directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 08:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PSC minimitza la retallada de l'Estatut qualificant-la de 'canvis'

Així ho recull el Manifest Electoral que va aprovar ahir · Servirà de base per al programa del partit de cara a les eleccions del 28-N

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Pel PSC, la retallada de l'Estatut votat pel poble català formulada per només deu magistrats del Tribunal Constitucional espanyol (TC) són només uns 'canvis' sense gaire més transcendència. Així ho recull al seu Manifest Electoral (pdf), aprovat ahir, que servirà de base per al programa electoral del partit de cara a les eleccions del 28-N. El text afirma: 'La indignació per la sentència del TC no pot fer pensar als catalans que l’Estatut que queda vigent no és útil. Ben al contrari: malgrat els canvis conservem un text extraordinàriament més potent que l’anterior. L’Estatut és un instrument útil i ben viu.'
José Montilla, míting, PSC
Comparteix
   


Etiquetes
El conjunt del Manifest Electoral socialista aposta per la 'pràctica totalitat' del desplegament de l'Estatut la propera legislatura, però també per 'mantenir-ne l'esperit original'. En aquest sentit, adverteix que 'és fonamental que la ciutadania percebi el suport sense vacil·lacions per part del govern de l'Estat a l'esperit de l'Estatut'. El manifest també aposta per una 'indispensable' reforma constitucional per a un estat federal, tot i que admet que és 'ara com ara difícil' per l'actitud del PP.

El manifest, que porta per títol Per una societat més justa en una Catalunya més forta, és una introducció al programa electoral que els socialistes catalans estan confeccionant. En el text, es remarca el 'compromís de fons' i 'l'aposta estratègica' dels socialistes catalans amb l'Estatut, que creu que s'ha vist sotmès al 'test d'estrès més dur de totes les lleis orgàniques que s'han aprovat en democràcia per la decisió del PP de portar-lo davant del TC.

Però tot i la sentència, el PSC remarca que això 'no pot fer pensar als catalans que l'Estatut que queda vigent no és útil', sinó que 'malgrat els canvis conservem un text extraordinàriament més potent que l'anterior'. 'L'Estatut és un instrument útil i ben viu', s'assegura, tot afegint que la propera legislatura 'ha de permetre assolir la pràctica totalitat del desplegament estatutari', finalitzant 'la transferència de totes les competències previstes a l'Estatut', impulsant la modificació de normes estatals, com en matèria de justícia o les que han de permetre les set vegueries.

Tot i això, els socialistes catalans deixen clar que 'tan decisiu com complir en els propers quatre anys la lletra de l'Estatut és mantenir-ne l'esperit original'. Per això, considera que 'és fonamental que la ciutadania percebi el suport sense vacil·lacions per part del govern de l'Estat de l'esperit de l'Estatut i, per tant, el respecte a la naturalesa del pacte entre institucions que l'Estatut té'.

En aquest sentit, el PSC afegeix que el seu objectiu és 'desplegar tot el potencial d'autogovern que conté l'Estatut referendat per la ciutadania el 2006' i que per això 'caldrà habilitar nous mecanismes per part del govern de l'Estat i de les Corts generals, que permetin complir allò que el pacte polític havia previst'. Els socialistes catalans constaten que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ha fet 'les primeres passes formals'.

Reforma constitucional per a una Espanya federal
A banda de l'aposta per l'Estatut, el Manifest Electoral fa una aposta per 'l'evolució federal d'Espanya' i pel 'catalanisme federalista' que 'defensa la realitat nacional catalana sense negar la realitat espanyola', El PSC creu que és 'el sistema que millor respon a països com el nostre', ja que 'les societats actuals no són homogènies i el federalisme és respectuós de les diferències'.

Pel PSC, 'la nació catalana ha de trobar-se còmoda a l'Estat, a l'Estat federal, a l'Estat espanyol' i 'ha de poder defensar l'estat espanyol com el seu Estat'. Per aconseguir-ho, cal 'organitzar-se de manera eficient per a prestar els serveis públics de manera descentralitzada, reforçant el principi de subsidiarietat i proximitat', i 'acollir, integrar, desenvolupar i assumir la pluralitat nacional, lingüística i cultural dels pobles d'Espanya i reconèixer la nació catalana en aquest marc, sense complexes i amb coratge i determinació política'.

Per aconseguir-ho, el manifest constata que 'serà necessària la reforma constitucional' que, entre d'altres mesures, estableixi 'un Senat configurat com a autèntica cambra territorial de cooperació entre els territoris dotada de majors competències en el procés legislatiu i de control del Govern'. Una reforma que, reconeix el PSC, és 'ara com ara difícil, donada la flagrant regressió de l'esperit de la transició que s'ha evidenciat principalment amb l'actitud' del PP amb l'Estatut. Tot i això, afegeix que és 'una reforma indispensable i per la qual caldrà seguir treballant amb determinació'.

Mentrestant, el PSC aposta per 'reforçar el pes de la política en les relacions entre Catalunya i Espanya' i advoca 'pel necessari reforçament del caràcter bilateral de les relacions entre els govern de la Generalitat i de l'Estat'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
Jordi fletxa Barcelona
20 de setembre de 2010, 12.27 h

Clar, i per "quatre canvis" ells mateixos es van anar a manifestar conjuntament amb un milió i mig de persones


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17 Sílvia Martínez
20 de setembre de 2010, 01.16 h

PSC, la vostra campanya del què en dieu "el canvi real" així com aquesta referència als "canvis intranscendents" per a disfressar l'efecte i paper de la sentència del TC, són clara marca d'impotència, perquè l'engany és evident i cridaner, i semblaria que no ho veieu, però només ho sembla per a gent molt confosa. Espero que ho vegi tothom, però, que res, que només deixeu anar paraules boniques per a impressionar, però que són buides en present, passat i en futur.
Esteu perduts a u... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
19 de setembre de 2010, 21.25 h

I és que tenen por, estan obsessionats amb la independència, els espanyols, tant orgullosos, que sempre ens han volgut menystenir i que sempre han emnstingut la nostra capacitat per a esdevenir independents, com es tenen que veure ara... prestant atenció a aquests "enutjosos independentistes catalans", perquè saben que aconseguiran els seus objectius i ells, tant "echaos palante", s'ho miraran desde la barrera, s'ho miraran i es quedaran destrempats, veuran com la seva "nación" esdevé que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
19 de setembre de 2010, 20.44 h

#14 La diferència està en què mai ERC es faria petons amb el PP, cosa que CiU ho ha fet durant quasi vuit anys = 4 cohabitant (si bé cadascun a ca seva després dels actes sexuals) i 4 més donant-li suport. I més a més, hem de donar gràcies a CiU per haver permés o donat suport a l'asno o asnar, per les noves matrícules automovilístiques, mercès a les quals quan anem dintre dels nostres cotxes, som tots espanyols.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
19 de setembre de 2010, 20.36 h

#13 Justament, per aixó vaig deixar de votar a ERC quant vaig veure que era al mateix que votar P$C-P$OE...que el resultat era Montilla "president", tant si votes a ERC com al P$C-P$OE.

És trist que la cosa hagi acabat així, però ara mateix, votar ERC és votar P$OE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
19 de setembre de 2010, 19.25 h

A aquesta gent dels socialistes, només els poden votar els que hi són a dins i suquen de la mamella, i els molts analfabets de les cases regionals que també suquen de nosaltres, i aquells altres molts analfabets que només es miren la nòria i els programes escombraria de la tele.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
19 de setembre de 2010, 19.17 h

#2 Què va home, aquests, vull dir els de CiU pactaran amb el PP. Ja sap que d'aquestes qüestions en saben un munt i ja hi tenen la mà trencada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
euro fletxa PSC I CIU = CORRUPCIÓ
19 de setembre de 2010, 19.04 h

PSC: uuuiiiiiii quina poooorrrr, que pot venir l'independènciaaaaaaaa

CIU: uuuuiiiiiiii quina poooorrrr, que hi pot haver un aquelarre independentista

Haviat hi haurà SOCIOVERGÈNCIA pero no serà a la Generalitat, serà a CAN BRIANS.

estatutet de Catalunya......quin estatutet ???? El paper mullat d'en, mas, zp, montilla i tc, el fem servir per eixugar-nos el cul, per dert, jo ja me l'he acabat, buscare un altre cópia. AAHHHH i amb la vostre foto

Catalunya aviat tindrà una CONSTITUCIÓ ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
19 de setembre de 2010, 15.50 h

70 dies...i al carrer!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
pauet fletxa tarragona
19 de setembre de 2010, 15.38 h

Quina barra que tenen aquests paios. Jo mai he votat Ciu, sempre he votat ERC. Ho haurem de fer ara per enfonsar-los en la misèria per sempre mai més?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.