La signatura dels Acords el 10 d'abril de 1998 va segellar formalment la pau entre els unionistes (partidaris de mantenir la unió d'Irlanda del Nord i Gran Bretanya) i els nacionalistes-republicans (partidaris de la unificació d'Irlanda) Aquest Acord va permetre crear un Govern autònom compartit i, encara que amb bastants més dificultats i retards del esperats llavors, aquells fets van conduir a la renúncia a la lluita armada per part de l'IRA i la destrucció verificada dels seus arsenals.
Aquesta setmana es compleixen deu anys de l'anunci dels acords de pau del Divendres Sant a Belfast. Els protagonistes eren els primers ministres britànic i irlandès, Tony Blair i Bertie Ahern, el líder unionista David Trimble i el president del Sinn Féin, Gerry Adams. Un dia històric que va engegar el procés de pau a Irlanda del Nord, després de 30 anys de conflicte i més de 3.000 morts. L'èxit de l'acord es deu, en bona part, al treball incansable d'un home que no surt en les imatges d'aquell anunci, però que va rebre el Premi Nobel de la Pau perquè en va ser un dels principals artífexs. John Hume, que fa deu anys era el líder del partit nacionalista moderat, l'SDLP, és considerat un dels arquitectes més incansables i eloqüents del procés de pau.
Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ...
Llegir-ne més
Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà
digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que
el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.