directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 14:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Iglesias, a Rajoy: "Deixi d'actuar com a cap del PP, faci de president i deixi de trencar Espanya"

Podemos, Catalunya en Comú i Izquierda Unida han coincidit en que cal afrontar "un problema de plurinacionalitats"

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha contestat a la intervenció del president espanyol Mariano Rajoy assegurant que "no estem davant d'un problema legal o d'ordre públic sinó d'un problema polític, de plurinacionalitat" que el Partit Popular no ha reconegut mai però amb la que ha hagut de bregar. 


 
 
Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu
Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu
© Eduardo Parra

Comparteix
   


Etiquetes
Iglesias ha introduït el concepte de "sobiranies compartides" per entreveure possibilitats d'acord i ha demanat parar atenció a l'oferta de diàleg sense condicions del president Puigdemont. També ha acusat el PP i Rajoy de ser els culpables de la situació actual des de la retallada de l'Estatut d'Autonomia el 2006. "Van utilitzar Catalunya per embolicar-se en una bandera i jugar els seus interessos polítics. Deixi d'actuar com a cap del PP, faci de president i deixi de trencar Espanya", ha dit. D'altra banda, ha advertit el president del govern espanyol que "desconfiï del senyor Rivera" per ser "el principal operador polític d'Aznar en aquesta crisi" i que no apliqui l'article 155 de la Constitució. Per últim, ha tornat a insistir en la necessitat de celebrar un referèndum pactat. 

En el mateix sentit ha parlat Xavier Domènech, de Catalunya en Comú, que s'ha referit a la intervenció de Rajoy com "un requeriment per saber que va passar ahir al Parlament" sense cap tipus de proposta política. "El CNI deu haver fallat", ha ironitzat. Domènech ha instat a Rajoy a que dialogui amb el govern català i ha insistit que això només es pot fer sense condicions prèvies. "Si no poden dialogar marxin, no només pel bé de Catalunya sino pel bé d'Espanya", ha sentenciat. Domènech també s'ha dirigit als socialistes per criticar el fet que la seva solució passi només per una reforma de la Constitució que ells mateixos votarien amb el Partit Popular.  

Alberto Garzón, de Unidos Podemos, també  s'ha referit al fet que la transició espanyola va acumular molts errors pel que fa al tracte de "la plurinacionalitat de l'Estat espanyol" i que avui vivim un problema polític al que cal plantar cara "no només de cara a les eleccions sinó de cara a les noves generacions".
 
Al seu torn, la portaveu del PSOE, Margarita Robles, s'ha dirigit a Rajoy per recriminar-li que hagués hagut de comparèixer el 2 d'octubre en lloc d'aquesta tarda, deixant-se portar pels esdeveniments ahir al Parlament de Catalunya. També ha assegurat que aquest és el "moment de la política" i ha afirmat que "el PSOE va fer gran a Espanya i ho seguirà fent". En aquest sentit, ha recordat la transició espanyola com "l'esforç de moltíssimes persones generoses que van deixar al marge les diferències per construir un marc estable". Pel que fa a la proposta de diàleg sense condicions del president Puigdemont ha sentenciat que "no necessitem mediadors" i ha insistit que només es pot fer política des de Madrid. Ha convidat, de fet, al Govern català a "que vinguin a explicar el seu projecte" i a la resta de forces polítiques a unir-se a "una comissió d'estudi i reforma del model territorial que culmini amb un estudi seriós d'una reforma constitucional". 
 
Albert Rivera, el líder de Ciutadans, ni tan sols ha acceptat aquesta reforma de la Constitució i ha seguit amb el discurs dels darrers dies: ha cridat a l'Estat a aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola per frenar "el cop català". 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.