El Parlament aprova la Llei de polítiques de joventut amb el vot en contra del PP i el Grup Mixt i l'abstenció de CiU
L'oposició critica que s'hagi trigat set anys en elaborar-la i finalment s'hagi tirat endavant pel tràmit d'urgència
El Parlament ha aprovat aquest dimecres la Llei de polítiques de joventut amb els vots en contra del PP i el Grup Mixt i l'abstenció de CiU. La norma té com a eixos centrals l'emancipació i la participació i estableix la creació de la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, ha defensat la necessitat d'aquest text per aconseguir la coordinació i l'impuls de les polítiques de joventut. Els grups de l'oposició han criticat que s'hagi trigat set anys en elaborar la norma i que finalment s'aprovi pel tràmit d'urgència. A més, han considerat que es tracta d'una llei massa administrativa que incidirà poc en la resolució dels problemes dels joves.
La norma defineix la joventut com el conjunt de persones d'entre 16 i 29 anys, tot i que en algunes polítiques, com l'educació sexual i la d'habitatge, amplia la franja. Segons ha explicat la consellera, es tracta d'un col·lectiu que viu una etapa de transició cap a la vida adulta.La llei dota de rang legal el Pla nacional de joventut i l'estableix com el marc de referència per a les polítiques que ha d'impulsar la Generalitat, el món local i les entitats juvenils. Potencia que aquestes siguin transversals i estableix que tots els departaments comparteixin responsabilitats en matèria de joventut. A més, determina que s'ha d'invertir més en els professionals que es dediquen a aquest col·lectiu i impulsa la creació d'un registre d'equipaments i serveis juvenils per conèixer de què disposa Catalunya i què necessita.
La consellera ha assegurat que la llei és el resultat d'un 'extens procés participatiu', cosa que fa que no sigui una norma del Govern sinó 'de tots i totes'. 'El país la necessita per consolidar un model nacional de polítiques de joventut i posar les bases per fer un salt endavant', ha declarat'.
L'oposició critica 'la urgència'
Els grups de l'oposició, especialment CiU i PP, han criticat que la norma s'hagi aprovat per tràmit d'urgència. El diputat de CiU Albert Batalla ha lamentat que la llei entrés al Parlament 'en l'últim minut' i ha defensat que el seu grup mai va portar aquesta promesa al seu programa electoral. 'Vostès porten el compromís des del primer tripartit i triguen set anys en fer-la', ha dit.
El diputat del PP Rafael López ha lamentat que el diputats només hagin tingut tres mesos per debatre la norma i ha afegit que la urgència dels joves no és tenir o no aquesta llei sinó trobar solucions als seus problemes, com per exemple l'atur. El diputat del Grup Mixt i president de C's Albert Rivera ha dit però que no serà el seu grup el que centri el seu discurs en el temps que ha trigat el Govern en aprovar la norma ja que ha considerat que aquesta no dóna solucions per als joves i que tampoc ho hagués fet si s'hagués aprovat abans.
Una norma massa 'administrativa'
Una altra de les crítiques que ha fet l'oposició és que la norma és massa 'administrativa'. El diputat de CiU Albert Batalla l'ha definit com una llei 'estrictament de l'administració de joventut' que no entra a debatre els problemes reals dels joves i com 'una oportunitat perduda'. Ha dit que el text parla de la distribució de competències, el marc legal i el reconeixement dels professionals, que tot i considerar-ho positiu, és 'insuficient'.
D'altra banda, ha lamentat la crítica 'molt àcida' que van rebre quan CiU va decidir portar la norma al Consell de Garanties Estatutàries per l'àmbit de l'autonomia local. Ha defensat que aquesta és una oportunitat del grups de la Cambra, que és 'legítim' i 'legal'. 'El text és decebedor com també ho són les formes', ha finalitzat.
El diputat del PP ha dit que és una norma 'massa administrativa' i ha criticat que els ajuntaments perden autonomia en aquesta matèria. López ha assegurat que el text aprovat aquest dimecres és 'l'epitafi d'un mal govern en polítiques de joventut' i ha mostrat la seva voluntat de proposar canvis en la norma en la propera legislatura perquè 'ha d'aspirar a més'.
Els grups que donen suport al Govern han defensat que la llei ha arribat al Parlament després d'un llarg procés de participació i que comptava amb el recolzament de les entitats juvenils, que havien demanat la seva aprovació. A més, han explicat que és l'instrument que ha de permetre impulsar polítiques per millorar la qualitat de vida dels joves i donar solucions als seus problemes.