directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

24 premis Nobel consideren "extremes i inútils" les mesures del govern espanyol

Ho han fet mitjançant una carta oberta, que han enviat a la Comissió Europea

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN.- 24 premis Nobel de diverses disciplines han redactat una 'Carta oberta a Espanya i Catalunya' en la qual fan una crida a la "mediació" per desfer "l'empat actual" entre Catalunya i Espanya. Com ja van fer 8 premis Nobel de la Pau en una carta el 8 d'octubre, ara els 24 noms també subratllen que cap de les dues parts està "lliure d'errors" en un conflicte que, al seu parer, no va començar amb el referèndum de l'1 d'octubre i les càrregues policials, sinó "fa set anys amb la invalidació pel Tribunal Constitucional de l'Estatut d'autonomia del 2010 aprovat pel Congrés espanyol".
El president espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu
El president espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu
© Roger Pi de Cabanyes

Comparteix
   


Etiquetes
A la carta, que també han enviat a la Comissió Europea, els Nobel lamenten que el govern estatal ha fet "poc" per solucionar el conflicte, i afegeixen que "mai" haurien pogut "predir" les mesures "extremes i inútils" que "emanen de Madrid" en resposta al referèndum. Així, denuncien les "escenes de brutalitat policial, la violència i l'ús de bales de goma contra el poble de Catalunya", que "no haurien esperat en l'Espanya d'avui". També se sumen a les condemnes que han fet "líders d'arreu del món". 
 
Els signants del text no entren a valorar qüestions constitucionals, però creuen que les democràcies "madures" poden buscar "diverses formes de permetre la llibertat d'expressió". I en aquest sentit recorden els exemples de Quebec o d'Escòcia. 
 
Consideren que les "respostes violentes per part d'un govern central" als "desitjos de llibertat d'expressió" d'una ciutadania "únicament augmenten més l'hostilitat i creen descontent".
 
Finalment, els vint-i-quatre Nobel, entre els quals n'hi ha deu de la Pau, sis de Medecina, quatre de Química, dos de Literatura, un de Física i un d'Economia, donen suport a les crides de mediació i negociacions "cap a una resolució pacífica de l'empat actual entre el govern espanyol i Catalunya". I alerten: "Un poble que se sent reprimit rara vegada desapareix silenciosament en la nit".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
pep fletxa Sabadell
22 d'octubre de 2017, 18.03 h

La sonrisita de la Santamaría vale un millón de dólares todos son unos miserables y están condenados a la muerte como todos nosotros pero ellos sin dignidad VISCA LA TERRA LLIURE DE MALA GENT PP / RSOE / CS


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
21 d'octubre de 2017, 10.23 h



TOTS ELLS SON INÚTILS PER LA DEMOCRACIA. Sols son útils, per els seus interessos .


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.