directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Ridao veu poc democràtic tancar la porta a la independència perquè la llei espanyola no la permeti

Adverteix que les lleis evolucionen en funció de la voluntat popular

Comentaris 30  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha alertat aquest dilluns al president de la Generalitat, José Montilla, que els qui neguen la possibilitat d'independència política de Catalunya perquè la legalitat vigent no la permet, demostren 'poca consciència democràtica'. Per Ridao, 'una cosa és el que diuen les lleis i l'altra és que cal respectar la voluntat de la majoria', de manera que 'les coses són dinàmiques', també les lleis, i 'evolucionen en funció de la voluntat popular'. Ha dit estar 'convençut' que amb una majoria social a favor de la independència, Montilla ho acceptaria. Montilla ha alertat de les vies que 'no estan dins de l'Estat de dret' i serien font 'd'embolics'.
Joan Ridao, ERC, Esquerra
Comparteix
   


Etiquetes
En roda de premsa després de la reunió de la permanent nacional d'ERC, Ridao ha replicat Montilla que 'agafar-se a l'argument que la legalitat, que no l'Estat de dret, no permet la independència -una realitat indiscutible- demostra poca consciència democràtica, perquè una cosa és el que diuen les lleis i l'altra és que cal respectar sempre la voluntat de la majoria'. Ara bé, ha dit estar 'convençut' que Montilla, 'més enllà de reconèixer que la Constitució no ho permet, no estarà en contra que si un dia la majoria del poble de Catalunya vol la independència, sigui possible'.

L'Estat espanyol no podrà aturar el procés si hi ha majoria al Parlament o en un referèndum

Ridao ha assegurat que 'per descomptat' que un eventual procés d'independència estaria 'fora de la legalitat'. Ha recordat que el mateix Consell de Garanties Estatutàries en la seva resolució sobre la Llei de consultes ja constatava que 'normalment els processos independència s'han fet fora de la legalitat perquè els estats no acostumen a afavorir processos de secessió'.

'Històricament les fronteres es feien a bufetades i amb guerres. Ara sovint es fan fora de la legalitat, que vol dir que quan hi ha majoria social que és obertament partidària de la secessió i independència d'un territori, a través d'un parlament representatiu o d'una consulta o referèndum, es proclama la independència' com en els casos de Kosovo i Montenegro, ha asseverat.

Pel secretari general dels republicans, 'el que no podrà evitar l'estat espanyol ni cap estat democràtic del món és que quan aquí hi hagi una majoria, ja sigui al Parlament o en un eventual referèndum o consulta, aturi aquest procés, perquè així ho demostra la història'. 'A mi no m'obsessiona el marc legal, el que em preocupa és que hi hagi una majoria social', ha afegit.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#30
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
21 de setembre de 2010, 23.46 h

Ricard, no sé si guardo les formes ni m´importa, no he de respondre dels meus comentaris devant ningú, i evidentment no cobro per fer-los com el fill de puta de l´ex-llepant, així que dic el que em surt dels pebrots cada cop que em ve de gust i em quedo més ample que totes les coses.
I sé que tinc raó en temes que conec molt bé i quan puc aporto dades i arguments, com les donacions del gran capital espanyol a CiU, per exemple. No importa com ho dic sinó EL QUE DIC.
Perquè tu en can... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Titani fletxa Catalunya, proper estat europeu.
21 de setembre de 2010, 23.23 h

Collons Ridao, a vegades en teniu cada una que Déu ni do... Quin país/nació ha d'estar obert al seu desmembrament ni que sigui per mitjans democràtics?? Altra cosa es que segons quins estats actuals, compostos per varies nacions (ostres! el cas d'Espanya!) i resultats de processos d'unió il·legítims, conquestes, invasions, ocupacions militars, etc... (ostres, el cas d'Espanya altre cop), pretenguin blindar aquestes falses, artificials i forçades "unitats", i com que, casualment, Espanya... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Narcís Clavell fletxa Sant Cugat del Vallès
21 de setembre de 2010, 17.24 h


No és acatant les normes de l'alcaid com el pres escapa de la presó Molt be Joan!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
jordibcn fletxa Barcelona
21 de setembre de 2010, 15.52 h

#25 EL QUE DIUS ÉS , COPIAR I PEGAR.
Ricard Sabadell20 de setembre de 2010, 18.15 h #11 No t'equivoquis, ni imperatiu legal ni punyetes. Nos els he sentit dir res en contra del rei mai, ja saben que tenen que baixar el cap a MAdrid sobre aquest tema, despres diuen dels demes. i.
I ET RECORDO QUE UN CLÀSSIC D´ESQUERRA ÉS DEMANAR ELS COMPTES DE LA CASA REAL I AQUEST MAI TEU ÉS MOLT TAXATIU , RECORDA UN TAL TARDÀ RECENMENT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Manel fletxa Barcelona
21 de setembre de 2010, 14.54 h

#25 Ricard, no ens perdem amb problemes que no són nostres: els espanyols, que se'l confitin, el seu rei! El dia que siguem independents, ja no el tindrem! Si els espanyols encara el volen, problema seu.

Passa el mateix que amb la constitució: jo no estic en contra de la constitució espanyola (o no més que la francesa o la japonesa, si n'hi ha), el que estic en contra és que els espanyols ens la vulguin aplicar als catalans i no ens deixin tenir la nostra!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Ricard fletxa Sabadell
21 de setembre de 2010, 12.55 h

#21 no he dit aixo i si s'ha entes aixo ho sento me explicat malament, el que he dit es que ERC a Madrid al Parlament on pot rajar del Rei no ha dit mai ni mu, almenys que jo m'hagi assabentat, perque enten (i jo ho entenc aixi) que hi han certes coses a les Espanyes que no es poden tocar i una d'elles es la Monarquia, perque donarien mes problemes que beneficis.I que tot i que aqui treuen pit a MAdrid l'acoten i el baixen sempre que necesiten fer-ho.

Si no sem ha interpretat aixi, ho sento,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Lluís fletxa Girona
21 de setembre de 2010, 12.50 h

#23 si tens aó pò els d'ERC també us vau deixar envair competències acceptant la Llei de Dependència, i que a posteriori tots hm vist que sense calers és buida de continguts, com tot el que passa amb el que prové de l'Estat Ecspanyol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
ARA, ERC fletxa Martorell
21 de setembre de 2010, 12.44 h

En Ridao te mes rao que un sant. Tan la constitucio espanyola i l'estatut actual com el d'abans son tambe fills putatius dels unionistes catalans de CiU i PSC. En Pujol i Roca i posaren el seu ADN unionista claudicant i traicionaren a la nacio catalana com tambe va fer-ho en MAS amb el seu gran "acte pacte" per retallar la gran estafa del Estatut actual.

Nomes ERC, la de llavors am H.Barrera, com la ERC d'ara han mantingut la minima dignitat que cal demanar a una formacio nacional catalan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Manel fletxa Barcelona
21 de setembre de 2010, 12.25 h

#20 I tu, no estàs més fotut perquè portes anys demostrant que no es pot abaixar més el nivell. No en tens prou amb exhibir les teves limitacions intel·lectuals a l'hora de repetir insults sense cap argument al darrera, ara també t'agafa per repetir frases dels altres.

A aquest ritme, la campanya se us farà molt llarga. El que no sé és si arribareu a temps d'aturar la presa de consciència de la gent, que està veient que només sou l'altra cara de la sociovergència, i que si sumeu ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
jordibcn fletxa Barcelona
21 de setembre de 2010, 12.23 h

#18 Ricard ets el mateix Ricard que en el tema de l´entrevista al Resina dius que Esquerra mai s´ha manifestat contra el Rei? doncs que vols que et digui credibilitat zero la teva..


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.