rajoy afecta tots els ciutadans, també "als que volen una relació federal o confederal", i ha agraït els moviments de solidaritat amb el referèndum arreu de l'estat. Segons Pisarello, el "no esteu sols" pot vèncer el "a por ellos" i una nova república catalana podrà "conviure de forma lliure i fraternal amb el conjunt de repúbliques ibèriques". "Som aquí els qui volem votar aquest diumenge i els qui dubten, però no accepten l’ús de la força contra els drets democràtics", ha assegurat en una crida a la mobilització massiva i pacífica essent conscients "de qui tenim al davant". Tot i criticar "un estat que converteix una pregunta legítima en un acte il·legal" també ha instat a "cuidar a la gent que no vol votar i estar units però no uniformitzats".  

En el seu parlament, el de Barcelona en Comú també ha tingut un espai per reivindicar els drets socials  i denunciar "l'ofec del municipalisme" d'aquells que "treuen escuma per la boca quan parlem de municipalitzar serveis".  Cal defensar "la sobirania de proximitat" perquè -ha dit- "en un futur li diran sedició al dret a vaga o al finançament digne de la universitat pública" i ha instat a "deixar enrere una institució inútil i anacrònica com la monarquia". "Que els nostres anhels i les nostres esperances puguin més que la por. Guanyem plegats un futur aquest 1 d’octubre", ha conclòs. 



Entre crits per la independència ha pujat a l'escenari la portaveu parlamentària de la CUP, Mireia Boya, que sense dirigir-s'hi directament ha replicat Pisarello recordant-li que el proper diumenge se celebrarà “un referèndum d’autodeterminació, i no una mobilització en contra del PP, un procés participatiu o una cassolada general”. “Si guanya el sí, proclamem la independència”, ha sentenciat. Boya, que ha pronunciat el seu discurs sostenint una careta de 'Piolín', ha propiciat la famosa consigna "fora les forces d'ocupació" entre el públic en aprofitar l'ocasió per "saludar els 'piolins' infiltrats a la plaça en referència als cossos de seguretat espanyols. 

"Declareu-vos sediciosos", ha exclamat després de relacionar l'ús del terme amb el franquisme. "Si la sedició  significa exercir el dret a l’autodeterminació en un referèndum, lluitar contra el totalitarisme, intentar recuperar drets i llibertats, debatre i fer actes al carrer, estic orgullosa de ser sediciosa", ha explicat. I s'ha unit als càntics del públic en un "Jo sóc sediciós, sediciós, sediciós". Dirigint-se directament als universitaris els ha advertit que estan a punt de viure "la lliçó" de les seves vides" i els ha declarat "centre neuràlgic" dels fonaments de la nova república catalana. 

La diputada de la CUP ha volgut aclarir un cop més les diferències entre el Sí i el No i ha instat els catalans a triar entre repressió policial, submissió i autoritarisme o república. “Ens volen fer por amb ‘piolins’ i querelles però som molts davant d'aquests piolins”, ha afegit després de qualificar Mariano Rajoy de "maltractador". Tal com ha afirmat que caldrà fer diumenge, Boya ha trencat un precinte davant els assistents i ha cridat que "no ens poden precintar la vida i els anhels de llibertat". 



Per acabar, ha cridat els ciutadans a "desobeir amb resistència pacífica" i ha llançat un missatge als Mossos d'Esquadra per tal que no es posicionin del costat de la fiscalia o el TSJC: "sou treballadors públics i us deveu a les institucions catalanes i el seu poble. Recordeu-ho diumenge". En aquest sentit, ha enviat un missatge de suport  als directors de col·legis i els ha recordat que no estan sols i tenen al darrere tota la ciutadania. "A mi només em dóna ordres la meva mare”, ha sentenciat.

Junqueras: “El país sencer és a les vostres mans” 
 
A quatre dies de la celebració del referèndum, el vicepresident del Govern ha demanat ser presentat davant els catalans que l’esperaven com a professor universitari. Passejant-se davant la seva audiència, còmode i desenfadat, Oriol Junqueras els ha cridat a no deixar-se "prendre la democràcia i la llibertat perquè són les millors eines que tenim per fer un país just i millor". 
 
Després de lloar les institucions catalanes que “es mantenen fidels” al mandat popular, el número dos de l’executiu català ha fet embogir el públic en destacar que “només el poble salva al poble”:  “és imprescindible que estiguem junts. El país sencer és a les vostres mans, us necessita i segur que no fallareu”, ha dit en instar els assistents a “ser dignes de la universitat, del nostre país i del futur que construïm”.  Així mateix, ha recordat la importància del suport massiu a la democràcia i la defensa de l’estat de dret durant les detencions de càrrecs públics la setmana passada: "els vostres càntics i les vostres cassoles els van reconfortar a les seves cel·les”, ha assegurat un cop sentenciat que els votants seran imprescindibles per aplicar el resultat del referèndum. 
 
I s’ha acomiadat amb un gest de complicitat amb els espanyols que també estan en la lluita  “pels drets democràtics, civils i socials”:  “Visca Catalunya lliure i  l’Espanya democràtica que ajudem a construir votant l’1-O”, ha exclamat. 



Turull i les urnes del fons del mar 
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha arribat a l’acte amb la data marcada en el calendari: aquest dimecres feia dos anys de les eleccions del 27-S que van traslladar al Parlament la majoria sobiranista i 42 de les darreres execucions del règim franquista. “Aleshores no hi havia llibertat d’expressió ni dret de reunió, s’obria la correspondència i es cantava ‘L’estaca’. Us sona tot això?”, ha preguntat als assistents. 
 
En aquest sentit, s’ha referit al “discurs de la por” de l’estat espanyol i ha assegurat que “són ells els que la tenen, perquè veuen que votarem i marxarem”. En un discurs marcat pel rebuig als pòsits de la dictadura franquista que encara avui queden a Espanya, Turull ha recriminat el govern espanyol que actuï “com al segle passat” en “una batalla contra gent lliure del segle XXI” amb urnes i paperetes com a única arma. “Tenen fiscals, el Tribunal Constitucional, el “chiquipark” aquest que han posat al port; però no tenen la gent”, ha sentenciat entre aplaudiments i riures. 
 
Seguint els passos de Boya, el conseller de la Presidència ha demanat un aplaudiment pels agents de la Guàrdia Civil que -ha dit- vigilaven l’acte vestits de paisà. “Benvinguts a Catalunya, és un país fantàstic”, ha cridat també ironitzant sobre la manera com els agents traduirien els parlaments. “Quan us preguntin on són les urnes, dieu-los que són al fons del mar i que marxin amb el vaixell a buscar-les”, ha bromejat. Finalment, ha assegurat que tot és a punt per votar i ha cridat a la mobilització per “desbordar, com un tsunami democràtic, la repressió i la suspensió de drets”. 



Jordi Cuixart: “si ens detenen a en Jordi Sànchez o a mi, no perdem el focus d’anar a votar diumenge”
 
En el dia en que s’ha fet públic que l’Audiència Nacional accepta a tràmit la querella per sedició que acusa Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart per la crida a les mobilitzacions a la Gran Via de Barcelona amb motiu dels escorcolls i detencions de càrrecs públics la setmana passada, el president d’Òmnium Cultural ha pujat a l’escenari entre crits de “no estàs sol”. “‘Si ens detenen a en Jordi Sànchez o a mi, no ens desorganitzem, no perdem el focus, que és votar diumenge. Que no ens despistin del nostre objectiu principal”, ha demanat. 
 
En aquest sentit, ha insistit que la lluita de Catalunya és la lluita per la democràcia i “si ens toquen a un ens toquen a tots”. Ha fet una crida a la mobilització permanent, ha agraït la lluita dels universitaris i ha desafiat la fiscalia:  "Si del que se'ns acusa és de sedició per cridar a la mobilització permanent, tenen raó. Ho tornarem a fer, tothom al carrer!", ha exclamat després de recordar que no té cap intenció d’amagar-se. 
 
Venen quatre dies “en que ens ho juguem tot” i Cuixart ha demanat la col·laboració de tothom perquè “no hi hagi cap català sense la seva papereta” i tothom sàpiga on ha de votar diumenge. Davant la censura de l’estat espanyol pel que fa a la informació relacionada amb el referèndum, ha celebrat que "en cinc hores ja hi ha més de 25.000 persones compromeses amb Escoles obertes, per organitzar que tothom pugui votar, els del sí i els del no".



Reminiscències del franquisme
 
"El règim del 78 ha caducat i fa temps que el poble avisa". D’aquesta manera i referint-se als moviments del 15-M ha advertit l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, al govern espanyol que els aires de canvi que es respiren a Catalunya arribaran a “tots els pobles d’Espanya” des d'una república catalana “lliure, social i democràtica".
 
Sabater ha centrat el seu discurs en la necessitat de defensar els drets socials i polítics des dels Ajuntaments, “recuperant la vitalitat” per vèncer una dictadura que “Franco va deixar ben lligada”.  En aquest sentit, ha reivindicat el paper del municipalisme i ha recordat els batlles que -com ella mateixa- “sense dubtar”  i “malgrat la persecució i greuges antidemocràtics" han fet costat al dret a decidir del poble català. Des del públic, han respost amb un càntic dirigit a l’exalcalde de la tercera ciutat més poblada de Catalunya: “que voti Albiol!”. 
 
Al seu torn, la professora de la UAB i membre del secretariat de l’ANC, Eulàlia Subirà ha destacat la implicació de la comunitat universitària en la defensa del referèndum. “Diumenge, tots hi serem dues hores abans, ajudarem aquells avis que van perduts, contribuint a que s'obrin les meses i es pugui votar… Per aquesta república que volem, per aquest temps iniciàtic que esperem que començarà el 2 d'octubre", ha dit.  Ha aclarit que, com en la lluita antifranquista, el paper dels alumnes i professors universitaris serà essencial per guanyar i s’ha mostrat convençuda que la nova república catalana pugui anar de la mà d’una "reforma universitària que faciliti els estudis a tothom, amb matrícula gratuïta, en universitats públiques i catalanes".
 
Com no podia ser d’una altra manera, l’acte central d’Universitats per la República ha acabat entonant ‘L’Estaca’ de Lluís Llach. El “diputat accidental i transitori” -com ell mateix s’ha anomenat- ha lloat la "llibertat creativa democràtica sense precedents" que han fet néixer les repressions dels “hereus del franquisme” prohibint votar el referèndum. "Sóc vell, però tinc ganes de parlar del futur, i allò que ens convoca és que hem creat un projecte de futur que ens fascina i ens commou", ha conclòs. 
 
Els representants dels estudiants,  Jordi Vives i Marta Rosique, han fet una crida a continuar mobilitzats fins a la celebració del referèndum el pròxim diumenge.  





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
BEJOTA fletxa bcn
28 de setembre de 2017, 14.29 h

•Entrevista con Ban Ki-moon, secretario general de Naciones Unidas
'Cataluña no está incluida entre los territorios sin autogobierno con derecho de autodeterminación'

N.B. NINGÚ VOTA LA CUP PER L'INDEPENDENCIA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
28 de setembre de 2017, 09.52 h

#2


HEMORROIDAL, FORTASEC Y DODOTIS, PARA TUS ALMORRANAS


PARA SITUACIONES ANAL-PATRIOTICAS DEPRESIVAS:


VIBRADOR DE LA ROJIGUARRA Y VASELINA "EL PICOLETO"




Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
28 de setembre de 2017, 09.35 h

NO CAL CAP COMENTARI, ELS FETS PARLEN PER SI SOLS, ARA LA DECISSIÓ LA TE EL POBLE DE CATALUNYA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
28 de setembre de 2017, 09.20 h


#1 Juan Ruiz Solanes de Figueras calle san Pedro no sé si 13 o 15 : déjate de independencia y a ver si me aconsejas un buen remedio para curar mis ALMORRANAS SANGRANTES QUE NO ME DEJAN VIVIR.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
28 de setembre de 2017, 07.40 h



IN . . . INDE . . . INDE PENDEN CIÁ !! !! ★ !! !!

IN . . . INDE . . . INDE PENDEN CIÁ !! !! ★ !! !!

IN . . . INDE . . . INDE PENDEN CIÁ !! !! ★ !! !!

IN . . . INDE . . . INDE PENDEN CIÁ !! !! ★ !! !!

IN . . . INDE . . . INDE PENDEN CIÁ !! !! ★ !! !!

IN . . . INDE . . . INDE PENDEN CIÁ !! !! ★ !! !!

IN . . . INDE . . . INDE PENDEN CIÁ !! !! ★ !! !!

IN . . . INDE . . . INDE PENDEN CIÁ !! !! ★ !! !!

IN . . . INDE . . . INDE PENDEN CIÁ !! !! ★ !! !!

IN... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.