directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 20:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Les columnes Puig i Cadafalch haurien d'estar acabades a final d'any

Finalment la primera pedra es posarà el 6 de novembre a Montjuïc

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Ja són a punt totes les peces de pedra natural per construir les quatre columnes Puig i Cadafalch, que es tornaran a alçar a Montjuïc després que el dictador Primo de Rivera ordenés enderrocar-les ara fa vuitanta-dos anys. A més, també s'ha fixat la data del 6 de novembre per col·locar la primera pedra de l'històric monument, de manera que a l'emplaçament darrere la Font Màgica s'hi enterrarà una urna de metacrilat amb la informació generada per aquests set anys de reclamació de les columnes. També hi haurà actuacions castelleres amb quatre castells humans simbolitzant les quatre barres. Les setmanes següents es muntaran les torres, que previsiblement estaran alçades i a punt per la inauguració a finals de desembre.

Comparteix
   


Etiquetes
Segons ha explicat a directe!cat un dels responsables de la recuperació, Enric Padrosa, els fonaments de l'enclavatge a la plaça de Marquès de Foronda -just darrere la Font Màgica- ja són a punt, i la constructora del Papiol ha finalitzat totes les peces de les columnes, de tres tones cadascuna, així com els capitells.

Els retards d'aquestes darreres setmanes serien, segons Padrosa, per qüestions administratives, i per agilitzar-ho aviat comunicaran a l'Ajuntament el programa d'actes pel dissabte 6 de novembre, on es dipositarà l'urna de metacrilat que contindrà tota la documentació generada aquests set anys de gestació del projecte, amb informes, fotografies i retalls de diari sobre la polèmica política que va envoltar les columnes, així com les actuacions castelleres que acompanyaran la cerimònia.

Les noves columnes tindran dinou metres d'alçada, un menys que les originals de Puig i Cadafalch, i segons l'arquitecte del projecte es preveu que estiguin acabades la segona o tercera setmana de desembre.

Un emplaçament polèmic

L'emplaçament original de les columnes era on actualment hi ha la Font Màgica de Montjuïc, i l'actual disposició es va triar amb la voluntat que continuïn essent visibles des de la plaça Espanya, tal com passava durant els anys vint. En aquest sentit, cal recordar que el grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona pretenia alçar-les davant el pavelló italià, col·locant-les en un segon pla i negant-los la preeminència, però que les pressions d'ERC i de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans van aconseguir tornar a situar les columnes al bell mig de la plaça.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Eduard fletxa El Masnou
23 de setembre de 2010, 17.33 h

Tinc moltes ganes de veure-les acabades! El dia de la innaguració jo seré a primera fila amb la meva estelada i amb ànims de que en breu poguem viure en llibertat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
jordi fletxa bcn
23 de setembre de 2010, 09.00 h

ja era hora!! Per fi, després de tantes dictadures i guerres podrem tornar a veure alçar-se les 4 barres que van erigir els nostres bes-avis!

visca catalunya lliure!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPC
23 de setembre de 2010, 08.38 h

Ja seria hora. a veure si aquesta vegada és veritat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.