
Joan Margarit crida a 'canviar la relació amb Espanya' en el pregó de La Mercè
Els regidors del PP no l'han aplaudit
El poeta Joan Margarit ha convertit la independència de Catalunya en protagonista del pregó de les Festes de la Mercè d'enguany. Margarit ha plantejat que ha arribat l'hora de 'renunciar' a les relacions que s'han mantingut fins ara amb l'Estat espanyol des del Saló de Cent del consistori barceloní i davant l'estupefacció d'alguns dels regidors. De fet, els representants del PP no han aplaudit el pregó i han carregat contra la 'politització' de l'acte. El poeta ha defensat la llengua catalana en el context d'una societat bilingüe i ha defensat un Estat propi que assumeixi aquest bilingüisme sense que això comporti una pèrdua dels lligams afectius que uneixen els catalans amb la resta de ciutadans de l'estat espanyol. Feta aquesta introducció, Margarit ha llegit una sèrie de poemes que li han servit per fer un recorregut poèticovital a través de la ciutat de Barcelona.
Un any més el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona ha donat cabuda a la lectura del pregó amb què s'inicien les festes de la Mercè. Enguany, la responsabilitat ha recaigut sobre el poeta Joan Margarit, qui ha centrat el seu parlament en dos temes d'actualitat: la llengua i la estructuració de l'Estat. Margarit ha començat la seva locució amb el record de la seva joventut a Tenerife i l'aprenentatge de les dues llengües amb les quals ha elaborat la seva obra poètica. A partir d'aquí, Margarit ha elaborat una encesa defensa del respecte envers les cultures i llengües, les pròpies i les del lloc d'acollida. 'Un cop la vida es desenvolupa al voltant d’una llengua necessitem veure-la respectada a tot arreu, però d’una manera ineludible en el seu territori' ha dit Margarit.A partir d'aquí, el poeta s'ha centrat en la relació amb l'Estat espanyol, 'Potser la necessitat de supervivència, de progrés material i espiritual que té Catalunya en aquest moment crític de canvis en l'equilibri social i econòmic del món fa que avui s'hagi de renunciar al tipus d'unió que fa segles va convenir a les dues parts', ha reflexionat Margarit. 'Potser ha arribat el moment d'acceptar que cal canviar profundament la relació amb aquesta Espanya si els ciutadans de Catalunya, sigui quina sigui la llengua materna que parlem, volem que la nació esdevingui una Holanda, o una Dinamarca en aquest nou ordre mundial', ha afirmat el poeta català.
Finalment, Margarit s'ha desfet de la prosa per entrar en el terreny que li és propi, el vers. El pregoner ha llegit un recull de poemes que han constituït un recorregut per la seva experiència vital i emocional en relació a indrets de Barcelona o situacions relacionades amb la capital. El tema de la nació també ha sorgit aquí i, principalment, en el poema 'Manifestació del 10 de juliol'. Després del pregó, l'alcalde Jordi Hereu ha donat per oficialment inaugurada la festa de la ciutat comtal.