directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 14:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament blindarà les festes tradicionals amb bous, després d'haver prohibit les corrides

La Llei que regularà els correbous s'aprovarà amb els vots de PSC, CiU i ERC en l'últim ple de la legislatura

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Parlament aprovarà aquest dimecres la proposició de llei de les festes tradicionals amb bous, una normativa que regularà i blindarà els correbous de les Terres de l'Ebre. Després que la cambra hagi aprovat prohibir les curses de braus, es preveu que aquest dimecres totes les forces parlamentàries -excepte ICV que hi votarà en contra i C's que s'abstindrà- votin a favor del blindatge dels correbous. La nova Llei regularà aquestes festes amb gairebé 400 anys de tradició a l'Ebre, emparant-se en què a diferència de les curses de braus, no acaben amb la mort de l'animal. El document inclou la regulació de l'obtenció de l'acreditació per fer-les, així com quines pràctiques seran considerades infraccions i, per tant, es sancionaran. Tot i que fa cinc anys es va impulsar un Manual de bones pràctiques fins ara no hi havia cap legislació al respecte i per tant cap codi d'obligat compliment.
correbous

correbous
Comparteix
   


Etiquetes
La Llei contempla fins a quatre modalitats de festes tradicionals amb bous, més l'exhibició d'habilitats. Així, les modalitats reconegudes són els bous a la plaça -bous o vaques en un recinte tancat-; bous al carrer -es deixen anar bous o vaques pels carrers degudament tancats amb tanques i barreres 'tipus encierro'-; bou capllaçat -es lliga el bou per les banyes amb una corda-; i bou embolat -se li posa una estructura metàl·lica a l'animal a cada banya i dues boles amb foc.

Per poder celebrar els correbous, l'organitzador haurà de sol·licitar, amb caràcter previ, l'autorització expressa del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, amb una antelació mínima de deu dies. En aquesta autorització caldrà adjuntar la sol·licitud per celebrar l'acte; l'informe que acrediti la tradició de la festa al municipi a excepció dels que ja ho van presentar l'any anterior-; l'acord del ple de l'Ajuntament corresponent, així com el programa d'espectacles taurins; un compromís per escrit que els animals no seran maltractats en el transcurs d'aquests espectacles i que l'organitzador adoptarà mesures preventives per evitar qualsevol tipus de maltractament; un certificat del tècnic municipal on consti que les instal·lacions que s'utilitzaran per l'espectacle són segures; un certificat mèdic que es comprometi a donar primers auxilis als ferits; el contracte d'una ambulància per tal de cobrir l'espectacle, i el certificat del propietari que acrediti que està dotada dels elements necessaris per realitzar evacuacions.

Així mateix, també caldrà el certificat d'una pòlissa d'assegurança d'accidents i responsabilitat civil durant la celebració de l'espectacle; un contracte de compra-venda o lloguer d'animals; la còpia de la sol·licitud del nomenament d'un veterinari per aixecar l'acta inicial i final de l'acte taurí; el certificat del Departament d'Agricultura que certifiqui que la ramaderia està lliure de malalties de sanejament obligatori; l'acreditació que la ramaderia està registrada en el Llibre Genealògic de la Raça Bovina Lídia; un escrit de l'organitzador de la festa en què es nomena una comissió local 'de bous', formada com a mínim per cinc afeccionats qualificats; el contracte amb un professional o expert taurí; i el contracte del ramader propietari dels animals amb un veterinari clínic per tal d'atendre els animals amb la urgència necessària.

Seguretat

D'altra banda, la Llei també estableix unes condicions mínimes de seguretat en la celebració dels correbous. Així, el tancament del recinte haurà de disposar d'una porta de fàcil accés per l'ambulància i serveis sanitaris. A més, hauran d'habilitar-se un mínim de dos corrals, que disposaran d'un accés per al ramader i el veterinari. Aquests corrals també hauran de tenir la il·luminació adequada, subministrament d'aigua per refrescar els animals, i les necessàries condicions d'higiene i desinfecció.

Per tal de garantir la seguretat dels participants en les festes, els animals hauran de portar despuntades les banyes, excepte els que siguin menors de dos anys, així com el 'bou cerril', que podrà mantenir les banyes íntegres independentment de la seva edat.

La Llei estableix que el veterinari haurà d'aixecar una acta prèvia a l'espectacle, en la que identificarà i inspeccionarà els animals, així com els corrals de la plaça. En la modalitat de bou embolat i bou capllaçat, a més, el veterinari haurà d'aixecar una acta al final de l'espectacle, en la qual declararà si algun animal ha sofert una lesió traumàtica o manifesta un signe de comportament patològic visible.

L'anomenada 'comissió de bous' estarà formada per un mínim de cinc afeccionats qualificats que, juntament amb l'expert taurí, estaran presents durant tot l'espectacle, identificats amb un braçalet o distintiu de color viu. Aquests hauran de vetllar per l'ordre i seguretat dels participants, i retirar als menors de 14 anys que participin. Abans d'iniciar l'espectacle, hauran de comprovar les barreres i estructures, i durant el correbou vetllaran per evitar maltractaments i sofriments als animals.

Duració dels espectacles

La Llei també limita el temps de cada modalitat de festes amb bous. Així, pels bous a la plaça i al carrer, la duració no pot ser superior al quart d'hora. Pel que fa al bou capllaçat, el límit és d'una hora; mentre que per l'embolat l'exhibició serà de mitja hora, i la durada de les boles de foc no pot superar els quinze minuts. Així mateix, la Llei estableix que durant l'estiu, no es faran ni bous embolats ni capllaçats entre les franges horàries més caloroses, establertes entre les dotze del migdia i les cinc de la tarda.

Què es prohibeix

La Llei prohibeix també la participació en els espectacles dels menors de catorze anys, que només podran ser espectadors; així com de les persones que mostrin falta de condicions físiques o psíquiques, o estiguin en un estat d'embriaguesa o hagin pres drogues. També es prohibeix l'ús de pals, punxes, o descàrregues elèctriques; així com el llançament d'objectes o qualsevol pràctica que suposi un maltractament de l'animal. La normativa també impedeix que un mateix animal pugui participar de nou en un espectacle taurí si no han transcorregut un mínim de 24 hores des de la seva darrera intervenció. Així mateix, es prohibeix la combinació de dues modalitats de festes amb bous reconegudes en un mateix animal.

Sancions d'entre 50 i 150.000 euros

La Llei estableix també un règim sancionador que en el cas d'infraccions molt greus la multa serà d'entre 60.000 i 150.000 euros, i preveu també la inhabilitació durant un any per a l'exercici de l'activitat empresarial de ramaderia de bous i d'organització d'espectacles taurins. Es considera infracció molt greu el fet de celebrar espectacles taurins sense autorització administrativa o incomplint les condicions de la mateixa quan hi hagin greus riscos per a l'animal, les persones, o els béns. També es considera molt greu incomplir les mesures de seguretat o tenir els locals en mal estat; l'obertura d'instal·lacions destinades als espectacles taurins; l'incompliment de resolucions de prohibició i suspensió dels espectacles, així com la seva celebració en instal·lacions clausurades o precintades; celebrar un espectacle per persones inhabilitades per a aquesta activitat; o negar l'accés als agents de l'autoritat als espais on se celebren aquests actes. A més, també es sancionarà com a infracció molt greu si es cometen dues faltes greus en un any.

Pel que fa a les infraccions de tipus greu, aquestes rebran una sanció econòmica d'entre 600 i 60.000 euros, i també preveu la inhabilitació per prendre part en espectacles amb bous per a un període de fins a dos anys. També es podrà decretar el comís dels elements emprats per cometre la infracció. Així, la Llei estableix com a infracció greu l'omissió de mesures d'higiene, salubritat o benestar dels animals, o el mal estat de les instal·lacions on se celebren els espectacles taurins; el fet de no respectar les característiques de cada tipus de modalitat que detalla la Llei; incomplir alguna prohibició que contempla la normativa; alterar fraudulentament les dades referents als animals; o administrar als animals qualsevol substància que alteri el seu comportament.

També es considera greu suspendre l'espectacle sense justificació, celebrar l'espectacle sense la dotació reglamentària del personal implicat, posar en perill la seguretat dels participants, o l'omissió de dues faltes lleus en un any.

Per últim, es considera infracció lleu l'omissió de les mesures d'higiene o el mal estat de les instal·lacions; la manca de respecte o menyspreu al públic, a la presidència, o a l'organització; la participació a l'espectacle de persones no autoritzades; o qualsevol incompliment de requisits o prohibicions que estableix la llei i que no estan tipificats com a molt greus o greus. Aquestes infraccions rebran una sanció econòmica d'entre 50 i 600 euros.

La Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous comptarà amb el suport de CiU, PSC, ERC, i PP; amb l'abstenció de Ciutadans, i el vot contrari d'ICV.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
22 de setembre de 2010, 23.13 h

Lamento veritablement aquest blindatge dels correbous. Ara és evident que la prohibició dels braus mai va ser un èxit dels nostres polítics, sinó del poble que va tenir la iniciativa vía ILP. Els vam portar a prohibir els braus a contra cor, en un moment de debilitat per a ells, després que el 10-J els mostrèssim el que realment volem. Ara, en blindar els correbous, comencen a donar arguments a Espanya per a declarar inconstitucional la prohibició, comencen a mòure fitxes per a rever... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
22 de setembre de 2010, 23.04 h

Voteu RCAT o voteu SOLIDARITAT, però mai voteu els enemics de la sobiranía, que són ERC i companyía.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
22 de setembre de 2010, 20.15 h

#13 Coi, es veritat tu, gracies per informar-nos, els braus van a l'espa i s'ho passen teta amb foc a les banyes o les altres terapies que els hi feu feu pel seu benestar, despres surten relaxats i dessitjant una altra tanda. Iai, es que no entenem res oi? Com us podeu pensar que som tant idiotes? No ho som i les vostres respostes plenes d'incongruencies i desqualificacions ens donen la rao.
Son tradicions desfaades, cruentes i salvatges i les persones que hi participen demostren haver-se qued... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
carles fletxa ulldecona
22 de setembre de 2010, 15.13 h

#3 Res del que dius es veritat. Es pura demagogia. Ni hi ha cops, ni es persegueix cap bou ni se'l crida ni res del que has dit. Segur que no t'has equivocat d'article?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
22 de setembre de 2010, 13.30 h

No puc ni vull entendre que per una atàvica tradició, sigui d’on sigui i vinguí d’on vinguí, i per alguns comentaris, perdoneu, que són pura demagògia, no entenc i és inadmissible que en nom de suposades tradicions i fruit de cultures populars, es vulgui acceptar el maltractament dels animals, convertint-lo en un acte festiu. Vivim al segle XXI i ja és hora de que comencem, tots plegats, a donar passos endavant, distingint el que és cultura del que només és la pràctica de la ba... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
22 de setembre de 2010, 13.29 h

La veritat, no entenc el problema. No entenc que la gent es baralli per quin partit es mes o menys independentiste el que cal es LOGRAR l'independencia.
Soc independentiste de mena, i sempre he votat en blanc pq no hi tenia cap opcio. Ara votare a SC, no soc un trol ni un unionista ni un res del que dieu. Crec que en un pais hi ha cabuda per diferents idees i representacions politiques, aixo es precisament el que fa pais, seria absurd creure que tothom pensa el mateix. Tambe crec que ara per ar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
22 de setembre de 2010, 12.46 h

Val la pena escoltar aquesta conferència!

http://www.zeniting.com/player.php?id=228


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Manel fletxa Barcelona
22 de setembre de 2010, 12.30 h

#8 :-) sembla que no has encaixat gaire bé que se t'hagi vist el llautó tan clarament...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
22 de setembre de 2010, 12.25 h

Espera't que no voti al partit antitaurí perquè comenceu a fer fàstig tots plegats barallantvos pels vots, esteu obsesionats amb Convergència, fins i tot en un article on parla que tan CiU com ERC torturen animals. Sou el càncer de la terra


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Quim fletxa PPCC.
22 de setembre de 2010, 11.53 h

#1 A qui et penses que pots enganyar encara? Tu ets més convergent i unionista que l´ex-llepa això si no sou el mateix. La teva estratègia de donar suport al club de fans del Laporta només és perquè et penses que això perjudica a ERC i beneficia els teus regionates de segona de Ciu. Ja se t´ha vist massa el llautó a tu i alguns altres. Si de veritat creguéssiu el que dieu no serieu tant bel·ligerants amb ERC i tant condescendents amb Ciu. No sou més que una colla d´hipòcrites. Pe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.