directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tocar la història amb les mans

Catalunya en temps de República: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Ahir a les 15.27 la majoria dels representants del poble de Catalunya van decidir donar a llum la República Catalana, en compliment del mandat rebut el 27-S i l'1-O. És un fet d'una alçada enorme, només comparable a alguns dels més transcendentals de la història del país. Gaudim-ne, assaborim aquestes primeres hores tan intensament com puguem. Ben aviat tocarà defensar-la al carrer amb ungles i dents: hem de demostrar que volem la llibertat encara més que els nostres adversaris la unitat d'Espanya. Si així ho fem, els reconeixements, en un procés llarg i treballat, aniran caient com a fruita madura. Arriba el temps de la resistència: de fet, el més difícil comença ara. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.
independencia, republica
© directe!cat

Comparteix
   


Etiquetes
AVASSALLAR. Divendres, com a resultat del paper de mediació de Lehendakari Urkullu, alguns diuen que amb el vistiplau del mateix Juncker, tenien la partida guanyada. El president havia entomat la pressió, ben segur, pensant també en la possibilitat d'alleugerir la pressió sobre els represaliats polítics que ara són dins i fora de la presó, i en la seva responsabilitat com a líder polític davant la violència que ens caurà, damunt les institucions i a sobre dels qui les defensarem al carrer els propers dies i setmanes. Anàvem a unes eleccions que, dividida i masegada, anaven a tombar la majoria independentista. Però no poden contenir-se. La faula del transatlàntic versus la llanxa punxada. La idea del 10-0 els supera. No tenen prou amb guanyar, volen exterminar-nos de la faç de la terra. Els emboira els sentits olorar la nostra sang. I si nosaltres tenim alguna possibilitat de guanyar contra un estat tan fort és precisament per aquesta raó.

COL·LABORAR. A partir d'ara, totes les maneres d'establir la no col·laboració i la resistència civil: de les més òbvies i que han començat a exercir moltes entitats i particulars catalans és el de no comprar la tradicional Loteria de Nadal organitzada per l'Estat espanyol. El sobiranisme haurà de dedicar els propers temps a pensar-ne de noves, per anar construint la desvinculació progressiva amb uns veïns que no tenen altre objectiu que el d'ensorrar-nos. Serà també el moment que moltes entitats catalanes comencin a desvincular-se massivament de les seves homòlogues espanyoles i a demanar l'accés i l'empara internacional. El naixement de la República Catalana no l'hem volgut agressiu, però està clar que l'Estat espanyol ens aboca a prendre aquesta mena de mesures de distanciament de l'agressor. Temps hi haurà per restablir els llaços que, en bona lògica, tornaran. Ara toca guanyar el reconeixement del món. I aquest comença per nosaltres mateixos.

COP. Certament, vivim temps històrics. D'aquells que marquen generacions. El Regne d'Espanya ha decidit reprendre el seu fil autoritari i perfeccionar l'obra històrica d'imposició de Castella. El cop d'Estat contra les institucions catalanes és de dimensions absolutament espectaculars. Comparable sense dubte a les agressions contra la nostra sobirania (més o menys plena o recuperada) de 1714, 1923 i 1939. Sota la suposada empara d'un article de l'actual Constitució pactada amb el franquisme, el govern espanyol ha passat a imposar sense contemplacions, com una piconadora, la vulneració de facto d'un nombre incomptable d'articles de l'actual Estatutet d'autonomia suposadament en vigor. La liquidació de la veu de la representació popular combinada amb l'intent de prendre la capacitat d'exercir la força en la seva defensa i l'ocupació dels mitjans públics, dissenyen el contingut d'una operació amb tots els ingredients del cop d'estat. Cal denunciar-ho davant del món davant l'habitual hipocresia immoral de la UE.

FORÇA. El procés d'autodeterminació de Catalunya ha tingut la gran virtut de posar a la llum l'autèntica naturalesa del règim de dominació espanyol que la ficció pactista de la Transició espanyola havia aconseguit dissimular durant quatre dècades. L'ofensiva a batzegades de l'espanyolisme, la de la LOHPA, Aznar i les signatures contra l'Estatut va arribar a un primer estadi d'agressió amb la sentència de l'Estatutet l'estiu de 2010. Ara, set anys després, l'Espanya borbònica ha decidit tirar pel dret i acabar amb l'autonomia de Catalunya. Es tracta de deixar ben clar que hem de romandre sota la bota espanyola sigui quina sigui la nostra opinió i que estan disposats a destruir-nos si cal. Quatre dècades després de la mort del dictador, finalment, els obliguem a demostrar empíricament que no ens relacionem voluntàriament, sinó que només ens retindran amb l'ús de la força. Si alguna cosa té de bo és que per fi s'ha acabat el temps de l'autoengany.

FORTS. Ells tenen deu mil agents a Catalunya amb un exèrcit al darrera. El temps dirà, potser també la possibilitat de prendre el comandament dels Mossos d'Esquadra. Nosaltres tenim al darrera la part més mobilitzada de la societat catalana. No només som una mica més de la meitat dels catalans, sinó també, estadística en mà, la meitat políticament més formada i políticament i social més activa del país. Hem fet coses senzillament meravelloses, culminades en un Primer d'Octubre, el gran dia de la nostra llibertat, que es recordarà per sempre més. Orgullosos de la nostra capacitat d'auto-organització, de la nostra gent i de les nostres institucions històriques. Però tot i així, davant el matonisme i l'amenaça dels nostres adversaris, ens falta tan sovint un mínim de confiança en nosaltres mateixos. Només cal sentir com informen sovint els mitjans públics del país dels projectes repressius del govern espanyol: assumint-los per a desmobilitzar. I això que cal intervenir-los.

FRAU. La capacitat manipuladora de la realitat per part del dependentisme, pràcticament, no té límits coneguts. Aquesta setmana hem vist el ministre d'Afers Exteriors borbònic, Alfonso Dastis, afirmar que la major part de les imatges de violència del Primer d'Octubre eren muntatges, just al mateix temps que la cadena emetia les esgarrifoses càrregues enregistrades per les seves pròpies unitats a Barcelona. Hem sentit el Govern espanyol i les seves filials dir que amb el 155 restauren l'autogovern. Fins i tot, Inés Arrimadas afirmar que el nom del seu partit lerrouxista el van manllevar de la cèlebre frase del president Tarradellas, retornat ara fa just quaranta anys (abans de la Constitució del 78, amb la legalitat republicana!) a Catalunya. El moment més delirant, però, és quan la vicepresidenta espanyola ha afirmat al Senat que al Parlament de Catalunya no es deixa intervenir els no independentistes. Les seves mentides no coneixen límits.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Hong Kong man fletxa Hong Kong city
29 d'octubre de 2017, 00.23 h

#13 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
28 d'octubre de 2017, 18.12 h

#12


querido damian,

es que a veces me olvido de tu evidente superioridad intelectual


AH, DISELO AL PERE SOLER Y AL TRAPERO PORQUE ELLOS SI QUE SE CONSIDERAN CESADOS Y NO SABEN TANTO COMO TU.



JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
28 d'octubre de 2017, 17.56 h

#5 No se si ho saps, però Carles Puigdemont segeueix sent el president de la Generalitat. No t'ho han dit encara? les lleis espanyoles ja no tenen efecte.

Nose que em diverteix més si el vostre comportament infantil? o veure com ploreu de ràbia? hahahahahahahahaha. Immigrants espanyol, zero, catalans: 10, superioritat com sempre.


Que et vaig dir una vegada estimat flatulensis? que estaveu acabats, mai m'equivoco i aquest cop no és menys. Encara et cou ser un inmigrant espanyol?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
28 d'octubre de 2017, 12.59 h

JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA

EL ASALTAPISCINAS SE ENCIERRA EN SU BURBUJA Y SE AISLA DE LA REALIDAD


MARIANO RAJOY BREY, 131º PRESIDENTE DE LA GENERALIDAD CATALANA, AUNQUE CREO QUE DEBERIA SER EL NUMERO 155.

EL DESAPARECIDO PERE SOLER, APARECIO AYER POR LA NOCHE AYER ACATANDO LA DESTITUCION Y DESPIDIENDOSE DE TODOS LOS MOZOS DE LA CUADRA. OTRO CAGADO.


NO OS HA RECONOCIDO NI LA MISMA VENEZUELA, TODOS LOS DEMAS OS HAN NEGADO EL RECONOCIMIENTO.
... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
28 d'octubre de 2017, 12.30 h


#9 Vale, tienes razón, no conocí a mi padre, pero a ver si tienes tu un culito tan deseado como el mio, que hasta los hombres muy hombres como el Bruto Revientaculos que me propone Severa Dominatrix en #34 está coladito por mi


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
28 d'octubre de 2017, 12.07 h


#8 Tampoc et va reconèixer a tu el teu pare biològic, un dels clients del puticlub on treballa la teva mare
I encara que no t'hagués reconegut bé que has pogut viure i tenir ja dues dotzenes de novios


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
28 d'octubre de 2017, 11.18 h

JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA

EL ASALTAPISCINAS SE ENCIERRA EN SU BURBUJA Y SE AISLA DE LA REALIDAD


MARIANO RAJOY BREY, 131º PRESIDENTE DE LA GENERALIDAD CATALANA, AUNQUE CREO QUE DEBERIA SER EL NUMERO 155.

EL DESAPARECIDO PERE SOLER, APARECIO AYER POR LA NOCHE AYER ACATANDO LA DESTITUCION Y DESPIDIENDOSE DE TODOS LOS MOZOS DE LA CUADRA. OTRO CAGADO.


NO OS HA RECONOCIDO NI LA MISMA VENEZUELA, TODOS LOS DEMAS OS HAN NEGADO EL RECONOCIMIENTO.
... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
28 d'octubre de 2017, 11.13 h






#5 PPobra PPiltrafeta PPalurda i franquista, ja ho saps que aquesta barreja que tu fas de tranquil.litzants+progesterona + ANÍS EL MONO, . . . POT SER LETAL ?




BÉ , JA ES NOTEN ELS EFECTES QUE HA TINGUT EN EL TEU -ja maltractat de naixença- CERVELL.




HUAH HUAH HUAH HUAH . . . COM POTS SER TAN I TAAAN I TAAAAAAAN PPAPPANATWES, PPOBRA PPILTRAFA PPALURDA FEIXISTA?? HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH !! !! !! !!





Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
28 d'octubre de 2017, 11.10 h



#3 #4


El teu comentari és copiat mot a mot de http://www.publico.es/actualidad/18-meses-dejare-mi-escano.html . que a més a més ÉS DEL 2015 !! !! !! !!


Pot semblar impossible, però hi ha comentaris que només de llegir-ne tres o quatre paraules ja veus que qui els ha escrit no té ni la mínima respectabilitat necessària per a merèixer una resposta.


Un d'aquests casos ets tu, PPobra ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
28 d'octubre de 2017, 11.09 h

JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA

EL ASALTAPISCINAS SE ENCIERRA EN SU BURBUJA Y SE AISLA DE LA REALIDAD


MARIANO RAJOY BREY, 131º PRESIDENTE DE LA GENERALIDAD CATALANA, AUNQUE CREO QUE DEBERIA SER EL NUMERO 155.

EL DESAPARECIDO PERE SOLER, APARECIO AYER POR LA NOCHE AYER ACATANDO LA DESTITUCION Y DESPIDIENDOSE DE TODOS LOS MOZOS DE LA CUADRA. OTRO CAGADO.

JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA


N.B.: NO DEJEIS DE TOMAR LA DOSIS D... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.