directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 09:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L’estratagema de l’Audiència Nacional per jutjar Sànchez i Cuixart sense tenir competències

El 2008, va rebutjar jutjar l'aixecament militar de 1936 sota el pretext de no tenir competències per jutjar un delicte de rebel·lió

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Molt s’ha parlat en els darrers dies sobre el delicte que l’Audiència Nacional espanyola ha atribuït als presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per convertir-los en els primers presos polítics del procés sobiranista. Segons la Reial Acadèmia Espanyola, sedició és un “alçament col·lectiu i violent contra l'autoritat, l'ordre públic o la disciplina militar”; una definició que -sobretot per la manca absoluta de violència en les accions d’ambdós líders de la societat civil- ha fet que moltes persones dins i fora de l’Estat espanyol es qüestionin la decisió de la jutgessa Carmen Lamela. Però, més enllà d’això, han sorgit veus des del món del dret penal que volen estirar encara més del fil en preguntar-se si  -basant-nos en el sistema d’òrgans judicials a l’Estat espanyol- és competència de l’Audiència Nacional (AN) jutjar un suposat delicte de sedició. La resposta curta és no. 
 
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a les portes de l'Audiència Nacional
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a les portes de l'Audiència Nacional
© Roger Pi de Cabanyes

Comparteix
   


Etiquetes
Segons l’article 65 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), l’Audiència Nacional no té les competències per jutjar delictes contra l’Ordre Públic, gènere al qual pertany la sedició. Aleshores, per què la Sala Penal de l’AN ha pogut jutjar Sànchez i Cuixart, acusats d’aquest delicte, i tancar-los a la presó sota el pretext que podrien reincidir-hi? El professor titular de Dret Penal a la Universitat Carlos III de Madrid, Jacobo Dopico, ho ha volgut explicar de la manera més didàctica possible al seu compte de Twitter. 
 
Diu Dopico que Lamela ha interpretat només i precisament “aquesta sedició” com un delicte contra la forma de govern i, per tant, competència de l’Audiència Nacional segons l’article 65 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, en que s’especifica en quins casos tindria i no competències.  Diu l’escrit de l’AN que “no tots els delictes de sedició són competència de l'AN, sinó únicament aquells que, a més d'atemptar contra els béns jurídicament protegits que li són propis, puguin suposar al mateix temps una ofensa contra la forma de govern. Dit en altres termes, la descripció típica del delicte de sedició en el Codi Penal vigent atemptarà contra la forma de govern si els actes s’executen amb el propòsit de canviar il·legalment l'organització de l'Estat”. El 2008, l’Audiència Nacional va enterrar una causa contra el franquisme al·legant que no tenia competències per investigar els crims de la dictadura, ja que l'aixecament militar del 17 i 18 de juliol de 1936, que va desencadenar la Guerra Civil, va constituir un delicte de rebel·lió, que no era la seva competència. En altres paraules, sembla que la mateixa AN escull quan i quan no és competència seva jutjar depèn quins casos, en base als seus interessos. 
 
Seguint amb el cas que ens ocupa, assegura el professor Dopico que “la sedició és sempre un delicte contra l'ordre públic, independentment de les pretensions dels seus autors”. “Com l'homicidi és un delicte contra la vida per més que algú matés per ‘canviar la forma de Govern’", afegeix. Però encara va més enllà i es pregunta quins són aquests delictes contra la forma de govern als quals es refereix Lamela per justificar que l’AN tingui competències per jutjar Sànchez i Cuixart per un suposat delicte de sedició, perquè “aquesta rúbrica no apareix en el Codi Penal actual, sinó en el Codi Penal derogat”. Explica que els delictes contra la forma de govern -que  podien suposar la pena de mort durant el franquisme- van ser eliminats quan es va fer l’actual Codi Penal, el 1995. I, per a més inri, ni el delicte de sedició ni el de rebel·lió estaven inclosos entre els delictes contra la forma de govern. 
 
Per tot això, molts experts en dret penal coincideixen amb Dopico en dir que l’Audiència Nacional s’ha atribuït una competència que no és seva i -de fet- això demostra tota una estratagema judicial per intentar parar les mobilitzacions en pro del sobiranisme i fer dos ostatges polítics del procés. Només ens queden fer-nos algunes preguntes més... Quant més corrompuda pot estar la justícia espanyola? Què se n’ha fet de la separació de poders?  
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Fd'A. fletxa Calders
20 d'octubre de 2017, 19.50 h

Això ja no pot sorprendre a ningú. Clar i català: poden fer el que els hi doni la gana. Que sigui just o injust, legal o il·legal, els hi és igual en una dictadura en la que els jutjes fan la llei a la carta, sempre a gust del govern del PP.
Repeteixo una vegada més : CATALUNYA ÉS UNA COLÒNIA ESPANYOLA EN PLE SEGLE XXI.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
20 d'octubre de 2017, 11.50 h

#4 Deu estar preocupat de que el finiquitin .......


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
20 d'octubre de 2017, 09.26 h



Que fa que el que sortia del frenopàtic , fa molts díes que no apareix per aquí....? TENS POR NANO...?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
20 d'octubre de 2017, 08.47 h



Separació de poders.......jua....jua...jua...jua...jua...jua...jua......

Pobre espanya, amb els representants del altre día a la Pl. Fc. Maciá. RIDÍCUL MES ESPANTÓS........


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - Repúbica de Catalunya
20 d'octubre de 2017, 08.11 h

Ja ho diuen:

Que és un Estat de Dret?
Allò que, a Espanya, has d’esperar assegut.

What is a State of Law?
What, in Spain, you have to wait sitting.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
20 d'octubre de 2017, 07.25 h




Tenen quelcom a veure, l'AUDIÈNCIA nazional amb l'AUDÍFON d'un nazi-anal?


Qui pregunta no és traïdor.




Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.