directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Comença una campanya per reduir la càrrega emocional i física dels cuidadors

72 municipis han demanat a la Diputació el recurs Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua, un espai relacional de suport psicològic per reduir l’estrès de les persones cuidadores

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Reduir la càrrega emocional i física de les persones cuidadores que tenen al seu càrrec persones en situació de dependència –normalment, un familiar- garanteix tant el benestar del cuidador com l’atenció òptima d’aquestes persones. Amb aquest objectiu, la Diputació de Barcelona ofereix recursos als municipis, com el Programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua o el servei Respir de residències temporals. La vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó ha presentat  el primer Grup de Suport de la temporada 2017-2018.
El Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua de Martorelles, al Centre de Suport a la Llar
El Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua de Martorelles, al Centre de Suport a la Llar
© Diputació de Barcelona

Comparteix
   

Meritxell Budó destaca que «cal posar en valor la tasca de les persones cuidadores que, de manera altruista i gratuïta, atenen els seus familiars». També remarca la importància d'«oferir eines per al suport emocional que permetin a aquestes persones tirar endavant». Budó ha agraït «la col·laboració dels ajuntaments, que són sensibles a les necessitats d'aquest col·lectiu -format majoritàriament per dones-, que creix a causa de l’envelliment de la població». És a través dels serveis socials municipals que els ajuntaments detecten les persones que poden necessitar el suport. 
 
Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua pel territori
 
En total, són 72 municipis els que han demanat aquest recurs a la Diputació, pel qual més de 1.000 persones assistiran a les sessions a tota la demarcació.
 
El programa de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) de la Diputació de Barcelona va començar l’any 2009 i des d’aleshores és un dels recursos que més sol·liciten els ajuntaments a la corporació. 
 
Aquest servei, que la Diputació ofereix en col·laboració amb els ens locals i entitats del sector, contribueix a reduir l'impacte negatiu que de vegades poden experimentar els cuidadors i, per tant, a millorar també la qualitat  de vida de les persones en situació de dependència.
 
Els grups estan formats per entre 16 i 20 persones cuidadores. Funcionen al llarg de 10 o 16 sessions d’una durada d’hora i mitja on, amb l’ajuda d’un psicòleg, es treballen temes com les estratègies per gestionar favorablement necessitats i conflictes, i la gestió d’emocions i sentiments que poden sortir durant el procés de cura per tal de prevenir i evitar situacions d’esgotament. També s’ofereix informació dels diferents recursos de suport que hi ha al territori o de les diferents entitats públiques i privades que els poden ajudar.
 
No es tracta d’un curs de formació, sinó d’un espai de relació i intercanvi d’experiències, per evitar la soledat i reduir la sobrecàrrega emocional i física de la cura. L’objectiu és generar vincles de relació, de suport i d’ajuda mútua entre les persones cuidadores perquè puguin compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria.
 
El servei Respir de la Diputació
 
Un altre programa adreçat al suport de les persones cuidadores és el Servei Residencial d’Estades Temporals i Respir de la Diputació de Barcelona, situat al Recinte Mundet, un programa d'atenció residencial temporal per a persones amb un determinat grau de dependència per raons d'edat o discapacitat intel·lectual. El servei té la finalitat de millorar la qualitat de vida dels cuidadors, proporcionant-los un temps de descans i donant resposta a determinades situacions familiars imprevistes, i beneficiar també les persones ingressades, que reben atenció personalitzada per part de professionals especialitzats.
 
Poden sol·licitar aquestes places aquelles famílies residents a la província de Barcelona que tinguin al seu càrrec persones amb dependència majors de 65 anys o persones amb discapacitat intel·lectual, d'entre 6 i 65 anys. Per fer-ho, s'han d'adreçar als serveis socials bàsics del seu ajuntament, que valoraran la conveniència de sol·licitar l'ingrés, i tramitaran la sol·licitud.
 
Pel que fa al preu de l’estada, el servei Respir es regeix per un sistema de copagament, en el qual la quota a abonar es determina en funció de la capacitat econòmica de la persona atesa. Per a les persones amb discapacitat intel·lectual menors de 18 anys el servei és gratuït.
 
L’any 2016 van passar pel Respir 3.300 usuaris. El programa disposa de 190 places per a persones grans, 36 per a urgències a la vellesa, i 32 per a persones amb discapacitat intel·lectual. Més del 90% dels residents valoren positivament el servei i desitjarien sol·licitar una nova estada.
 
Subvencions a entitats
 
A més, s’han concedit, l’any 2017, 350.000 euros en subvencions a entitats socials que desenvolupen activitats de lleure per a persones amb discapacitat i/o malaltia mental per donar suport a les famílies cuidadores amb un temps de descans durant les vacances o caps de setmana.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
22 d'octubre de 2017, 13.39 h


#1 Que pena me da el Puigtonton, si, claro que mas pena me dan mis ALMORRANAS SANGRANTES, que además de no dejarme sentar con comodidad, me pringan los calzoncillos, las sabanas y el colchon.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
22 d'octubre de 2017, 12.24 h

que pena me da el puigtonton

no sabe como salir del lio en que se ha metido y esta cagado con ir a la carcel

por eso una y otra vez suplica que alguien lo saque de ese lio y lo amnistie como minimo a el


jua jua jua jua jua jua


LA MESA DE NAVIDAD EN SOTO DEL REAL, LOS JORDIS, EL PUJOL JR, EL SANDRO ROSSELL, EL PUIGTONTON Y SU TROUPE


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.