directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 00:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

PDeCAT i ERC demanen empara al TC per aturar el 155

Al·leguen que s'ha incomplert el reglament del Senat i sol·liciten que s'anul·lin els acords de la Mesa

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els grups del PDeCAT i ERC al Senat han presentat dos recursos d'empara davant del Tribunal Constitucional (TC) i li sol·liciten que aturi la tramitació del 155 a la cambra alta. Segons al·leguen, s'ha incomplert el reglament del Senat perquè, entre d'altres, no s'ha escoltat la Junta de portaveus i ha estat la Mesa qui ha tramitat l'acord del Consell de Ministres. També sostenen que l'aplicació del 155 "vulnera la Constitució" i, per tant, sol·liciten a l'alt tribunal que anul·li els acords presos fins al moment a la cambra alta i que també aturi la comissió i el ple, previstos per dijous i divendres i que han de suposar el tràmit final per poder aplicar el 155. Els grups confien que el tribunal "actuï amb la mateixa celeritat que quan li demana el PP" i que tramiti els recursos.
Una imatge d'arxiu del Tribunal Constitucional
Una imatge d'arxiu del Tribunal Constitucional

Comparteix
   


Etiquetes
Els dos grups han presentat els recursos per separat aquest dimecres per intentar aturar la tramitació del 155. Segons al·leguen, el reglament del Senat diu que s'ha d'escoltar els portaveus de tots els grups "per fixar criteris i ordenar i facilitar els debats". En canvi, el 155 s'ha tramitat prèvia reunió de la Mesa (on només hi son PP, PSOE i PNB), sense escoltar la resta de grups. 
 
Aquesta és una de les "anomalies" que ja van presentar en dos recursos de reconsideració a la mesa i que no han estat escoltats. Per això, ara els senadors han recorregut al TC perquè consideren que s'han vulnerat "drets fonamentals" i que no poden exercir la seva funció pública en igualtat de condicions. 
 
En aquests recursos, demanen al TC que suspengui de manera cautelar la tramitació, que anul·li els acords de la Mesa presos fins al moment i que es faci complir el reglament del Senat i s'escoltin tots els grups. 
 
El portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, ha declarat que esperen que el tribunal (que no té ple ordinari fins la setmana vinent) es reuneixi "amb la mateixa celeritat que quan li demana el PP". A més, han recordat que el tribunal va suspendre el ple convocat pel Parlament pel passat 9 d'octubre –on Puigdemont tenia previst informar dels resultats de l'1-O- per un recurs d'empara del PSC. 
 
La portaveu d'ERC, Mirella Cortés, també ha justificat que recorren al TC perquè "és l'única porta que tenen on trucar" i ha afirmat que mentre formin part del Senat faran servir "totes les eines que tinguin a l'abast". També ha anunciat que tant ERC com PDeCAT presentaran al·legacions en el tràmit de la ponència. 

Un informe encarregat pel secretari general del Parlament conclou que les mesures del 155 són inconstitucionals

Un informe que ha encarregat la secretaria general del Parlament als serveis jurídics de la cambra posa en dubte la constitucionalitat de les mesures que el govern espanyol ha impulsat a través de l’aplicació de l’article 155 i que afectaria al Govern i al funcionament del propi organisme parlamentari. El document va signat i avalat per cinc lletrats, i assegura que “la destitució del president i del Govern de la Generalitat planteja seriosos dubtes sobre la seva adequació a l'ordre constitucional i estatutari vigent”, que “no es pot suspendre la configuració de l'autogovern” i que amb l’aplicació al Parlament “justament s’eliminen els trets característics del sistema parlamentari de manera totalment irreconciliable amb la Constitució i l'Estatut”. El document no és definitiu perquè encara pot rebre aportacions a la Junta de Lletrats, però l’informe és l’encàrrec que es va fer i està signat pels lletrats que el van rebre.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU FALTEN MARQUESINES A LA ESTACIÓ DE TREN DEL POBLE I MÉS ZONES VERMELLES .. fletxa O FEU ELECCIONS CATALANES O FEM BOICOT A LES EMPRESES QUE BAN MARXAR DE CATALUNYA .
26 d'octubre de 2017, 11.16 h

Mireu con beix no saben con ATURAR EL ARTICULO 155 ,, Els de EL PDECAT I E.R.C. ,,, Jo els Refrescare la Memoria els DONARE UNA IDEA FACIL .. FEU UNES ELECCIONS AUTONOMICAS CATALANES JA .. Cal RECONEIXER CUAN ES PERD .. ..

Dire més EL NUMERO DOS DEL PDECAT Ja fa MESOS VA dir VA DIR I EN UN RESTAURANT un el ban escoltar tots i totes I EL BAN HASTA GRABAR LO QUE VA DIR ..No te desperdició .

EL PROCÉS INDEPENDENTISTA ES UN FRACÁS Va dir tambe ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
26 d'octubre de 2017, 09.38 h



Es trocar a una porta que no te escabell i que te la fusta podrida.......PERÓ S'HA DE FER.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Juli Loras fletxa Tortosa
26 d'octubre de 2017, 00.15 h

Jo pensava que no reconeixíem el TC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
25 d'octubre de 2017, 20.15 h

Junqueras: ens pren per idiotes?

https://www.ara.cat/opinio/Junqueras-pren-idiotes_0_1892810703.html


HASTA EN LOS MISMOS MEDIOS DE LA CAVERNA SEPARATISTA DAN UNA PANTOFLADA AL JUNQUI, QUE SE CREE QUE TODOS LOS NAZIS SON TONTOS, ES EL QUE VENDIA QUE PODRIAMOS ENTRAR EN LA EFTA HASTA QUE EL PORTAVOZ RECONOCIO EXPLICITAMENTE QUE NO, ES EL QUE DECIA QUE LAS EMPRESAS SE IBAN POR QUE LA POLICIA PEGO EL 1-O, ES EL QUE DECIA QUE LAS EMPRESAS SE IBAN DE FORMA PROVISIONAL Y CAIXABANK YA HA DECLARADO Q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.