directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 14:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Ascó va rebre una visita d'escolars el dia en què es va donar a conèixer la fuita radioactiva

Denunciat per Ecologistes en Acció

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Central Nuclear d'Ascó va rebre la visita d'un grup d'escolars divendres passat, 4 d'abril, dia en què es va conèixer que el seu grup I havia patit una fuita de partícules radioactives mesos enrere, segons ha fet públic Ecologistes en Acció de Catalunya a partir del testimoni de la mare d'un dels estudiants. L'entitat considera 'del tot inadmissible' que els responsables de la CN no avisessin l'escola amb l'antelació corresponent i cancel·lessin la visita. D'altra banda, Ecologistes en Acció ha recordat que van sol·licitar una visita guiada a la CN que s'havia de dur a terme el dia 17 de desembre del 2007, però que els responsables la van cancel·lar.
ascó central nuclear
Comparteix
   

'Els responsables de la CN no només han comés una falta en el procés de notificació d'un succés notificable', per la qual cosa el CSN ja anunciat que obrirà un expedient sancionador i que Ecologistes en Acció demana que sigui 'exemplar', sinó que han demostrat una 'falta d'ètica i responsabilitat en permetre la visita d'escolars per fer apologia d'un tipus d'activitat obsolet, brut i perillós'. Si amb anterioritat Ecologistes en Acció de Catalunya va alertar que totes les partícules radioactives tenen efectes sobre la salut humana, ja que els seus efectes són acumulatius, en aquest cas els efectes 'són majors' ja que es tracta d'un segment de població en edat de creixement i que encara no ha desenvolupat totes les seves funcions metabòliques.

'Encara que les xifres que han donat els responsables fossin realment 0'00001 curis', aquestes 'superen en 100 vegades els nivells permesos en població infantil en un any segons els manuals de la Societat Internacional de Protecció Radiològica', denuncia l'entitat. Així mateix, els responsables de la CN ni el CSN encara no ha aclarit a quin tipus específic d'isòtop corresponen les partícules emeses. En cas que es tracti de cobalt-60 aquest es correspon a una partícula ionitzant de tipus gamma, i pot acumular-se en els organismes vius per exposició. Tot i que els organismes vius tenen capacitat de poder excretar-lo en la seva majoria hi ha la possibilitat que aquest s'acumuli al fetge, ronyons i ossos, segons alerten.

'Ecologistes en Acció es pregunta quants grups d'escolars han pogut visitar la CN d'ençà que aquesta ha patit la fuita de partícules radioactives', apunten. Així mateix, l'entitat considera una 'greu irresponsabilitat' programar visites escolar en una instal·lació on hi ha hagut una incidència que ha estat classificada com de nivell 1 per part del CSN, a la vegada que demana que es faci 'un estudi epidemiològic i sanitari de les poblacions afectades', entre les quals hi ha els mateixos treballadors.

Pel que fa a la cancel·lació de la visita que hi havien de fer els ecologistes al desembre, l'entitat considera que és probable que els responsables de la central adoptessin una actitud 'precautòria' davant la possibilitat que Ecologistes en Acció esbrinés noves irregularitats que els poguessin inculpar d'alguna manera. En aquella data la fuita radioactiva ja s'havia produït, i hi havia la possibilitat que aquesta 'fos descoberta amb els aparells mesuradors de radioactivitat' que l'entitat posseeix i empra en aquest tipus de visita.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
es el moment fletxa afectada
8 d'abril de 2008, 11.18 h

Comense a ser hora en posar en marxa un altre tipo de fabricació d'energia elèctrica ja que les nuclear que tenim ja son velles i s'ha demostrat que es una energía amb mes inconvenients que aventatges...pq aixo de que no influeix al canvi climàtic es el xiste mes dolent que he sentit, a banda, dels residus radioactius que a dia d'avui encara no se sap que fer-ne amb ells...

i mentrestant haurien de posar la famosa multa: el doble dels beneficis obtinguts per l'empresa explotadora durant 1... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.